Bevetik Orbánt a Jobbik által támogatott exfideszes ellen

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke csütörtökön Edelénybe látogat. A településen független jelöltként elindult a korábban több cikluson át a Fideszben politizáló, majd a pártból kizárt polgármester, Molnár Oszkár is. Molnár javára szerdán visszalépett a Jobbik jelöltje. Az [origo] információi szerint a Fidesz vezetése döntötte el, hogy ahol bekeményítenek az ellenfelek, oda a Fidesz is a nagyágyúit küldi.
Vágólapra másolva!

Edelénybe látogat csütörtök kora délután Orbán Viktor, a Fidesz elnöke - erősítette meg az [origo]-nak a Hír Tv információját Daher Pierre, a Fidesz helyi jelöltje. Daher szerint Orbán a településen kizárólag zárt rendezvényeken vesz részt, újságírók nem tehetnek fel kérdéseket a pártelnöknek.

A körzet azért érdekes a Fidesz számára, mert a párt jelöltjével szemben függetlenként elindult a választásokon a település polgármestere, Molnár Oszkár is, aki korábban fideszes jelöltként került be az Országgyűlésbe. A Fidesz tavaly év végén döntött úgy, hogy a cigányokra vonatkozó botrányos kijelentései miatt nem Molnárt, hanem a helyi kórház palesztin származású igazgatóját, Daher Pierre-t indítja el. (A körzetről szóló választási riportunkat itt találja.)

A Fidesz már az első forduló előtt attól tartott, hogy a pártnak szánt szavazatok megoszlanak Molnár és Daher között. A várakozások úgy tűnik beigazolódtak, Daher a szavazatoknak a 36,54 százalékát, Molnár pedig 24,14 százalékát szerezte meg. A harmadik helyen a Jobbik jelelöltje, Miklós Árpád végzett 19,13 százalékkal, őt pedig az MSZP-s Gúr Nándor követte 18,70. A Jobbik szerdán jelentette be, hogy jelöltjük visszalép Molnár Oszkár javára.

Az edelényi körzettel együtt, a vasárnapi második fordulóban 57 egyéni választókerületben tartanak szavazást. Ezekben a körzetekben, az első fordulóban egyik párt jelöltjeinek sem sikerült megszereznie a szavazatok 50 százalékát. Az 57-ből azonban az első fordulóban 56 helyen a Fidesz jelöltjei kapták a legtöbb szavazatot.

A Fidesz egyik név nélkül nyilatkozó vezető politikusa a héten az [origo]-nak azt mondta: a párt elnökségi ülésein egyesével végigvették a nyitva maradta körzeteket, és abban maradtak, ahol bekeményít az ellenfél, ott a Fidesz is nagy erőket mozgósít. Valószínűleg ezzel magyarázható az, hogy Orbán személyesen keresi fel csütörtökön Edelényt. Ugyancsak csütörtökön Pokorni Zoltán, a párt alelnöke a Szabolcs megyei Tiszavasváriba látogat, ahol a Jobbik jelöltje szorongathatja meg a Fideszt. Itt az első fordulóban a Fidesz 41,77 százalékot, a Jobbik 33,05 százalékot kapott.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Többi képünkért kattintson a fotóra!

Orbán látogatása hasonló forgatókönyv szerint zajlik, mint ahogy a pártelnök a korábbi hetekben is kampányolt. A kampány rendezvényeket nem hirdetik meg előzetesen, így azokról az országos sajtó nem mindig tud beszámolni. Orbán a településeken rendszerint helyben élő emberekkel találkozik, és csak a helyi lapoknak ad rövidebb interjúkat. Az egyes kampánylátogatásokról utólag Orbán Facebook-oldalán jelennek rövidebb, klipszerű videók.