A gördeszkásokat kiebrudaló önkormányzat ellen tiltakoztak Győrben

Vágólapra másolva!
Demonstrációt tartottak a gördeszkások Győrben az önkormányzat rendelete ellen,amely május 1-jétől kitiltja a deszkásokat a város központjából. Az önkormányzat a felújított köztereket félti a gördeszkázóktól,ők viszont azt mondják, alapjogaik sérülnek a tilalom miatt. Május 1-től a belvárosban deszkázó fiatalok 30 ezer forintos bírságra is számíthatnak.
Vágólapra másolva!

Több mint száz gördeszkás demonstrált szombaton délután Győrben, mert az önkormányzat rendelettel tiltja ki a deszkásokat a történelmi belvárosból május elsejétől. A gördeszkások attól tartanak, hogy ezt a döntést mások is követik majd. Azt kérik az önkormányzattól, hogy módosítsa, esetleg vonja vissza a rendeletet, és biztosítson deszkázásra alkalmas pályát a városban.

A gördeszkások a Városház téren gyülekeztek, és egészen a Széchenyi térig vonultak, ahol május elsejétől már tilos lesz gördeszkázni. A felvonulás résztvevői petíciót olvastak fel, amelyet a város polgármesterének címeztek. Szerintük a rendelet azért is rossz, mert azt is megakadályozza, hogy valaki kizárólag közlekedési célból használja a gördeszkát a belvárosban. Ezzel pedig súlyosan sérül a mozgás szabadságához való alapjog.

Az önkormányzat a felújított tereket, utcákat és a műemléképületeket félti a deszkásoktól. A győri önkormányzat közigazgatási osztályvezetője szerint a belváros szűk utcái alkalmatlanok arra, hogy ott ilyen sportot űzzenek a fiatalok. Nagyné László Edit a Független Hírügynökségnek korábban azt mondta: a felújított burkolatokban és az épületekben is könnyen kárt tehetnek a deszkások.

A fiatalok szerint Győrben ugyan több sportpálya is van, de egyikben sincs gördeszka-pálya, így nem tudnak hová menni. Éppen ezért többen felháborítónak tartják a döntést. Most még csak figyelmeztetik a deszkásokat a közterület-felügyelők, májustól azonban 30 ezer forintra büntethetik is őket, és a deszkájukat is elvehetik, ha rossz helyen sportolnak.

A demonstrációt a Deszkás Piknik civil mozgalom tagjai szervezték, akik a gördeszkázás népszerűsítéséért és a deszkások jogaiért is küzdenek. A tüntetés miatt korábban feszültség támadt a győri és budapesti deszkások között, mivel a tüntetést pestiek szervezték, és a győrieket képviselő gördeszkás szervezet nem értett vele egyet. A győriek már korábban tárgyalni kezdtek az önkormányzattal a rendeletről, ezért a tüntetést felesleges hisztériakeltésnek tartották, és elhatárolódtak tőle (erről korábbi cikkünkben, itt olvashat).