"Inkább lehetőségként élik meg, nem veszélyként" - a Fidesz kétharmados győzelmén spekulál az MSZP

Vágólapra másolva!
Ígéretével ellentétben nem kapcsolt rá a második forduló előtt a kampányra az MSZP vezetése - ebben egyetértettek az [origo]-nak nyilatkozó szocialista vezetők és képviselőjelöltek. Van, aki szerint becsületből még megtették, amit kellett, de már a saját híveiknek sem tudnak mit mondani. A versenyben maradt jelöltek szerint kemény volt az elmúlt két hét, de többen inkább saját magukat próbálták eladni, az MSZP-vel csak óvatosan közösködtek.
Vágólapra másolva!

Elég csendesre sikerült az MSZP kampánya a választások első fordulója óta eltelt két hétben annak ellenére, hogy Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, majd más vezető szocialista politikusok is azt ígérték, a kampány hátralévő részében felszántják a versenyben maradt választókerületeket.

"Megtettük, amit kellett, folytattuk a kampányt, de felszántásról szó sem volt" - jelentette ki az [origo]-nak egy vidéki országgyűlési képviselő, aki azt kérte, nevét ne említsük. Mint mondta, a két forduló között eltelt két hétben is voltak az ő választási körzetében is tévé- és rádióreklámok, sajtótájékoztatók, illetve szórólapozás, de nem lett intenzívebb a kampány, ahogy a pártvezetés az első forduló éjszakáján beharangozta.

A második fordulóban nem induló, de a megyei szervezet tagjaként a helyi szocialista jelöltek kampányát követő képviselő tapasztalatai szerint már a saját támogatóikat sem érdekelték igazán az MSZP üzenetei. "Mindenki olvashatta a közvélemény-kutatásokat, mégis sokként érte őket az első forduló eredménye, a Fidesz kétharmadhoz közeli fölénye, a Jobbik előretörése, szerintem még most sem ocsúdtak fel" - mondta. Ráadásul szerinte hiába próbált az MSZP a két forduló között a Fidesz kétharmados többségével riogatni. "Az emberek annyira azt szeretnék, hogy valaki már csináljon valamit, hogy ezt inkább lehetőségként élik meg, nem veszélyként" - mondta.

A névtelenséget kérő MSZP-s képviselő hibának tartja, hogy a két forduló között - főként az adócsökkentéssel kapcsolatban - a párt inkább azt az üzenetet próbálta sulykolni, hogy a Fidesz nem fogja teljesíteni az ígéreteit. "Már a Fidesz diktálja a politikai napirendet, inkább azt kellett volna megmutatni, hogy mi is tudunk érdemben beszélni a kisebb a parlamentről, a választójogi törvény módosításáról vagy önkormányzatok átalakításáról" - tette hozzá. Ezért szerinte a vasárnapi második fordulótól sem várhat sok jót az MSZP. "A Fidesznek meglesz a kétharmad, az pedig a csoda kategória lenne, ha nem csak Tóth József, hanem ketten, hárman is bejutnának egyéniben" - mondta. (Tóth József az egyetlen szocialista jelölt, aki a főváros XIII. kerületében található választókerületében meg tudta előzni fideszes ellenfelét. A kerületi kampányról szóló riportunkat itt találja.)

Inkább helyben igyekezett mindenki

Ujhelyi István, az MSZP még versenyben lévő elnökségi tagja kérdésünkre úgy jellemezte a két forduló közötti kampányt, hogy "nem volt megállás". "Ma is öt helyszínen leszek kint Mesterházy Attilával, úgy gondoljuk, hogy több választókerületben tudunk fordítani" - mondta a szombati kampánycsend előtti utolsó napon. Ujhelyi szerint ugyanakkor érthető, hogy sokaknak a "fél szeme már a választások utáni időszakra figyel", főleg, mert fontos pártátalakítási kérdések is várnak rájuk. (Ujhelyi Csongrád megye 1. számú választókerületében indult, 39 százalékot szerzett az első fordulóban, míg ellenfele, a fideszes Bodó Imre 48 százalékot.)

Egy másik, szintén névtelenséget kérő, az első fordulóban egyéniben is induló elnökségi tag szerint azonban folytatódott ugyan a kampány, de nem lett intenzívebb. "Csendesebb volt ez a két hét, a jelöltek inkább terepen voltak, az aktivisták és a kampánystábok inkább közvetlenül próbálták elérni a választókat" - mondta.

Szerinte ez arra vezethető vissza, hogy azok az egyéni jelöltek, akik eséllyel vágnak neki a második fordulónak, kevésbé kérték a párt nagyágyúinak segítségét, inkább saját helyi eredményeikkel próbálták meggyőzni a választókat. "Tóth József a XIII. kerületben vagy Botka László Szegeden inkább maga kampányolt, és inkább a személyükre építették a kampányt" - mondta.

Az MSZP-s politikus egyetértett azzal, hogy a párt már az ellenzéki szerepre készül, ezért furcsának nevezte, hogy a héten össze sem ült a szocialista elnökség. "A választás utáni ülésen megbeszéltük, hogy e héten is összeülünk, de nem jött a meghívó" - jegyezte meg.

Nem készültek különleges eszközzel

Egy másik szocialista képviselőjelölt is azzal indokolta a két forduló közötti nem túl zajos kampányt, hogy főleg egyéni harcok zajlanak a még esélyes körzetekben. "Nem tudom, mások mit csináltak, én most is egy kitelepülésre rohanok" - mondta kérdésünkre pénteken. Ugyanakkor szerinte főleg azért lehetnek ebben eltérések az egyes választókerületek között, mert változó, "kit mennyire viselt meg" az első forduló eredménye. "Ahol nagyon kis esély van, ott lelkileg nehezebb lehet" - tette hozzá.

Az első fordulóban az egyik legszorosabb eredmény a XIII. kerület másik, 19-es választókerületében született: az MSZP-s Szanyi Tibor sokáig vezetett fideszes ellenfele, Szalay Péter előtt, de végül - miután abból a szavazókörből is beérkeztek a szavazatok, ahol az átjelentkezettek voksoltak késő éjszakáig - fordult az állás, és a fideszes jelölt alig több mint négyszáz szavazattal nyert. "Intenzív, de nyugodtabb volt a kampány a két forduló között" - mondta Szanyi.

Még annak ellenére is így gondolja, hogy ebben a két hétben az egyik legnagyobb figyelmet az az internetre felkerült felvétel váltotta ki, amelyen az átjelentkezések miatt más pártokat csalással vádoló Szanyi arról beszélt a stábjának, hogy toborozzanak baloldali, az ő körzetükbe bejelentkező szavazókat (később Szanyi azt mondta, ezt az ötletet végül elvetették, az ügyről itt olvashat). "Azt vártuk, hogy elszabadul a pokol, de a Fidesz nem lett agresszívabb" - indokolta véleményét a nyugodtabb légkörről Szanyi. Szerinte saját választókerületében nagyon intenzív volt a kampány, más körzetekből is jöttek át aktivisták, hogy minél több választóhoz személyesen eljussanak.

"Még a vártnál is sokkal nyomasztóbb a Fidesz fölénye, és ez a politikai hangulaton is nagyon látszik" - mondta egy másik névtelenséget kérő szocialista országgyűlési képviselő. Szerinte ezért semmi realitása nem volt, hogy a két forduló közötti kampánnyal "bármilyen fordulatot" el tudna érni az MSZP. "Nem csoda, ha nem készültünk semmilyen különleges eszközzel" - jegyezte meg.