Csak önálló oktatási minisztériumot vezetne Pokorni

Vágólapra másolva!
A Fidesz egyik alelnöke, Pokorni Zoltán kijelentette, csak egy önálló oktatási minisztérium vezetését vállalná el, erre ugyanakkor, az eddig kiszivárgott hírek szerint kevés az esély, miután a párt inkább csúcsminisztériumok létrehozásában gondolkodik. A Duna Tv-nek nyilatkozó Pokorni beszélt arról is, hogy már az őszi önkormányzati választásokra megfelezné a Fidesz az önkormányzati képviselők számát.
Vágólapra másolva!

Az új Országgyűlés elé mielőbb beterjesztik azt a jogszbály-módosítást, amelynek következtében már az őszi önkormányzati választásoknál csaknem megfeleződne a helyi képviselő-testületek létszáma - mondta a Duna Tv reggeli műsorában Pokorni Zoltán, a Fidesz egyik alelnöke, Budapest XII. kerületének polgármestere.

A politikus a rövid távú tervek között beszélt a kisebb Országgyűlésről szóló jogszabály megalkotásáról is. Ehhez a választási törvényt is módosítani kell. Pokorni szerint meghagynák a mai vegyes választási rendszert, tehát mind az egyéni körzetek, mind a listás rendszer érvényben maradna. "Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy csökkenteni kell az egyéni körzetek számát, ahogy a lista erejét is, mindkét ágon csökkentve a bejutók számát" - mondta.

A fővárosi kerületek jelenlegi rendszeréről, és számuk lehetséges csökkentéséről Pokorni azt mondta: először a képviselő-testületek létszámát kell csökkenteni az egész országban. "Hogy hogyan működtessük Budapestet, mekkora szerepet kapjon a fővárosi önkormányzat és mekkorát a kerületek, kell-e huszonhárom kerület, vagy kevesebb is elég - ezt alaposabban, nyugodtabban meg kell fontolni" - fogalmazott. Szerinte azért kell átgondolni a kérdést, mert "Budapest az ország meghatározó városa, aminek a működőképessége nagyban befolyásolja nem csak a mindennapi életünket, hanem a gazdaság teljesítőképességét is".

A Duna Tv kérdésére, hogy vállalna-e oktatási miniszteri szerepet az új kormányban, azt válaszolta: az oktatáspolitikában való részvétele egyrészt a leendő miniszterelnöktől - aki felkéri a minisztereket -, másrészt a kormányzati struktúrától függ.

A politikus utalt arra, hogy csak egy önálló oktatási minisztérium vezetését vállalná. "Én az oktatáshoz értek valamelyest. Ha van önálló oktatási tárca, annak a munkájában szívesen veszek részt. Ha nincs, azt már megtanultam, hogy olyat nem csinálok, amihez nem értek" - fogalmazott.

A Fidesz kormányzati terveiről eddig kiszivárgott információk szerint azonban egyelőre kicsi az esély önálló oktatási minisztériumra, a párt ugyanis várhatóan a jelenleginél jóval kevesebb minisztériummal fog kormányozni. Több tárca összevonásával csúcsminisztériumokat hoznak létre, Navracsics Tibor, a párt frakcióvezetője szerint például elképzelhető egy humán csúcstárca. A kiszivárgott hírek szerint ezt Réthelyi Miklós, a Semmelweis Egyetem korábbi rektora irányítja majd.

A Fidesz oktatáspolitikájának egyik lehetséges irányáról itt olvashat, a várható csúcsminisztériumi struktúráról pedig itt és itt is talál részleteket.