A kiskunhalasi pszichiátria újabb ápolóját gyanúsították meg

Vágólapra másolva!
Súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolással gyanúsították meg szerdán a kiskunhalasi pszichiátria egyik ápolóját. Az előző héten az otthon másik két dolgozóját is őrizetbe vették. Az egyiküket szemérem elleni erőszakkal gyanúsítják, a másikukat különös kegyetlenséggel elkövetett testi sértéssel.
Vágólapra másolva!

Szerdán a kiskunhalasi pszichiátria újabb dolgozóját vették őrizetbe - közölte az [origo]-val Darázs Gyöngyi ügyész csütörtökön. A dolgozót súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettével gyanúsítják - tette hozzá. A gyanú szerint két sértett volt, mindketten az otthon lakói. Az ügyész azt mondta: a bíróság holnap fog dönteni a gyanúsított előzetes letartóztatásáról.

A rendőrség még januárban kezdett nyomozni az ügyben szoros ügyészi felügyelettel, feljelentés alapján. A kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának két nő dolgozója állította, hogy visszaélések történtek. Az előző héten két ápolót őrizetbe vettek, majd előző csütörtökön egyiküket előzetes letartóztatásba, másikukat házi őrizetbe helyezték. Az ügyészség szerint megalapozott a gyanú, hogy az egyik férfi testi sértés minősített esetét követte el különös kegyetlenséggel egy akaratnyilvánításra képtelen ember sérelmére, a másik pedig szemérem elleni erőszakot követett el egy gondozás alatt álló ellen.

A feljelentést tevő dolgozók egyike tavaly november végén fordult először az intézmény igazgatójához, arról beszélt neki, hogy tudomása szerint egyes ápolók bántalmazták az ellátottakat és szexuális visszaéléseket követtek el ellenük. A rendőrségi nyomozáson kívül az ügyben azóta négy különböző vizsgálat folyt, és mindegyik arra a következtetésre jutott, hogy valószínűleg nem történtek visszaélések. Ezeknek a vizsgálatoknak az eredményét írta fölül az ügyészség múlt heti lépése.

Az intézmény belső vizsgálata és a fenntartó, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat vizsgálata során is meghallgatták az otthon érintett osztályának, a 7-es osztálynak a betegeit. A meghallgatások [origo] által megtekintett jegyzőkönyvei szerint a kikérdezett ellátottak túlnyomó többsége tagadta, hogy bántalmazást tapasztalt volna. Volt azonban olyan lakó, aki nem tudta értelmezni a hozzá intézett kérdést, és volt olyan is, aki "nem tudommal" válaszolt arra, bántották-e ápolói. Akadt, aki egyáltalán nem akart a témáról beszélni. "Erről nem mondok semmit" - jelentette ki a jegyzőkönyv szerint.

(Az ügy eddigi fejleményeiről és a korábbi vizsgálatok részleteiről korábbi cikkünkben, itt olvashat.)