Alkotmányellenes volt a traktoros tüntetés megtiltása 2006-ban

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróság szerint alkotmányellenes volt a fővárosi közgyűlés négy évvel ezelőtti rendelete, amely a szerveződő traktoros gazdatüntetés előtt kimondta, hogy minden egyes járműre külön területfoglalási engedélyt kell kérni. A rendelet miatt végül nem tudtak tüntetni 2006 őszén a gazdák a Kossuth téren.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság döntése szerint alkotmányellenes volt a Fővárosi Közgyűlésnek az a rendelete, amellyel megakadályozták még 2006-ban, hogy a Magosz több száz traktorral nagygyűlést tartson a Kossuth téren - mondta Budai Gyula a Magosz szövetségi igazgatója vasárnap délelőtt újságíróknak. A Magosz még 2006 októberében szervezett nagygyűlést a Kossuth térre: az akkori elképzelések szerint 5 ezer ember 600 traktorral tiltakozott volna az agrártárca akkori döntései ellen. A Fővárosi Közgyűlés azonban hozott egy olyan rendeletet, amely szerint a színpadhoz, a hangosításhoz, illetve valamennyi járműhöz külön közterület-foglalási engedélyt kell kérni.

Budai szerint tehát ezzel a rendelettel a közgyűlés megakadályozta a nagygyűlést. A Magosz szövetségi igazgatója már 2006-ban az Alkotmánybírósághoz fordult, a grémium pedig múlt pénteken hozta meg döntését. Kimondták, hogy az akkori közgyűlési rendelet alkotmányellenes, ugyanis a gyülekezésre vonatkozó szabályokat a gyülekezési törvény határozza meg, ezt pedig egy alacsonyabb szintű jogszabállyal, azaz egy rendelettel nem lehet felülírni.

Budai Gyula szerint az Alkotmánybíróság döntéséből kiderül, hogy a Demszky Gábor főpolgármester vezette közgyűlés nem tartotta be a hatályos jogszabályokat. Budai szerint Demszky alkalmatlan volt arra, hogy az elmúlt 20 évben Budapestet vezesse.

Budai Gyula emlékeztetett arra is, hogy az érintett rendelettel egy időben a főváros számos pontjára, főként a belvárosba kerültek ki "traktorral behajtani tilos" közlekedési táblák. Erről az Alkotmánybíróság már korábban megállapította, hogy alkotmányellenes volt.