Megkezdődött a MÁV elleni holokausztper Chicagóban

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok chicagói szövetségi kerületi bíróságán csütörtökön megkezdődött a MÁV elleni holokausztper. Az alperes MÁV képviseletében senki nem jelent meg a bíróságon, augusztus 4-re tűzték ki a következő meghallgatást. A MÁV-ot nem terheli felelősség, amiért nem jelent meg.
Vágólapra másolva!

A MÁV elleni holokausztperben a kijelölt bíró, Samuel Der-Yeghiayan megtartotta az első meghallgatást, amelyen csak a felperes jogi képviselője jelent meg a Monico, Pavich and Spevack ügyvédi irodától - mondta el Michael Wing, a bíróság képviselője. Mint mondta, a MÁV-ot nem terheli felelősség, amiért nem jelent meg, mivel a bíróság előtt még nem igazolható, hogy értesítést kapott az ellene szóló keresetről.

A vasúttársaság előző nap közleményben tudatta: az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium már megküldte részére a felperesek által 2010. február 9-én benyújtott keresetlevelet. A chicagói bíróság képviselője elmondta: még nem zárult le annak a hivatalos folyamata, hogy a MÁV igazolhatóan kézhez vette a keresetlevelet.

"Lehet, hogy a MÁV közleményt adott ki, de erről nem értesítette a felperes jogi képviselőjét" - mondta az illetékes. A bíró kérdésére a felperes ügyvédje a meghallgatáson elmondta: a magyar kormánytól még nem kapott visszaigazolást arról, hogy megkapták a keresetlevelet.

A chicagói bíróságnak arról sincs tudomása, hogy a MÁV-ot a White and Case ügyvédi iroda fogja védeni az ügyben. A MÁV szerdán közölte, hogy szerződést kötött a White and Case nemzetközi ügyvédi irodával és megkezdte a felkészülést a kártérítési perre. A céget a magyarországi holokauszt áldozatainak örökösei perelték be, akik jóvátételt követelnek, amiért a cég a II. világháború idején közreműködött zsidók deportálásában.

A chicagói bíróság képviselője megerősítette: a MÁV-nak, miután értesítést kap a keresetről, 60 napja lesz, hogy válaszoljon arra. Elfogadhatja a keresetet, vagy indítványozhatja annak elvetését. Ha a MÁV azután sem jelenik meg az augusztusi meghallgatáson, hogy már hivatalosan értesítést kapott a keresetről, akkor a chicagói kerületi bíróság szabályai szerint a felperes úgynevezett mulasztási ítéletet kérhet ellene. Ez az esetek többségében azt jelenti, hogy a felperes megnyeri a pert.

A MÁV védelmét eredetileg a legjobb pénzügyi ajánlatot tett Baker Boots ügyvédi iroda látta volna el, amely azonban visszalépett. A cég sajtóreferense az MTI-nek elmondta: semmilyen vonatkozásban nem kommentálják döntésüket. A MÁV a Baker Botts visszalépése miatt kérte fel a White and Case ügyvédi irodát jogi képviseletére.

A MÁV elleni keresetet 95 személy nevében nyújtották be. A felperesek - túlnyomórészt a holokauszt áldozatainak izraeli és egyesült államokbeli lakhellyel rendelkező hozzátartozói - 1944-es értéken számolt 240 millió dollár vagyoni kár, ezenfelül egymilliárd dollár nem vagyoni kár megtérítését követelik. A vád szerint a MÁV "tudatosan biztosított szerelvényeket ahhoz, hogy 1944 márciusa és októbere között" 437 ezer magyar zsidót szállítsanak az auschwitzi gázkamrákba, ezenkívül megfosztotta az áldozatokat vagyonuktól és értékeiktől.

A budapesti Holokauszt Emlékközpont történésze korábban az [origo]-nak azt mondta, a holokausztért az egész magyar államot terheli a felelősség, ebből nem lehet külön kiemelni a MÁV-ot, ami egy láncszem volt a rendszerben. A magyar állam viszont többször elismerte felelősségét, kártérítést is fizetett, még ha néha megalázóan alacsony összeget is. (Erről bővebben itt olvashat.)

A chicagói bíróság képviselője elmondta, hogy a MÁV elleni perben csütörtök nem nyújtottak be indítványt. A Monico, Pavich and Spevack ügyvédi iroda azonban azt kérte, hogy a kapcsolódó keresetről - amelyet a holokauszt áldozatai vagy azok örökösei indítottak több, köztük magyar bank ellen - értesíthesse a magyar kormányt.

A Magyar Nemzeti Bank, az Erste Group Bank, a MKB Bayerische Landesbank, az OTP Bank és a Creditanstalt bank elleni gyűjtőkereset szerint az alperesek vagy elődeik részt vettek a népirtásban, és bűnrészesek voltak benne, kifosztották a zsidó áldozatokat, eltulajdonították a náluk őrzött vagyont. A felperesek, "a banki lopás holokausztáldozatai" 1944-es árfolyamon számolt 2 milliárd dollár vagyoni kár és a kamatok megtérítésére tartanak igényt. Ezenkívül büntető jellegű kártérítést is követelnek, amelynek összegét később állapítanák meg. A felpereseket ebben az ügyben is a Monico, Pavich and Spevack iroda képviseli, és a bíró személye is megegyezik.