Nyugdíjba vonul Gizi, az SZDSZ kutyája

Vágólapra másolva!
Egy Pest-környéki ház kertjében tölti majd nyugdíjas éveit Gizi, az SZDSZ-székház őrkutyája. A Figyelőnet csütörtökön írt arról, hogy a nagytestű, fehér kutya gazdát keres, amire a párt az eb nevében kiadott közleményben reagált. Az SZDSZ a jövő héten kezdi meg a költözködést, a jövő hónap végéig el kell hagyniuk a Gizella úti ingatlant.
Vágólapra másolva!

"Nem keresek gazdát. Hét és fél éves portaszolgálat után most vasárnap megérdemelt nyugdíjba vonulok" - írja Gizi, az SZDSZ Gizella utcai székházát őrző kutya nevében pénteken kiadott közleményében a párt. A közleményt az SZDSZ azért adta ki, mert tegnap a Figyelőneten megjelent egy hír, amely szerint Gizi gazdát keres. A párt közleménye szerint a fehér szőrű, kék szemű Gizi egy Pest környéki ház kertjében él majd, ahol "csontokat majszolva" emlékszik vissza azokra az időkre, amikor gazdái "egymás megbecsülését és tiszteletét előbbre tartották, mint a médiában való szereplést".

"Tegnap sok tévétársaság is megkeresett minket, de mi nem szerettük volna, ha Gizi kerül a hírek középpontjába" - mondta Hanga László, a párt sajtófőnöke. Gizinek egyébként is a nyugdíjazás lett volna a sorsa, ez hosszú hónapok óta eldöntött tény volt, de meg akarták várni, amíg a párt elköltözik a Gizella utcából - mondta Hanga. A sajtófőnök szerint a párt a héten még nem költözik, de "a jövő héttől felgyorsul a költözés", ez azt jelenti, hogy a következő hónap végégi kell elhagynunk a Gizella utcai székházat.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Gizi évekig őrizte a székházat

Horn Gábor, az SZDSZ egykori kampányfőnöke a Figyelőnetnek azt mondta: már a választások éjszakáján közölt első eredményeknél sejtette, hogy a kutya sorsa kilátástalanná vált. "Még vasárnap éjjel feltárcsáztam a székházat, hogy Giziről érdeklődjek. Felmerült, hogy akár örökbe is fogadjam, de - mint kiderült - már megelőztek" - mondta Horn.

A nagytestű fehér kutyát a Figyelőnet szerint még Persányi Miklós akkori környezetvédelmi miniszter ajándékozta a pártnak 2003-ban. Az SZDSZ ügyvivői akkor rendkívüli ülésen határoztak arról, hogy Gizi feladata a Gizella utcai székház őrzése. Eörsi Mátyás képviselő, egykori ügyvivő elismerte, hogy Gizi bevetése egy kampányfogás volt, de a kutya hamar a szívéhez nőtt mindenkinek.