Pokorni szerint Orbán alá kerülhet egy ügyvezető a Fideszben

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor marad a pártelnök, de lehetséges, hogy egy ügyvezető irányítja majd helyette a mindennapokban a Fideszt - mondta Pokorni Zoltán, a párt alelnöke az MTV reggeli műsorában. Az első Orbán-kormányban az oktatási minisztériumot vezető Pokorni közölte, hogy az új Fidesz-kormányban nem vállal kulcspozíciót.
Vágólapra másolva!

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szerint elképzelhető, hogy Orbán Viktor pártelnök felkér majd valakit, hogy "ügyvezető alelnökként, ügyvezetőként" segítse a Fidesz mindennapi életének irányítását. Abban ugyanakkor biztos volt, hogy nem lesz változás a Fidesz élén, vagyis Orbán marad a pártelnök. A politikus minderről az MTV Ma reggel című műsorában beszélt.

Pokornit az RTL Klub hétfőn - Kövér László mellett - a Fidesz lehetséges elnökeként nevezte meg, a csatorna szerint ugyanis Orbán a kormányfői feladatokra koncentrál majd. Ezt a hírt Orbán kedden Facebook-oldalán cáfolta, amikor azt írta: "Semmilyen érvet nem találok, ezért a második fordulót követően sem áll szándékomban magára hagyni a Fideszt."

Pokorni a Ma reggel-ben arról is beszélt, hogy az új kormányzati struktúrában nem lesz kulcspozíciója. Ezt nem éli meg kudarcként - mondta. Hozzátette, a felálló államigazgatási rendszerben ő nem találja meg a maga helyét, de a struktúrának a miniszterelnökhöz kell igazodnia. Május közepén megalakulhat az új Országgyűlés és még májusban, a hónap végén felállhat az új kormány - mondta a politikus. (Orbán lehetséges személyi döntéseiről itt olvashat bővebben.)

A műsorban azt is mondta, biztosra veszi, hogy lesz idén adócsökkentés, de bizonytalan, hogy ennek mekkora lesz az értéke. A politikus az MTV Ma reggel című műsorában beszélt erről.

Az [origo] szerdán írt arról, hogy Orbán Viktor tavaly év végén még "egyszeri, nagyarányú" adócsökkentést ígért 2010-re, és néhány hete is arról beszélt, hogy még idén szeretne lefaragni a közterhekből, mostanra viszont úgy tűnik, hogy ebből nem lesz semmi. A gazdasági fellendülés szempontjából kulcsfontosságúnak tartott ígéret idei megvalósításából kissé zavarosan hátrált ki a Fidesz, amely most már inkább azt hangoztatja, hogy túl nagy bajban van az ország ahhoz, hogy az adócsökkentést gyorsan végre lehessen hajtani. A párt politikusainak ellentmondó nyilatkozatairól szóló cikket itt olvashatja el. Pénteken Varga Mihály, a párt gazdaságpolitikusa az [origo]-nak azt nyilatkozta, a kormányzati átadás-átvétel után fognak tisztán látni, és egyelőre a párton belül sincs döntés a pontos ütemezésről.