RTL: Az FKF vezetője szerint Hagyó határozottan utasította őket

Vágólapra másolva!
Hagyó Miklós utasítása alapján előre meghatározott cégek nyertek el közbeszerzéseket a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalatnál - közölte az RTL Híradó, egy birtokába jutott tanúvallomásra hivatkozva, amelyet a cég vezérigazgatója, Bielek Péter tett a rendőrségen. Bieleket a BKV-ügyben hallgatták ki. Hétfőn a Hír TV számolt be arról, hogy információik szerint a fővárosi koalíció kifizetőhelye volt a FKF Zrt.
Vágólapra másolva!

Az RTL Híradó birtokába jutott Bielek Péternek, a közterület-fenntartó vállalat vezérigazgatójának a tanúvallomása, amelyben arról is beszél, hogy a főváros vezetése hogyan akarta ellenőrzés alatt tartani a közműcégeket.

Bielek az RTL keddi Híradójának adása szerint azt mondta: "A megválasztásomat követően Hagyó Miklós és Mesterházy Ernő urak külön-külön jelezték, igényt tartanak arra, hogy a főváros jobban belelásson a közműcégek belső életébe, és ellenőrizze a működését. Ezt olyan módon kívánták megvalósítani, hogy Hagyó úr egy bizonyos ügyvédi irodát, míg Mesterházy úr egy másik ügyvédi irodát jelölt meg, hogy ezen ügyvédek a jelentősebb ügyekben, beruházásokkal kapcsolatban dolgozzanak."

Az RTL Híradója szerint Bielek azt mondta, hogy voltak olyan közbeszerzések, amelyeknél határozott utasítás is volt a nyertesre vonatkozóan. "Hagyó úr tőlem egyértelműen és határozottan kérte egy bizonyos céggel történő szerződéskötést, és éreztette, hogy én az ő kérését nem utasíthatom vissza, mert bármikor elveszíthetem az állásomat" - mondta.

A pályázatot pedig eleve az adott cégre szabták - hangzott el a Híradóban. Mint a vezérigazgató mondta: "A közbeszerzés működése nálunk úgy néz ki, hogy van a vállalatnál egy közbeszerzési bizottság, aminek én nem vagyok tagja, de ha én azt mondtam, hogy ez az ügyvéd vezesse a közbeszerzést, akkor a beosztottaim értették, hogy mi a feladatuk és az ügyvéd kérésének megfelelően végezték a dolgukat".

A vallomásban elhangzott az a feltételezés is, hogy az egyik közbeszerzési eljárásban a nyertes cég visszajuttathatott körülbelül 70 millió forintot a városházára - állítja az RTL.

Hétfőn a Hír Tv számolt be arról, hogy információik szerint a közterület-fenntartó vállalat is a szocialista-szabad demokrata koalíció úgynevezett kifizetőhelye lehetett. A közműcégnél kedden belső vizsgálatot indítottak az ügyben.