Vágólapra másolva!
Már a kerteket mossa az áradó Bódva Borsodban, ezért a vízügyi igazgatóság 15 ezer homokzsákot küld a térségbe. A helyi önkormányzatok fáklyákat is kértek a védekezéshez, ebből több százat küldenek az árvíz által fenyegetett településekre.
Vágólapra másolva!

Tizenötezer homokzsákot és több száz fáklyát küldött az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság a Bódva menti települések önkormányzatainak az árvízi védekezéshez. A segítségre azért van szükség, mert a Bódván lezúduló víz az eddigi árhullámok legnagyobbika - mondta Csont Csaba, az igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője pénteken.

Tornabarakonyt, Tornaszentandrást, Sajógalgócot személyautóval pénteken a Bódva, illetve a Sajó áradása miatt személyautóval nem lehetett megközelíteni, a települések ellátása ugyanakkor nem volt veszélyben, teherautókkal, traktorokkal az alapvető élelmiszereket bevitték a falvakba. A falugondnoki hálózat autói a betegeket orvoshoz szállították, gyógyszert tudtak számukra vinni.

A folyókon levonuló ár több út egy-egy szakaszát is elöntötte Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Nem lehet közlekedni a Tornabarakony és Tornaszentandrás felé vezető úton, víz borítja a 2629-es számú utat Komjáti felől, ezért Bódvalenke csak Hidvégardó felől közelíthető meg. A Sajó áradása miatt a Muhi-Köröm között közlekedő komp nem üzemel, és a két község közötti utat is lezárták a forgalom elől, csakúgy mint a Putnok-Borsodbóta közötti utat, valamint a 26-os utat Sajókazával összekötő utat.

A Bódva árhulláma miatt a Borsod megyei Szalonnán négy családot költöztettek ki otthonukból ideiglenesen a helyi tornaterembe, mert a folyó már elérte a házak bejárati ajtaját, a lépcsőt mosta. Szendrőben szintén védekeznek, itt is rekord magasságú a vízállás. A Bódva mentén haladva a közútról jól látható, hogy a folyó szinte az egész völgyet "birtokba vette", az alacsonyabb sík területeken elöntötte a szántóföldeket, ahol pedig beszorult, ott hömpölyög az ár.

A Sajó a felső szakaszokon már apad, de ezen a vízfolyáson is a rekordokat közelíti a vízszint. Sajóecsegen már a kertek közelében jár az áradás.

A Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szerint a rendkívül nagy mennyiségű csapadék, és az emiatt kialakult úgynevezett karsztárvíz következtében üzemképtelenné vált a Szögliget és Perkupa település vízellátó rendszerét tápláló vízmű, ezért ezekben a falvakban lajtos kocsikkal és tasakos víz osztásával oldják meg a lakosság ellátását.

A régióban - Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye - 180 település érintett ár- vagy belvízi védekezésben. Csont Csaba szerint ebben a helyzetben nagyon fontos, hogy a települések rendelkezzenek vízkár-elhárítási tervvel, sok önkormányzatnál mégsincs ilyen. A vízügyi igazgatóság ezért ingyen készíti el a kárelhárítási szakvéleményt a településeknek.