Nem örül a visszaléptetés ötletének az edelényi jobbikos jelölt

Vágólapra másolva!
A Jobbik megyei elnöke visszaléptetné, de a helyi jelölt tovább küzdene, a pártvezetés pedig még vizsgálja, milyen stratégiát kövessen a Jobbik a választások második fordulóján Edelényben. Vona Gábor pártelnök a múlt héten vetette fel, hogy jelöltjük visszaléphetne a függetlenként induló edelényi polgármester, Molnár Oszkár javára, mert Molnár és a Jobbik együtt talán le tudná győzni a Fidesz jelöltjét is. A helyi jobbikos jelölt szerint azonban a történet nem ilyen egyszerű.
Vágólapra másolva!

"Egyeztetés alatt áll a dolog, még semmi konkrét nem dőlt el" - mondta az [origo]-nak egy héttel a parlamenti választások második fordulója előtt Egyed Zsolt, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke a párt edelényi stratégiájáról. A Jobbik alelnöke, Murányi Levente az első forduló éjszakáján azt mondta, hogy egyetlen második fordulóba jutott jelöltjüket sem léptetik vissza, a Borsod megyei Edelényben most mégis ennek a lehetőségét mérlegelik, miután Vona Gábor pártelnök a múlt héten felvetette, hogy a helyi független jelölttel összefogva esélyük lenne legyőzni a Fideszt. Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője pénteken a Duna tévében már arról beszélt, hogy csak pártok javára nem lép vissza biztosan a Jobbik, Molnár Oszkár pedig független. Az ötletről azonban párton belül is eltérően vélekednek, a végső szót viszont az elnökség mondja ki, Egyed Zsolt szerint "még a héten".

Edelény az ország egyik legizgalmasabb választókerületének ígérkezett már a választások első fordulójában is, mert a nagy pártok mellett több országosan is ismert, függetlenként induló politikus is megmérette itt magát (az első forduló előtt készített helyszíni riportunkat itt találja). Az eredmények rendkívül kiegyenlítettek voltak, az öt jelöltből egyedül a függetlenként induló roma jogvédő, Horváth Aladár nem ért el legalább 15 százalékos eredményt (ő csupán 1,5 százalékot kapott), a másik négy jelölt mind elég szavazatot szerzett, hogy a második fordulóban is megméresse magát. A Fidesz jelöltje, Daherre Pierre pártja országos átlagát jóval alulmúló eredménnyel, 36,54 százalékkal nyert, a második a cigányokról és zsidókról tett kijelentéseivel elhíresült Molnár Oszkár, Edelény polgármestere lett 24,14 százalékkal.

A Fideszből kizárt parlamenti képviselő után a harmadik helyen a jobbikos Miklós Árpád végzett 19,13 százalékkal, és szintén második fordulóba jutott a negyedik helyről az MSZP-s Gúr Nándor is. Vona Gábor a múlt héten arról beszélt, hogy Molnár Oszkár és Miklós Árpád együtt több szavazatot kapott, mint a Fidesz jelöltje, tehát egy visszalépéssel lenne esélyük elvenni a mandátumot a párttól: Vona csütörtökön azt ígérte, hogy még "a héten" döntést hoz a párt elnöksége a visszalépésről.

Valakinek vissza kell lépnie

Egyed Zsolt megyei Jobbik-elnök szerint a választókerületben valakinek mindenképpen vissza kell lépnie, hogy a két jelölt ne egymástól vegye el a szavazatokat. "Szerintem nem szabad hagyni, hogy a fideszes jelölt közel kerüljön a győzelemhez, hiszen nem lenne egészséges, ha a párt kétharmadot szerezne a parlamentben" - mondta. Egyed szerint ő is részese lesz a visszalépésről szóló döntésnek, és a következő néhány napban fog egyeztetni a párt elnökségével a teendőkről. A megyei elnök szerint ugyanakkor az is "benne lehet a pakliban", hogy nem az ő jelöltjük, hanem Molnár Oszkár lép vissza a Jobbik javára. Közölte: meg fogják vizsgálni a lehetőségeket.

Molnár Oszkár az ötletről az [origo]-nak kedden azt mondta, ő biztosan nem fog visszalépni a Jobbik javára, a támogatásukkal azonban nincs problémája. "Én minden tisztességes szavazópolgár támogatását köszönettel veszem" - mondta.

A jelölt nem bízik az átszavazókban

Nem lelkesedik ugyanakkor a visszaléptetés ötletéért Miklós Árpád, a Jobbik edelényi jelöltje: szerinte azzal a szavazói azt éreznék, hogy becsapta őket és megfutamodott. A férfi, aki korábban az MDF-ben és a MIÉP-ben is politizált, a korábbi választások példáit emlegette, ahol szerinte a visszalépések szintén kudarcot hoztak: "amikor Torgyán annak idején egy csomó jelöltjét visszaléptette a Fidesz javára, azt is csalódottan élték meg az emberek, és Csurka is ott rontotta el a MIÉP stratégiáját, hogy előre bejelentette visszalépési szándékát" - fogalmazott.

Miklós közölte: a sorsáról mindenképpen a párt elnöksége dönt, és ő el fogja fogadni a döntést. Ugyanakkor nem hiszi, hogy visszalépésével a rá szavazók Molnár Oszkárhoz pártolnának. A jobbikos jelölt szerint az első forduló listás és egyéni eredményeiből ki lehet számolni, hogy Molnár szavazótáborának egyik fele a Jobbikot, másik fele a Fideszt támogatta listán, rá pedig azok a jobbikosok szavaztak egyéniben, akik nem szeretik Molnár Oszkárt. Aki szereti őt, az már eddig is rá szavazott, aki pedig nem szereti, az az én visszalépésem után sem feltétlenül fogja rá adni a voksát - mondta.

Miklós elismerte, hogy nehéz helyzetben kell döntenie a Jobbik vezetőinek, hiszen korábbi ígéretüknek mondanak ellent, ha visszaléptetnek valakit. A jelölt úgy tudja, a vezetők jelenleg is "vizsgálódnak" a kérdésben, a döntés pedig azért nem született még meg, mert a hétvégén mindenki kampánykörúton volt, és nem volt idejük ezzel foglalkozni. "Én azt mondom, hogy vizsgálódjanak sürgősen" - mondta Miklós, aki már hétfőn döntést vár, hiszen ez alapján tudja megtervezni, hogyan kampányoljon a hét hátralevő részében.