Orbán: Magyarország ráérzett a siker ízére

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzetnek adott interjúban Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azt mondta: biztos abban, hogy a Fidesz-szavazók a második fordulóban is elmennek majd szavazni, mert szerinte az ország ráérzett a siker ízére. Orbán kijelentette, hogy egyáltalán nem nyomasztja a kétharmaddal járó felelősség, és tudja, hogy ha nem teljesíti ígéreteit, a választók ugyanúgy "lapátra teszik majd", mint most a szocialistákat.
Vágólapra másolva!

"Az egész ország érzi, hogy itt és most történelmet ír, és ez a hangulat hatalmas hajtóerő. Biztos vagyok abban, hogy akinek alkalma van arra, hogy még egy voksot leadjon, élni fog ezzel a lehetősséggel" - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke abban az interjúban, amely pénteken jelent meg a Magyar Nemzetben. Orbán szerint hiába folytatta a Fidesz idén eddig legintenzívebb kampányát, ez önmagában kevés lenne ahhoz, hogy a választások második fordulójában a szavazóurnákhoz vigye ismét az embereket. A Fidesz elnöke szerint ebben az fog segíteni, hogy "Magyarország ráérzett a siker ízére".

Orbán a Magyar Nemzetnek arra a kérdésére, hogy szerinte miért fél annyira tőle a baloldal, azt válaszolta: szerinte nem személy szerint tőle félnek, hanem a szavazótáborától idegenkednek. "Végső soron aggodalmuk arra vezethető vissza, hogy mi alapvetően máshogyan képzeljük el a magyar emberek világát, mint ők" - mondta. Szerinte a különbség abban áll, hogy a Fidesz szavazói hisznek abban, hogy kezükbe vehetik az irányítást, míg a másik oldal szavazói kívülről várnak mindig üdvözítő megoldást. Orbán szerint az MSZP-sek azért "rettegnek látványosan a váltógazdálkodástól", mert féltik azt a "terepet", amely az elmúlt években kialakult, és amely "ideális terep a spekulatív és üzleti tevékenységek számára".

Orbán szerint egyes ügyek rendezéséhez, "a már elviselhetetlen konfliktusok" felszámolásához kell a minél nagyobb, " a kétharmadon is túllendülő többség". Ilyen ügyként említette a rendőrségről szóló törvény módosítását, az önkormányzati rendszer és a közigazgatás átalakítását, a gazdasági talpra állás és a szociális biztonság kérdését, valamint az elszámoltatást. Orbán szerint kétharmad nélkül "jó egy évet is eltölthet a parlament vitával", de erre nincs idő. "Nincsenek illúzióim a leendő ellenzék hozzáállásával kapcsolatban" - mondta.

A Fidesz elnökétől megkérdezte a Magyar Nemzet, nem nyomasztja-e előre a kétharmaddal járó teher. Erre Orbán azt felelte: nem, sőt vonzza. "A felhatalmazás mértéke a legkevésbé sem rettent vissza, sőt arra sarkall, hogy a tőlem telhető legjobb teljesítmény nyújtsam". Orbán azt mondta: ha gyenge lesz kormányának teljesítménye, nem tolja majd át másra a felelősséget. "Bújhatnék én, ahová akarnék. Ha nem lesz rend, nem lesz rendőr, nem lesz közbiztonság, a választópolgárok ugyanúgy lapátra tesznek majd, mint a szocialistákat" - mondta.