Elcsakliznák a kisebb pártok szavazóit az MSZP versenyben maradt jelöltjei

Vágólapra másolva!
Eldugva jelennek meg az országgyűlési választások vasárnapi második fordulójába bejutott MSZP-s egyéni jelöltek kampányplakátjain a szocialista párt szimbólumai. Van olyan MSZP-s választási hirdetés is, amelyik más pártok üzeneteit is felhasználja, például azzal biztatja a szavazókat, hogy lehet más a politika. Az MSZP budapesti kampányfőnöke szerint a jelölteknek nagyobb mozgásteret adtak, és már nem az a fontos, hogy ki MSZP-s, hanem hogy ki akadályozza meg a Fidesz kétharmados többségét.
Vágólapra másolva!

Eltűntek az MSZP-re jellemző szimbólumok több olyan szocialista képviselőjelölt plakátjairól, akiknek esélyük lehet a győzelemre a parlamenti választások második fordulójában. A szegfű és az MSZP felirat az esélyes szocialista jelöltek plakátjain alig észrevehető helyen, általában a sarokban eldugva bukkan fel.

A legszembetűnőbben Molnár Gyula XI. kerület szocialista polgármester hirdetései ütnek el az MSZP-s plakátok korábban megszokott szürke-vörös színvilágától. Molnár plakátjain nyoma sincs az MSZP-re jellemző piros színnek, ehelyett a kék, barna, zöld színek dominálnak. A plakáton pedig mindössze az olvasható, hogy "Válassza Újbudát. Aki már bizonyított: Molnár Gyula". A XI. kerület 16-os választókörzetében Molnár a szavazatok 38 százalékát szerezte meg, 6 százalékkal maradt alul a fideszes Simicskó Istvánnal szemben.

A 176 egyéni körzet közül egyedül a XIII. kerületben sikerült győznie az MSZP-s jelöltnek: Tóth József, a XIII. kerület MSZP-s polgármestere a szavazatok 44,71 százalékát szerezte meg, míg a Fidesz jelölte 36 százalékot kapott. Tóth már az első forduló előtt is a többi szocialista jelölttől eltérő kampányt folytatott. A politikus plakátjain dominálnák ugyan a piros színek, de a középpontban a "Megoldás embere" felirat olvasható. Az ugyancsak a XIII. kerületben induló szocialista Szanyi Tibor - aki mindössze 428 szavazattal maradt alul a Fidesz jelöltjével szemben - egyik hirdetésen zöld felirattal mindössze az olvasható, hogy "Szanyi igen". (Olvassa el a XIII. kerülteről szóló választási riportunkat!)

A szocialista jelöltek az MSZP rossz megítélése miatt szerepeltek rosszul - mondta Szanyi az [origo]-nak. Szerinte természetes, hogy ezért a jelöltek a párt helyett inkább magukat próbálják előtérbe helyezni. Szanyi szerint szó sincs arról, hogy megpróbálnák eltitkolni pártkötődésüket, a szavazólapon a jelölt neve mellett úgyis ott lesz az MSZP neve is. Tóth József az [origo]-nak azt mondta: plakátjait már tavaly elkészítették, és elfogadatatták a pártközponttal. Hozzátette: soha nem tagadta meg az MSZP-t, és nem hisz abban sem, hogy az eltérő kampányelemek miatt várná jobb pozícióban a második fordulót, mint a többi MSZP-s jelölt.

Az első forduló szólt a pártokról, a második a jelöltekről - mondta az [origo]-nak Molnár Gyula, aki szerint a második forduló előtt minden jelölt azt az oldalát mutatja, amely a legelőnyösebb. A politikus szerint abban, hogy a plakátokon nem szerepel hangsúlyosan a MSZP az is közrejátszott, hogy minél szélesebb szavazótábort, többek között LMP-seket, de akár fideszeseket is próbál megszólítani. Molnár választókerületi ellenfele, Simicskó István hétfői sajtótájékoztatóján etikátlannak nevezte a szocialista politikus új kampányhirdetéseit - közölte az MTI. Simicskó azt mondta, hogy a korrupciógyanús ügyek érthetővé teszik számára, hogy Molnár Gyula miért szégyell' az MSZP-logót. Szerinte példátlan, hogy valaki ne tegye ki a saját pártja logóját a plakátjaira.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti kampányfőnöke az [origo]-nak azt mondta: a második fordulóban esélyes MSZP-s jelöltek nagyobb szabadságot kaptak abban, hogyan képzelik el a kampányt. Többségük azt a stratégiát választotta, hogy a korábbi tevékenységüket, illetve személyüket helyezik előtérbe, nem pedig az MSZP-t - fogalmazott Molnár. Szerinte ezzel főként olyan képviselőjelöltek éltek, akik polgármesterek is egyben, mint például Molnár Gyula és Tóth József. A kampányfőnök hozzátette: ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek a jelöltek megtagadták volna az MSZP-t, a szocialista lógó ugyanis felbukkan az ő plakátjaikon is.

Ebbe a trendbe illeszkedik - Molnár Zsolt szerint - a hétfői Népszabadságban megjelent MSZP-s hirdetés is. A hirdetésen az olvasható, hogy "Szabad demokraták, magyar demokraták, szociáldemokraták, igen lehet más a politika, ha megállítjuk Orbán Viktor kontrollálhatatlan túlhatalmát. Április 25-én szavazzon az MSZP-jelöltjére". A hirdetésben a más pártokra utaló szövegek az adott pártra jellemző színekkel - például a lehet más a politika zölddel - vannak szedve. Molnár erről az [origo]-nak azt mondta: mivel már eldőlt, hogy melyik párt fog kormányt alakítani, nem az a fontos, hogy ki MSZP-s és ki LMP-s, hanem az, hogy összefogva meggátolják a Fidesz kétharmados győzelmét.


Tóth József plakátjai

A szavazótáborok összefogására már a múlt kedden kísérletet tett az MSZP, amikor bejelentették, hogy négy olyan budapesti szavazókörben visszaléptetik jelöltjüket, ahol az LMP-s jelöltek jó eredményt értek el. A döntés értelmében Csepelen Avarkeszi Dezső, Terézvárosban Hatvani Csaba, Zuglóban Bárándy Gergely, Józsefvárosban pedig Szabó Zoltán lép vissza a második fordulóban való részvételtől. Az MSZP közölte: arra kérik a választóikat, támogassák az LMP jelöltjeit. Az MSZP az egyoldalú lépést azzal indokolta, hogy meg akarják akadályozni a Fidesz kétharmados győzelmét.

Az LMP vezető testülete kedden ellenszavazat nélkül döntött arról, hogy nem működnek együtt az MSZP-vel. Az LMP hétfőn pedig azt jelentette be, hogy az OVB-hez fordulnak, mert az MSZP úgy próbál kampányolni, mintha az LMP támogatná a jelöltjeiket, pedig ez nem igaz. Karácsony Gergely, a párt kampányfőnöke közölte: az országos sajtóban megjelent hirdetések is erre utalnak. Karácsony valószínűleg az MSZP Népszabadságban megjelent hirdetésére utalt.