A Klubrádiónak adta az utolsó fővárosi frekvenciát az ORTT

Vágólapra másolva!
A két MSZP-s és az SZDSZ-es delegált szavazatával a Klubrádiónak adta az utolsó szabad budapesti rádiófrekvenciát az ORTT. A testület fideszes tagja, Szalai Annamária támadta a döntést, szerinte így akarják elhallgattatni a frekvenciára szintén pályázó Katolikus Rádiót. A szocialisták által delegált Gyuricza Péter visszautasította Szalai vádjait.
Vágólapra másolva!

A Klubrádiónak adta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdai ülésén a frekvenciapályázatban megjelölt 92,9-es frekvenciát - közölte Szalai Annamária, a testület Fidesz által delegált tagja. Szalai botrányosnak minősítette a testület szerdai döntését, szerinte a szocialista és szabad demokrata tagok így szeretnék elhallgattatni a pályázaton szintén induló Katolikus Rádiót. Mint fogalmazott: "a legitimitással nem rendelkező" két szocialista és egy SZDSZ-es tag átjátszotta az utolsó budapesti frekvenciát "a szocialistákhoz köthető" Klubrádiónak.

Szalai szerint a döntés törvénytelen, mivel erősen megkérdőjelezhető, hogy a parlamenti frakció létéhez kötött ORTT-s megbízatással rendelkező két szocialista és egy SZDSZ-es tag hozhat-e hosszú távú döntést. Hozzátette, a választás két fordulója között már a kormány sem dönt hosszú távú intézkedésekről, ezért a testület tagjai önkorlátozást gyakorolhattak volna abban a kérdésben, amely erőteljesen meghatározza a budapesti médiapiacot. Ezért a Fidesz delegáltja a döntés visszavonását fogja kezdeményezni a testületnél. A Katolikus Rádió lesújtva fogadta a hírt.

A frekvenciapályázat tárgya a Rádió DJ 92,9-es, több éve használatlan hullámsávja volt, és a Katolikus Rádió azért pályázott az FM-frekvenciára, mert a középhullámon rövidesen befejezi adását - mondta Szalai.

Timár János, az ORTT SZDSZ által delegált tagja elmondta: az öttagú testület szocialista tagjai, Ladvánszky György és Gyuricza Péter, illetve ő SZDSZ-es delegáltként együtt kétharmados többséggel ítélték a frekvenciát a Klubrádiónak. Szalai Annamária nem vett részt a szavazásban, a Fidesz által delegált Tirts Tamás viszont külföldön tartózkodik. Szalai szerint ezért Tirts távollétében napirendre sem lehetett volna tűzni a frekvenciapályázatokról szóló döntést. Timár viszont azt mondta, a pályázati felhívásban szereplő határidőhöz képest így is késésben voltak.

Visszautasította Szalai Annamária állításait Gyuricza Péter, a testület MSZP által delegált tagja. Szerinte a szerdai ülésen Szalai arra hivatkozott, hogy a "Katolikus Rádiónak meg lett ígérve" a frekvencia. "Én úgy tudtam, hogy itt pályázatról van szó" - jegyezte meg Gyuricza. Hozzátette, amíg egy testületi tag mandátuma él, addig - függetlenül a közben zajló választások eredményétől - senki nem bírálhatja, hogy részt vett a döntésben, hiszen ez a kötelessége.

Gyuricza tagadta, hogy a Katolikus rádió elhallgattatásáról lenne szó, mint mondta, a rádió korábban maga mondott le érvényes műsorszolgáltatási jogáról a középhullámon, mégpedig 2011 januári hatállyal. Szerinte az sem igaz, hogy a Klubrádiónak így két frekvenciája lenne, hiszen a jelenlegi sávjáról le kell mondania most, hogy az újabbat elnyerte a pályázaton. A rádió honlapján szerdán délután ugyancsak azt közölte, hogy nem birtokol majd két frekvenciát, az elnyert hullámsávon pedig senkit nem lehet elhallgattatni, mivel azon évek óta egyetlen rádió sem szól.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) bírósághoz fordul az ORTT szerdai döntése miatt - közölte Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője. A párt szerint morálisan elfogadhatatlan és több szempontból törvénysértő a döntés, amelynek köszönhetően a Klubrádiónak két frekvenciája lett. Felszólították a testületet, illetve annak soros elnökét, hogy semmiképpen se kössön szerződést a Klubrádióval. A KDNP szóvivője szerint Tirs külföldön kórházban fekszik, éppen ezért a döntést el kellett volna napolni.

Tirts Tamás szerdán közleményt adott ki, ebben azt írja, megdöbbenve értesült róla, hogy az ORTT baloldali többsége hivatalos távolléte alatt, az elnapolási indítvány ellenére döntött a frekvenciáról. A testület következő ülésén ezért kezdeményezni fogja a döntés felülvizsgálatát. Gyuricza szerint azonban Tirs a módosító indítványát korábban, még április 12-én fogalmazta meg, így annak semmi köze ahhoz, hogy közben, pekingi hivatalos útja alatt eltörte a lábát.