Hamisnak tűnő cédula miatt vizsgálják az LMP zalai ajánlószelvényeit

Vágólapra másolva!
Azonos név, de eltérő aláírás szerepelt két ajánlószelvényen, amelyet az LMP zalaegerszegi jelöltje adott le. Az ügyben választás rendje elleni bűncselekmény miatt nyomoz a rendőrség március óta. Schiffer András, a párt listavezetője szerint nem történt törvénysértés, és felháborítónak nevezte, hogy a nyomozás során zaklatják aktivistáikat és támogatóikat.
Vágólapra másolva!

Egy hamisnak tűnő ajánlószelvény miatt vizsgálja a rendőrség a Lehet Más a Politika (LMP) valamennyi zalaegerszegi ajánlószelvényét, amelyeket még a megsemmisítés előtt le is foglaltak - közölte Paksy Zoltán, a párt zalai szóvivője. Paksy szerint az LMP négytagú zalai választmányát és tíz zalaegerszegi tagját már kihallgatták, de olyanokat is beidéztek, akik szelvényeikkel támogatták zalaegerszegi jelöltjüket, Viant Zsoltot. A párt a szóvivő szerint csak akkor értesült a nyomozásról, amikor Viant Zsolt rendőrségi kihallgatásra kapott idézést; addig sem a város jegyzője, sem a rendőrség nem közölte, hogy szabálytalanságra bukkantak. A vizsgálat azért indult, mert a helyi választási bizottság két olyan cédulát talált, amelyeken azonos név, de eltérő aláírás szerepelt.

Paksy szerint ők nem fedezték fel a névazonosságot a Zalaegerszegen leadott 800 ajánlószelvény között. A gyanús szelvény kitöltőjét a pártban nem ismerték, de úgy tudják, az érintett a nyomozóknak megerősítette, hogy a szabályosan kitöltött ajánlószelvény tőle származik. Arról nincs információjuk, hogy a vélhetően hamis aláírással ellátott szelvény miként került hozzájuk, valószínű, hogy valaki a gyűjtőládájukba dobhatta bele. Hogy tévedésről vagy provokációról van-e szó, azt nem tudják. A szóvivő szerint a vizsgálat kezdete óta kaptak már olyan jelzést támogatóiktól, hogy ha tudják, milyen kellemetlenségek érik őket, nem adták volna oda ajánlószelvényeiket.

Schiffer András az LMP listavezetője szerint sem pártja jelöltjei, sem aktivistái nem követtek el semmilyen törvénysértést Zala megyében. A politikus szerdán közölte, felháborította őket a rendőrség velük szemben indított eljárása, mivel a nyomozás során az LMP zalai aktivistáit, illetve azokat a megyében élő választókat, akik nekik adták az ajánlószelvényeiket folyamatosan zaklatják. Azt mondta, más pártok esetében, más körzetekben is előfordult ilyen eset, ilyenkor egyszerűen érvénytelenné válik az adott ajánlószelvény.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szerint a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen folyik nyomozás, amely még március 19-én indult a zalaegerszegi jegyző feljelentése alapján. A vizsgálat miatt nem semmisítették meg az LMP zalaegerszegi ajánlószelvényeit, azokat a rendőrség lefoglalta.