Vágólapra másolva!
Több utat lezártak Borsodban a Sajó és Bódva tetőzése miatt. A két folyó vízszintje rekordmagasan áll. Az elmúlt 24 órában hetven ember vett részt az árvíz elleni védekezésben.
Vágólapra másolva!

Pénteken tetőzött Észak-Magyarországon a Sajó és a Bódva. Az árhullám mértéke csütörtök óta meghaladja a harmadfokot, mindkét folyó vízszintje rekordmagasan áll. A Sajó péntek reggel 8 óra körül tetőzött, 349 centiméteres vízállással. Ez az eddigi legnagyobb vízszintekhez képest a második legmagasabb érték. A Bódván az eddigi legnagyobb árhullámot meghaladó vízszinteket mértek: Hídvégardónál 291 centiméterrel tetőzött a folyó 8 órakor.

A Borsod megyei Szendrőben az MTI szerint jelenleg is szakad az eső, a településre vezető közút mellett mindkét oldalon áll a víz. Jól látható az eredeti meder, mellette a mezős, szántós részeken terül el a folyó. Szendrőládnál a lakóépületek közelében van már a vízfolyás, az ingatlanokat közvetlenül nem veszélyezteti.

Szalonnán homokzsákokkal próbálják védeni a Bódva közelében lévő házakat, vannak olyan épületek, amelyeknek már a lábazatát mossa a folyó. Szivattyút is elhelyeztek, a tűzoltóság is a helyszínen van. A forgalmat csak félpályán engedik, ide sorakoztak fel a védekezésben részt vevő járművek, illetve szakemberek.

Útlezárások

Ötezer homokzsákot kapott Szin, Szögliget, Szendrő, Szendrőlád, Perkupa és Szalonna önkormányzata. A Sajón az elmúlt 24 órában hetven ember vett részt a védekezésben. "A Sajó várhatóan elönti majd a nyílt ártéren átvezető utakat, ezeket néhány napig nem lehet majd használni" - mondta Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője pénteken.

Már hat út egy-egy szakaszán nem lehet közlekedni az árvíz miatt Borsodban, ahol három település személygépkocsival megközelíthetetlen - közölte a közútkezelő társaság megyei ügyelete pénteken.

A Sajó áradása miatt péntek délben zárták le a forgalom elől a sajógalgóci bekötőutat. A községbe személyautóval nem lehet bemenni, miként Tornabarakonyba és Tornaszentadrásra sem, a két településre bevezető utat a Bódva öntötte el péntek kora reggelre. Szintén a Bódva áradása miatt zárták le péntek reggel fél nyolckor a 2629-es számú utat Komjáti felől, ezért Bódvalenke csak Hidvégardó irányából közelíthető meg.

A Sajó áradása miatt nem lehet közlekedni péntektől a Muhi és Köröm közötti úton, a két település között a komp sem jár. Már második napja van lezárva az út Putnok és Borsodbóta között és Sajókazánál is.

A vízállásokat vizsgáló Hydroinfo.hu honlap szerint másodfokú árvízvédelmi készültség van jelenleg a Hernádon is Abosköszegnél, elsőfokú pedig Hidasnémetinél. A Taktán Taktaföldvárnál harmadfokú a készültség. Árad a Zagyva is, bár csak az elsőfokú készültséget érte el a folyó.