Pár északra tartó ferihegyi járat még nem tudott elindulni

Vágólapra másolva!
Már csak öt - német, belga és svéd városokba tartó - repülőjáratát kellett törölnie a Malévnak szerdán, és a ferihegyi repülőtér is egyre nagyobb kapacitással üzemel. Az Izlandról származó vulkáni hamu miatt pénteken le kellett zárni a magyar légteret, de szerdán újraindult szinte a teljes magyar légiközlekedés. Több napos szünet után Londonban is fogadnak gépeket, Észak-Európában azonban csak lassan oldják fel a légtérzárat.
Vágólapra másolva!

Az előrejelzések szerint a magyar légtérben a vulkáni hamu koncentrációja továbbra sem éri el a magas kockázatú minősítést, ezért újabb korlátozásra szerdán várhatóan nem lesz szükség - közölte reggel a magyar légiirányítást végző HungaroControl Zrt.

Fokozatosan áll vissza a ferihegyi repülőtér forgalma is - közölte honlapján a repülőtér. A Malév honlapja szerint szerdán a stuttgarti, frankfurti, brüsszeli, stockholmi és göteborgi járatokat törölte a légitársaság. A Malév Londonba viszont már repül - mondta Hegedűs Ádám, a légitársaság szóvivője az MTI-nek. Szilágyi Károly, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. szóvivője szerdán reggel az MTI-nek elmondta: a repülőtéren nincs tömeg, döntően azok az utasok jelentek meg, akiknek induló járatra van jegyük.

Fehér Imre, a légiforgalmi szolgáltató HungaroControl szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy magas kockázatú besorolású légtér nincs Magyarország felett. A szóvivő szerint kedden egy átlagos áprilisi naphoz képest éves összehasonlításban a légtér forgalma 60 százalékkal volt kisebb. A Hungarocontrol honlapja szerint kedden 153 repülő érkezett Ferihegyre, vagy indult onnan, illetve 545 szállt át a magyar légtéren. Az angliai repülőterek megnyitása miatt szerdán emelkedhet a forgalom.

Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) repülésmeteorológusa szerdán azt mondta: az éjszakai órákig nem érkezik újabb hamufelhő az ország fölé, csütörtökön és szombaton este viszont elérheti az országot egy újabb felhő, de ez - amennyiben nem változik a vulkán működésének intenzitása - nem fogja a 6 ezer méter feletti repülési útvonalakat érinteni.

Nagy-Britannia és Németország

Több repülőgép szállhat fel szerdán az európai repülőterekről, mint az elmúlt napon, és elindult több ázsiai járat is. A légi káosz enyhülni látszik ugyan, az utazóknak továbbra sem egyszerű a helyzetük, a légitársaságok induló járatainál hosszú várólisták alakultak ki ugyanis.

Nagy-Britannia helyi idő szerint kedd este kilenckor oldotta fel a légtérzárat: Európa legforgalmasabb repülőterére, a Heathrow-ra Vancouverből érkezett meg a British Airways járata. Ez volt az első gép, ami leszállási engedélyt kapott azóta, hogy a brit légügyi hatóságok múlt héten lezárták a légikikötőt. Csütörtökre visszaállhat a teljes légiforgalom a londoni Heathrow repülőtéren. Szerdán megnyitották az ír légteret is.

A német hatóságok korlátozásokkal engedték felszállni a gépeket szerdán 11 óráig, a légtér teljes feloldásáig. A Lufthansa a nap elején még azt jósolta, hogy nagyjából 200 járatot tudnak elindítani, amelyek több mint 15 ezer utast szállítanak. Ez azonban mindössze 11 százaléka az átlagos napi forgalmuknak.

Olaszország, Franciaország, Baltikum, Skandinávia

Az Észak-Olaszország fölötti légteret is megnyitják lassan: a római és a milánói repülőtér is indíthat és fogadhat már járatokat. A párizsi közlekedési miniszter szerint a részlegesen üzemelő francia repülőterekről a tervezett belföldi és nemzetközi járatok körülbelül 30 százaléka indulhat el szerdán. Működnek Belgium légikikötői és Norvégia is megnyitotta légterét, ám folyamatosan ellenőrzik a vulkáni hamu terjedését.

Helyi idő szerint kedd éjjel 11-kor feloldották az észt légtérzárlatot, így bizonyos korlátozásokkal a tallinni repülőtér is üzemelhet. Az Estonian Air a tervek szerint szerdán elindítja az összes olyan járatát, amelyek a már megnyitott európai repterekre közlekednek. A szomszédos Lettország már kedden napközben megnyitotta légterét, míg Litvániában vasárnap óta közlekedhetnek a repülőgépek.

Továbbra is érvényes azonban a légtérzár Svédországban, és a dán légteret is csak ideiglenesen használhatják a repülőgépek. Délelőtt 11 órától azonban Dánia is megnyitja légterét. Finnországban szerda reggel óta legalább délután 2 óráig nyitva van a légtér. Helsinki repterét helyi idő szerint délután 3-kor bezárták, és várhatóan este 9-kor nyithat újra. A norvég légtér szerda délután 2-ig nyitva marad. A svéd főváros, Stockholm Arlanda repülőterét várhatóan délután 4 órakor megnyitják, majd az ország több légikikötője is fokozatosan üzembe lép.

Európán kívül

A változó helyzetre hasonlóan reagáltak az Európán kívüli légitársaságok: bár az ausztrál Qantas egyelőre csak tervezi az európai járatok repülési tilalmának feloldását, az Air China már engedélyt adott a Peking és egyes európai nagyvárosok - közte Stockholm és Róma - közti repülésre. Elindulhatnak a Japan Airlines és az All Nippon Airways járatai is, az Air New Zealand pedig három extra járatot tervez indítani Londonba a várólisták enyhítésére. Ezzel párhuzamosan hazaindulhatott több európai légitársaság Ázsiában rekedt járata is.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Újra felszállhatnak a repülők a legtöbb európai reptéren

Szerdán már elérheti a 75 százalékot az Európában közlekedő légi járatok száma az izlandi vulkánkitörés előtti szinthez viszonyítva - jelezte közleményében a légtér ellenőrzéséért felelős nemzetközi szervezet, az Eurocontrol. Az Eurocontorol szerint kedden az európai légtér csaknem háromnegyedét használhatták a repülőgépek, ám a tervezett járatok körülbelül fele nem indulhatott el. Számításaik szerint a napi 28 ezer légijárat helyett nagyjából 13 ezer kapott felszállási engedélyt. Csütörtöktől keddig összesen 95 ezer repülőjáratot töröltek az Eurocontrol szerint.

Izlandon eközben a rendőrség szerint csökkent az Eyjafjöll vulkánból kilövellő hamu mennyisége, de még mindig számottevő a vulkanikus tevékenység, három kráter továbbra is működik. A vulkán hétvégi kitörési intenzitásának már 20 százalékát produkálja - írja az AFP hírügynökség az izlandi polgári védelmi ügynökségre hivatkozva. A hamu a kezdeti 11 kilométeres magasság helyett már csak kevesebb mint három kilométerre lövell ki, és ez is folyamatosan csökken, és a szélirány is lassan délnyugatira vált. A Meteorológiai Világszövetség szerint a hamut a hét második felében várhatóan a sarkvidék irányába viszik a légáramlatok.

A kedd napközbeni hazai hamuhelyzetről itt, az estiről pedig itt olvashat. A nemzetközi légiforgalom keddi alakulását pedig itt nézheti vissza.