Nem kell sorban állók miatt várni az eredményekre vasárnap

Vágólapra másolva!
Vasárnap este hét órakor mindenképpen elindítja a tájékoztatási rendszert az Országos Választási Iroda, legfeljebb annak a néhány választókerületnek az eredményére kell majd várni, ahol nem fejeződik be idejében a voksolás. Az első fordulóban káoszt okozott, hogy az OVB az elhúzódó szavazásra hivatkozva nem engedte megkezdeni az adatok közlését. A testület még az adatvédelmi biztossal szemben is megvédte a sokat bírált döntést.
Vágólapra másolva!

Az Országos Választási Iroda (OVI) akkor is elindítja vasárnap este hét órakor a tájékoztatási rendszert, ha néhány szavazókörben nem fejeződik be a szavazás a törvényben előírt határidőig - mondta az [origo] érdeklődésére Virág Rudolf, az OVI vezetője. Virág szerint vasárnap nem lesznek az első fordulóhoz hasonló sorok, de ha mégis, az OVI próbál "szofisztikált megoldást" találni. Ez azt jelenti, hogy elkezdik közölni azoknak a választókerületeknek a részeredményeit, ahol idejében befejeződött a szavazás, de nem közölnek adatot azokról, ahol hét óra után is szavaznak.

Az április 11-i első fordulóban este hét óra helyett késő éjszakáig tartott a szavazás több szavazókörben is. Az Országos Választási Bizottság (OVB) káoszt idézett elő azzal, hogy egy perccel a hivatalos urnazárás után egymondatos sajtóközleményben bejelentette, mégsem ért véget a kampánycsend, és az OVI sem kezdhette el közölni a választási eredményeket. A testület aztán negyed 11-kor megváltoztatta álláspontját, és mégis elkezdték közzétenni a részeredményeket (az OVB vasárnap délutáni és esti ülésein történtekről itt olvashat).

A tájékoztatási rendszer blokkolása miatt Jóri András adatvédelmi biztos is vizsgálatot kezdett. Jóri szerint a szavazás és a kampánycsend akkor is véget ér este hét órakor, ha egyes szavazókörökben még sorban állnak a választók. Ők ugyan a törvény szerint még leadhatják a szavazatukat, de az OVB és a választási iroda erre hivatkozva nem hosszabbíthatja meg a kampánycsendet, el kell kezdeniük a hivatalos adatszolgáltatást.

Az OVI - Virág nyilatkozata alapján - hajlik ugyan arra, hogy elfogadja az adatvédelmi biztos érvelését, de az OVB csütörtök esti ülésén vitába szállt Jórival. A testület szerint az előzetes választási adatok közlésénél fontosabb alkotmányos érdek fűződik ahhoz, hogy semmi ne befolyásolja a választókat a szavazati joguk gyakorlásában. Az OVB szerint Jóri "tárgyi tévedésektől sem mentes, szakmailag megalapozatlan álláspontjával" átlépte hatáskörét, és alkotmányos visszásságot okozott.

A vasárnapi második fordulóban 57 egyéni választókerületben dől el a mandátum sorsa. Egy 2007-es törvénymódosítás miatt azoknak, akik lakóhelyüktől távol, igazolással szavaznak, településenként - a fővárosban kerületenként - egy kijelölt szavazókörbe kell menniük. Az OVB arra számít, hogy 9 budapesti és egy miskolci szavazókörben alakulhatnak ki hosszabb sorok (ezek listáját itt találja). Várakozásra annak ellenére is számítani kell, hogy egy múlt pénteki rendeletmódosítás felgyorsította az igazolással szavazók adminisztrációját (erről itt olvashat).