Tízezrek tekertek a Critical Mass-on

Vágólapra másolva!
Szombat délután hat órára a Városligetben befejezték felvonulásukat a Critical Mass kerékpáros megmozdulás résztvevői. A szervezők szerint 35 ezren vettek részt a Critical Mass magyarországi történetének 11. nagy felvonulásán. A biciklisekhez babakocsisok csatlakoztak, akik az akadálymentesítés fontosságára akarták így felhívni a figyelmet.
Vágólapra másolva!

A szervezők szerint körülbelül 35 ezren vettek részt a Critical Mass nevű kerékpáros megmozduláson szombaton Budapesten. A résztvevők este 6 órakor fejezték be útjukat, és emelték magasba kerékpárjaikat. A rendezvényt Robert Milders, a Holland Királyság nagykövete nyitotta meg. A biciklisek délután három órakor indultak el a Lánchídról, és este 6 óra körül érkeztek meg a Petőfi-csarnok melletti Nagyrétre. A résztvevők itt emelték magasba a biciklijüket is - mondta László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke.

A menet a Lánchídon Budára indult, majd az Erzsébet hídon át érkezett vissza Pestre. A belvárosban a délutáni órákban forgalmi korlátozások lépnek életbe. A Lánchidat 15 órától 17:30-ig mindkét irányban, az Erzsébet hidat pesti irányban lezárták az autók és buszok előtt.

A szervezők szerint számottevő fennakadás nem volt a belvárosi forgalomban. A menetet 340 fős rendezőgárda biztosította rendőri segítséggel. A gyalogos átkelőknél és a nagyobb csomópontoknál időnként megállították a bicikliseket, hogy átmehessenek a járókelők és haladhasson a gépjárműforgalom.

A 2004 óta évente kétszer - áprilisban, a Föld napjához időzítve, és szeptember 22-én, az Európai Mobilitási Hetet záró autómentes napon - rendezett demonstráció célja a kerékpározás mint gyors és környezetbarát, várost és lakóit egyaránt kímélő közlekedési forma népszerűsítése, és a nyomásgyakorlás a döntéshozókra annak érdekében, hogy felgyorsuljon a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Többi képünkért kattintson a fotóra!

Babakocsival is

A kerékpárosokhoz a Kodály köröndnél babakocsis felvonulók csatlakoztak. A kisgyerekes családok a fővárosi közterületek és közintézmények akadálymentesítésének fontosságára kívánták felhívni a figyelmet, és tiltakoztak az ellen, hogy babakocsival gyakran el sem lehet férni a járdán, az aluljárókat alig tudják használni, sok park és játszótér pedig koszos, szmogos és hangos.

A körülbelül száz babakocsis, kengurus, hordozókendős anya és kisgyerek fél 4 körül indult el a Kodály köröndről, majd este 6-kor - csakúgy, mint a kerékpárosok - ők is a Városligetben fejezték be útjukat, ahol ki a babakocsiját, ki pedig a gyerekét emelte a magasba.

10 százalékra teszik a budapesti biciklisek arányát

A Critical Mass magyarországi történetének 11. nagy felvonulásának megnyitásakor a holland nagykövet arról beszélt, hogy autós és kerékpáros egyaránt felelős a közlekedés biztonságáért. "Pattanjanak minél többen nyeregbe, és tekerjenek felelősen" - mondta a kerékpáros kultúrájáról is ismert Hollandia magyarországi nagykövete.

László János a felvonulás után azt mondta: a Magyar Kerékpárosklub honlapján vasárnap publikálják a magyar közlekedésügy első országos, reprezentatív kerékpár-használati felmérésének eredményeit, amelyek azt mutatják, hogy országszerte a lakosság 40 százaléka biciklizik rendszeresen, a fővárosban pedig elérte a 10 százalékot a kerékpárosok aránya.

Az MK elnöke hozzátette: a becslések szerint az ezredforduló óta évről évre megduplázódott a rendszeresen biciklizők száma Budapesten, a közúti közlekedésben a kerékpározás részaránya így alig néhány év alatt 0,5 százalékról 5 százalékra emelkedett, és László János szerint az valószínűsíthető, hogy 4-5 éven belül felugrik 15 százalékra. "Mindenütt a világon ez a tendencia, miért éppen nálunk lenne másként" - mondta László. Budapesten ugyanakkor szerinte szemléletváltásra van szükség ; egyenjogúsítani kell a kerékpározást, de nem a különböző típusú járművek közlekedését kell szabályozni és fejleszteni. "Nem járművek közlekednek, hanem az emberek. Az emberek közlekedését kellene végre megszervezni" - mondta.