RTL: Milliós végkielégítésekkel távoznak a miniszterek

Vágólapra másolva!
A leköszönő állami vezetők közül a legtöbb végkielégítés - több mint 6 millió 600 ezer forint - a földművelési, az oktatási, a honvédelmi és a társadalompolitikai miniszternek jár - hangzott el az RTL Híradójában. A miniszterek és államtitkárok ezen felül a ki nem vett szabadságukat is megválthatják, ami újabb milliókat jelent. A juttatás a törvény szerint jár, a Fidesz tiltakozik ellene.
Vágólapra másolva!

A törvény szerint azok, akik több mint 3 évig voltak állami vezetők, 6 havi fizetést kaphatnak távozáskor. Aki kevesebb, mint 3 évig volt miniszter vagy államtitkár, 3 havi fizetés jár - számolt be az RTL Híradó.

Több mint 6 millió 600 ezer forinttal távozhat Gráf József földművelési, Hiller István oktatási, Szekeres Imre honvédelmi és Kiss Péter társadalompolitikai miniszter - valamennyien hathavi fizetésüket kapják meg búcsúzóul. Több mint 4 millió 500 ezer forint Bajnai Gordon miniszterelnöki végkielégítése, ezt az RTL Híradó úgy tudja, a miniszterelnök felajánlja jótékony célra.

A legtöbb miniszter 3 millió 300 ezer forintot kap majd: Balázs Péter külügy, Herczog László szociális, Hónig Péter közlekedési, Oszkó Péter pénzügy, Szabó Imre környezetvédelmi, Székely Tamás egészségügyi, Varga István gazdasági és Varga Zoltán önkormányzati miniszter. Ezen felül a bent ragadt szabadságukat is megválthatják.

Szollár Domokos kormányszóvivő azt mondta: a munka törvénykönyve alapján a bent ragadt szabadságokat ki kell fizetni. Várható, hogy sok miniszter és államtitkár meg fogja kapni a szabadságát pénzben, hiszen az elmúlt egy évben nem nagyon voltak szabadságon. Ez az RTL szerint több miniszternél újabb milliókat jelent majd.

A Fidesz szerint nem járna a vezetőknek végkielégítés. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője szerint jelen helyzetben az ország olyan rossz állapotban van, hogy akik ezt a mély válságot és ezt a rossz állapotot előidézték, azok a fizetésüket sem érdemlik meg sok esetben, nemhogy a végkielégítésüket. Ezt fontolják meg, mielőtt felveszik a végkielégítésüket, azt javasoljuk - mondta a Híradónak.

Egyetlen olyan miniszter van a kormányban, aki tavaly május után lépett hivatalba: Forgács Imre igazságügyi miniszter végkielégítés nélkül távozik.