Vágólapra másolva!
Másodfokon tárgyalta egy 12 vádlottból álló nemzetközi drogcsempész banda ügyét a Debreceni Ítélőtábla. Az egyik hozzátartozó nyocvanéves nagymamájának a vád szerint a hátára kötözték a szállítandó drogot. Az ügyész súlyosbítást, a védők a büntetések enyhítését kértek a bíróságtól.
Vágólapra másolva!

Egy nemzetközi drogcsempész banda ügyét tárgyalta szerdán másodfokon a Debreceni Ítélőtábla. A 12 vádlott - köztük 4 nő - 41 kiló kokaint csempészett Dél-Amerikából Nyugat-Európába az ügyészség szerint. A bűnszervezet nigériai irányítója mellett, egy 80 éves asszony is a vádlottak padján ül.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság tavaly júniusban - nem jogerős ítéletében- összesen 56 év fegyházbüntetést és 8 év, 10 hónap próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést, valamint 31 és fél millió forintos vagyonelkobzást szabott ki.

Az ügyész tizenkét embert vádol bűnszervezetben, társtettesként elkövetett, kábítószerrel való visszaéléssel, felbujtással vagy annak kísérletével. A másodrendű vádlottat, egy nigériai férfit már nem először ítélték el kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény elkövetése miatt. A férfi - nem jogerősen- nyolc év fegyházat, ötmillió forintos vagyonelkobzást kapott, és tíz évre kiutasították a Magyar Köztársaság területéről. Volt élettársát, az elsőrendű vádlottat, - aki 6 hónapos terhesen csempészett kokaint a gyomrában-, tizenkét év fegyházbüntetésre ítélték, és ötmillió forintos vagyonelkobzást szabtak ki rá.

A vádlottak között van a nő 80 éves nagyanyja is, aki Dél-Amerikából a hátára kötve hozott kábítószert Európába. Az idős asszonyt a bíróság két év börtönre ítélte, de a büntetést - első fokon- két év próbaidőre felfüggesztették.

A bíróság szerint a bűnszervezet irányítója a másodrendű vádlott, a Spanyolországban elfogott nigériai férfi volt. Ő intézte Dél-Amerika több országából, - Venezuelából, Peruból és a Holland-Antillákról - a drogszállítást Európába. A beszervezett drogfutárokon keresztül a kokain végül Hollandiába, Spanyolországba és Nagy Britanniába került.

A védők szerdai perbeszédeikben vitatták, hogy a vádlottak bűnszervezetet alkotva csempészték és szállították a drogot. Az ügyész súlyosbítást, a védők pedig a büntetések enyhítését kértek a bíróságtól. A tárgyalás május 27-én folytatódik a Debreceni Ítélőtáblán.