A rendőrség felvetette Hagyó meggyanúsítását

Vágólapra másolva!
A rendőrség felvetette, hogy Hagyó Miklós korábbi szocialista főpolgármester-helyettes gyanúsítható a BKV-ügyben. Az ügyészség azonban ezt nem látta bizonyítottnak, ezért az előterjesztést visszaküldték a rendőrségnek. Erről Ihász Sándor fővárosi főügyész beszélt a Heti Válasznak.
Vágólapra másolva!

"A Budapesti Rendőr-főkapitányság részéről érkezett hozzánk egy előterjesztés, mely szerint Hagyó Miklós gyanúsítható lenne, az ügyészség álláspontja viszont az volt, hogy ezt sem a tényállás, sem a bizonyítékok tekintetében nem támasztották kellőképpen alá" - mondta a Heti Válasznak adott interjúban Ihász Sándor fővárosi főügyész.

Ihász szerint az ügyészség március 19-én visszaküldte kiegészítésre az előterjesztést. Az ügyész hozzátette: Hagyó Miklós, korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettest sem gyanúsítottként, se tanúként nem hallgatták ki a BKV-ügyben, enélkül pedig kényszerintézkedést nem rendelhető el ellene.

Hagyó Miklós 2006 őszétől tavaly november közepéig Budapest főpolgármester-helyetteseként felügyelte a fővárosi cégeket, köztük a BKV-t is. A BKV-botrány miatt idén lemondani kényszerült több tisztségéről.

Február elején - az MSZP kérésére - lemondott képviselő-jelöltségéről és közgyűlési mandátumáról, miután az ATV meg nem nevezett rendőrségi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy több gyanúsított, Antal Attila korábbi BKV-vezérigazgató és Balogh Zsolt korábbi megbízott igazgató is terhelő vallomást tett rá.

Március elején készült több interjú is Balogh Zsolttal, amelyekben Balogh azt állította, hogy Hagyó előnytelen szerződések megkötésére kényszerítette és rajta keresztül hetvenmillió forint jutott a főpolgármester-helyetteshez. Hagyó az első, Magyar Nemzetnek adott interjú megjelenésének másnapján felfüggesztette MSZP-tagságát a párt érdekeire hivatkozva, de azt állította, hogy ártatlan, és kedden rágalmazás miatt fel is jelentette Baloghot.

Hagyó márciusban nem jelent meg személyesen a BKV-ügyeket vizsgáló fővárosi bizottság meghallgatásán, de levélben válaszolt a testületnek. Hagyó válaszában többek között azt írta, hogy soha senkitől nem fogadott el bűnös pénzt, a BKV-ügyben politikusként van felelőssége, de mindenben törvényesen járt el, ezért nem is lehet jogi felelőssége.

Hagyónak országgyűlési képviselőként mentelmi joga van, mely azután szűnik majd meg, hogy megalakul az új parlament.