Vágólapra másolva!
Hatvanmillió forinttal több bevétele volt a Fidesznek 2009-ben, mint amennyit elköltött a párt - derült ki a Fidesz által nyilvánosságra hozott pénzügyi beszámolóból. Több kerület vagy kerületi vagyongazdálkodó cég is segítette a Fideszt, magánszemélyek közül pedig Széles Gábor nagyvállalkozó adott a legtöbbet: 10 millió forintot. Az MSZP még nem hozta nyilvánosságra tavalyi beszámolóját.
Vágólapra másolva!

A Fidesz által közzétett adatok szerint 2,7 milliárd forintot költött tavaly a Fidesz - írja a Népszabadság keddi száma. A pártoknak április 30-ig kell nyilvánosságra hozni a 2009-es pénzügyi beszámolójukat, a Fidesz ezt az országgyűlési választások előtt megtette.

A Fidesz bevételei is 2,7 milliárd körül alakultak, a Népszabadság szerint 60 millióval meghaladták a kiadások összegét. Tagdíjakból 140 millió forint érkezett a Fidesz pártkasszájába tavaly, 833 milliót pedig állami, költségvetési támogatásként kapott a párt.

Jogi és magánszemélyektől 200 millió forint volt a Fidesz bevétele. A Fény Utcai Piac Kft. 500 ezRET, a XX. kerület városüzemeltetési vállalkozása, az Integrit-XX Kft. 700 ezret, a XV. kerületi vagyongazdálkodó cégtől, a Palota Holding Zrt.-től pedig 560 ezret kapott a Fidesz. A kőbányai vagyongazdálkodó is adományozott 700 ezret a pártnak, és több más önkormányzat is tett felajánlásokat, ez gyakran a terembérleti díjak elengedése volt.

A Fidelitas 24 milliót forintot, a Nemzeti Fórum pedig 28 milliót adott a pártkasszába. A magánszemélyek közül Széles Gábor nagyvállalkozó 10 millió forintot adományozott a Fidesznek. A párt EP-képviselői közül Deutsch Tamás, Schmitt Pál és Szájer József is egy-egymillió forintot adott. Külföldiek közül Irene Schmidt, az egyetlen nem magyar állampolgár 400 ezer forinttal támogatta a Fideszt.

A párt tavaly 1,3 milliárd forint hitelt vett fel, ugyanennyit törlesztett. 500 millió forintot költött politikai jellegű kiadásokra (EP-kampány, konferenciák) 2009-ben.

Az MSZP még nem tette közzé adatait, a Népszabadság szerint azonban 2008-ban egymilliárd forinttal kevesebb pénz állt a szocialisták rendelkezésére, mint az előző évben. Ennek oka, hogy 2007-ben adták el a Köztársaság téri székházat. 2008-ban 1,42 milliárd forint bevétele és 2,1 milliárd forint kiadása volt.

Az [origo] cikkeit a pártfinanszírozásról itt olvashatja. Arról, hogy a pártok miért nem törték magukat a kampányfinanszírozás átalakításáért, itt olvashat.