Kérdőjelek vannak Orbán szűkszavú adóígérete mögött

Vágólapra másolva!
Az idei adócsökkentésről lemondó Kövér-nyilatkozat óta Orbán Viktor minden kampányeseményen közölte ugyan, hogy még 2010-ben faragnak a közterhekből, de a részletek továbbra sem világosak. A Fidesz gazdaságpolitikusa, Varga Mihály az [origo]-nak pénteken is azt mondta, hogy csak a kormányzati átadás-átvétel után fognak tisztán látni, és egyelőre a párton belül sincs döntés a pontos ütemezésről.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi napokban bárhol tűnt fel Orbán Viktor, mindenhol megkapta azt a kérdést, hogy lesz-e idén adócsökkentés, és erre ő mindig egy tömör, határozott igennel válaszolt. Ezzel próbálta lezárni azt a zavaros helyzetet, amely Kövér László keddi komlói lakossági fórumát követte, ahol a Fidesz legszűkebb vezetéséhez tartozó politikus az MTI tudósítása szerint közölte, hogy idén már biztosan nem lesz adócsökkentés.

Ez ellentmondott Orbán Viktor korábbi nyilatkozatainak, így a fő rivális szocialisták is azonnal lecsaptak Kövér mondatára, és ígéretének megszegésével vádolták meg a Fideszt. Kövér azóta nem nyilatkozott az ügyben, és Orbán az elmúlt napokban többször megígérte ugyan az idei adócsökkentést, és pénteken a párt egyik alelnöke, Pokorni Zoltán is hasonlóan nyilatkozott, a Fidesz gazdasági kabinetjét vezető Varga Mihálynak az [origo] kérdéseire adott válaszaiból az derül ki, hogy még mindig nincs egyértelmű, határozott menetrend a leendő Fidesz-kormány adóváltoztatási terveire.

Az átadás-átvételt várja Varga

"Nem ismerjük az államháztartás helyzetét" - mondta pénteken az egykori pénzügyminiszter, aki szerint nagyon sok függ attól, milyen állapotban lesznek a pénzügyek a kormányra kerülésükkor. "Az átadás-átvétel után dől el, mihez is tud kezdeni a kormány" - fogalmazott Varga, hozzátéve, hogy önmagában a kormányalakítás is időt vesz igénybe, ezt követően pedig a különböző törvényi határidők miatt az adócsökkentések akkor is legfeljebb csak októberben léphetnének hatályba, ha az új kormány egyből ezzel kezdené a munkát. "Arról vitatkozunk, hogy három hónappal korábban vagy később lesz-e adócsökkentés" - jegyezte meg Varga, érzékeltetve, hogy nem ezt tartja a legfontosabb kormányzati kérdésnek.

Azt a Fidesz már sokszor megígérte, hogy kormányra kerülve csökkenti a közterheket, és ezt megerősítette Varga pénteken is. "Abban mindenki egyetért, hogy adócsökkentés lesz" - fogalmazott a Fidesz egyik alelnöki posztját is betöltő politikus, szavaiból azonban az derült ki, hogy a pontos ütemezésről még nincs végleges, szilárd döntés. Varga szerint a szakma is megosztott ebben, és az általa vezetett gazdasági kabineten belül is különféle koncepciók versenyeznek egymással, vannak például olyan szakértők, akik úgy gondolják, hogy év közben nem helyes megbolygatni az adózásra vonatkozó jogszabályokat.

Nincs döntés, de Orbán az irányadó

A Fidesz számára azért vált kínossá az adócsökkentési tervek körül kialakult bizonytalanság, mert ez a párt egyik legfontosabb és leghosszabb ideje hangoztatott ígérete, szerintük ugyanis ezzel lehetne felpörgetni az elmúlt nyolc évben lelassult magyar gazdaságot. Orbán tavaly novemberben az ATV-nek adott interjújában még azt mondta, hogy 2010-ben egyszeri, nagyarányú adócsökkentést hajtanak végre, ebből az ígéretből azonban azóta folyamatosan hátrált kifelé a párt. A Fidesz-elnök az első választási forduló előtt adott interjúiban már arról beszélt, hogy nagyobb átalakítás csak jövőre lépne hatályba, de közölte azt is, hogy "lehet és kell is tenni néhány lépést" már idén is.

Ehhez képest jelentett további visszalépést Kövér László keddi kijelentése, Varga azonban az [origo]-nak azt mondta, hogy az csak egy vélemény volt a sok közül, és nem a párt hivatalosan eldöntött álláspontja. Varga sem tett ugyanakkor ígéretet arra, hogy biztosan lesz idén adócsökkentés, és nem mondott részleteket arról sem, hogy milyen változtatásokat lehet még ebben az évben végrehajtani. Arra a kérdésre sem adott egyértelmű választ, hogy kinek a nyilatkozatát kell irányadónak tekinteni adóügyben, de jelezte, hogy mint általában, Orbán a meghatározó ebben a kérdésben is. "Kövér László az országos választmány elnöke, Orbán Viktor a párt elnöke, én pedig a Fidesz egyik alelnöke vagyok" - sorolta Varga, aki szerint ennek alapján mindenki mérlegelheti a szereplők szavainak súlyát.