Vágólapra másolva!
A Hernád és a Sajó áradása miatt vasárnap reggeltől újabb utakat zártak le Borsod-Abaúj-Zemplém megyében. A Bódva áradása korábban több települést zárt el a külvilágtól, de az ott élők ellátása megoldott. Szögligeten zacskós vizet osztanak, mert a falut ellátó karsztforrásba betört a víz, így azt fertőzésveszély miatt le kellett zárni. Észak-Magyarországon hét belvízvédelmi szakaszon van készültség.
Vágólapra másolva!

Újabb utakat zártak le a forgalom elöl az árvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Vasárnapra virradó reggeltől nem lehet közlekedni a Hernád áradása miatt a Sajólád és Bőcs, illetve a Sajó áradása miatt a Tiszaújváros és Kesznyéten közötti út egy-egy szakaszán. Tornabarakonyba és Tornaszentandrásra pedig továbbra sem lehet behajtani személyautóval - közölte a közútkezelő társaság megyei ügyelete. A falvak ellátása ugyanakkor biztosított.

Vasárnap délelőtt vízátfolyás miatt le kellett zárni az Edelény és Abod közötti út egy kétszáz méter hosszúságú szakaszát is. Az út melletti tanyát teljesen körbevette a víz. A városközpontban a megáradt Bódva a gát tetején van már. A töltés több helyen szivárog, ezért folyamatos figyelőszolgálatot tartanak - mondta Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője. Elzárta a víz a Szendrőhöz tartozó Büdöskútpusztát, ahol negyvenen laknak.

Szögliget főutcáján napok óta hömpölyög a víz. A falut váratlanul érte az áradat, ekkora víz még nem volt korábban. A házakat homokzsákokkal meg tudták védeni, az ivóvizüket azonban nem. A falut ivóvízzel ellátó barlangba is betört a víz, a kutat a tisztiorvosi szolgálat lezáratta - mondta a Tóthné Mihalik Katalin polgármester. Lajtoskocsival látják el az embereket ivóvízzel. A falu több utcájában zacskós vizet is leraktak. A fertőzésveszély miatt a karsztvíz lehet, hogy még napokig nem lesz iható Szögligeten.

Már korábban lezárták a forgalom elöl a Hernád áradása miatt a Pere-Hernádszentandrás, a Sajó árhulláma miatt pedig a Muhi-Köröm, a Putnok-Borsodbóta, és a 26-os számú fő utat Sajókazával összekötő utat. Körömnél a komp sem közlekedik.

A Bódva áradása miatt még április 16-án zárták le a 26118-as számú utat, ezért Tornabarakony és Tornaszentandrás személyautóval nem megközelíthető, a két település ellátásával azonban nincs gond. Ugyancsak a Bódva vize hömpölyög a 2629-es számú út egy szakaszán, emiatt Bódvalenke csak Hídvégardó felöl közelíthető meg.

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság (Ékövizig) mind a hét belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben - közölte az igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője, Csont Csaba vasárnap. Elsőfokú riasztás van érvényben a hevesi és a dél-borsodi területeken, valamint a Bodrogközben. Másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a Taktaközben, illetve a Bodrogzugban.

Szombaton összesen 10 szivattyútelep biztosította a belvizek átemelését a befogadó folyókba: a Tiszába, a Bodrogba, a Taktába és a Sajóba. Az elmúlt 24 órában az átemelt vízmennyiség 1 millió köbméternyi volt.

Az elöntött területek nagysága összesen 6 730 hektár, amelyből több mint 2 ezer hektárnyi a vetés, 1 145 hektár a szántó, mintegy 3 ezer hektár a rét és legelő és 485 hektárnyi az egyéb művelési ágú terület. A Bodrogközben a legnagyobb az elöntött területek nagysága, ott összesen 4 750 hektárnyi területet borít belvíz. A belvízvédekezésben szombaton ötvenen vettek részt.

A Bódva felső szakasza nagyon lassan apad, középső szakaszán pedig már több mint 20 órája tart a tetőzés. A vízállás Szendrőnél vasárnap reggel 8 órakor 252 centiméter volt - közölte Csont. A Sajó szombaton a délutáni órákban, a vártnál korábban és alacsonyabb - 386 centis - vízszinttel tetőzött Felsőzsolcánál, majd a tetőzés az éjszaka folyamán 382 centiméteres vízállással Sajópetrinél is bekövetkezett. Jelenleg a Sajó Hernád torkolat alatti szakaszán még árad, de vasárnap este, illetve hétfőn ott is bekövetkezik a tetőzés.

A Hernád Hidasnémeti térségében a másodfokú szinthez közeli vízállással tetőzött a folyó a szombat hajnali órákban. Gesztelynél 300-320 centiméteres tetőzésre számítanak, az eddig mért legnagyobb vízszint ezen a területen 474 centiméter volt.