Az elmaradt gyónás miatt tagadta meg az ostyát a plébános az MSZP-s jelölttől

Vágólapra másolva!
Egy XV. kerületi templom plébánosa szerint azért nem kapott ostyát a káplántól a helyi MSZP-s képviselőjelölt, Hetyei László, mert nem gyónt a mise előtt. Hetyei másfél hónapja jár rendszeresen a templomba, és szerinte korábban nem volt ezzel probléma.
Vágólapra másolva!

"A templomba bárki bejöhet, de vannak bizonyos belső szabályok, amelyeket mindenkinek be kell tartania" - magyarázta az [origo]-nak Molnár Béla, a Boldog Salkaházi Sára-templom plébánosa, hogy miért nem engedték áldozni Hetyei Lászlót, az MSZP képviselőjelöltjét.

Az MSZP vasárnap kiadott közleménye szerint a XV. kerületi templomban Hetyei nem kapott ostyát a káplántól. Hetyei az [origo]-nak azt mondta, hogy másfél hónapja jár rendszeresen a 2008 decemberében felszentelt templomba, és az eddigi öt-hat alkalom során nem volt gond az áldozásával. Azt állította, hogy a káplán nem mondott neki semmit arról, hogy miért nem kapott ostyát.

"Semmi bajunk az MSZP-vel"

"Nem igaz az, amit Hetyei állít" - mondta Molnár, aki szerint csak az áldozhat, aki gyónt is, Hetyei azonban ennek nem tett eleget. "A kollégáim közül csak a káplán volt a mise előtt a templomban, tehát Hetyei csak neki gyónhatott volna, viszont ezt nem tette meg" - állította a plébános. Hetyei kitért a válaszadás elöl, amikor a [origo] azt kérdezte, hogy gyónt-e a mise előtt. Csak annyit mondott, hogy korábban nem volt probléma az áldozásával.

"Semmi bajunk az MSZP-vel, Hajdu László szocialista polgármesterrel nagyon meg vagyunk elégedve, nem is értjük, miért nem őt indították" - mondta Molnár, aki szerint Hetyei a kampány miatt az ő templomukban is többször megfordult az utóbbi hetekben, holott egy hónapja még nem is ismerték. A plébános szerint Hetyei az összes környékbeli templomot meglátogatta a kampány miatt.

"Minden az adott szituációtól függ"

Az MSZP vasárnapi közleménye szerint a káplán alig egy hónapja telefonon közölte Hetyeivel: személye nem kívánatos a templomban, vasárnap pedig nem adott neki ostyát. Hetyei szerint a káplán felszólította, hogy ne látogassa a templomot, mert annak politikai színezete van. Molnár szerint ez sem igaz, a káplán csak annyit mondott a képviselőjelöltnek, hogy az áldozásra figyeljen, mert erre csak akkor van lehetősége, ha gyón is.

A kánonjog szerint akkor lehet megtagadni az áldozást, ha valaki súlyos bűnben van, és azt nem gyónta meg. "Elvileg lehet áldozni akkor is, ha nem gyónunk előtte, de elég összetett az erre vonatkozó szabályrendszer, gyakorlatilag minden az adott szituációtól függ" - mondta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyik névtelenséget kérő hittantanára. Egy névtelenséget kérő egyházi személy szerint sem szükségszerű feltétele az áldozásnak a gyónás, de szerinte is az adott esettől függ a helyzet megítélése.

A választások első fordulójában Hetyei a szavazatok 37,52 százalékát szerezte meg, míg fideszes ellenfelére, László Tamásra a szavazók 48,16 százaléka adta a voksát.