Vágólapra másolva!
A Magyar Tudományos Akadémia szombati közleménye szerint hétfőn fegyelmi vizsgálat indul egy betiltott rovarirtó forgalmazása miatt. A Levegő Munkacsoport szerint az MTA Növényvédelmi Kutató Intézete ilyen molyirtót osztogatott ajándékba.
Vágólapra másolva!

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Pálinkás József hétfőn fegyelmi vizsgálatot kíván indítani Barna Balázs, az MTA Növényvédelmi Kutatóintézet igazgatója ellen - áll az MTA szombati közleményében. Pálinkás azért indítja meg a fegyelmi vizsgálatot, mert tudomására jutott, hogy a Növényvédelmi Kutató Intézet egy Magyarországon és az Európai Unióban is betiltott rovarirtó hatóanyagot forgalmazott. A közlemény szerint fegyelmi bizottság elnöki tisztével Németh Tamást, az MTA főtitkárát fogja megbízni.

A Levegő Munkacsoport pénteki információi szerint az MTA Növényvédelmi Kutató Intézete betiltott hatóanyagú molyirtót adott ajándékba azoknak, akik megvásárolták egy rovarcsapdájukat. Az ÁNTSZ regionális intézetének képviselője annyit közölt a Független Hírügynökséggel, hogy kaptak bejelentést az ügyről, az eljárás folyik, részletes tájékoztatást hétfőn tudnak adni.

A Levegő Munkacsoport szerint a kutatóintézet által ajándékba adott molyirtó csík olyan hatóanyagot tartalmaz, amelyet az Unió azért tiltott be, mert génkárosító és rákkeltő kockázatai vannak. A környezetvédők állítása szerint ezt többek között a tudományos akadémia kutatói is hangsúlyozták. A környezetvédők szerint a betiltott hatóanyag tilalmas alkalmazásának súlyosságát növeli, hogy azt külföldi forrásból beszerezve, a 2005-ben betiltott Chemotox molyirtó kazetta címkéjével ellátva hozzák forgalomba.