Visszaosztott milliókról vallanak a meggyanúsított katonatisztek

Vágólapra másolva!
Kocsiban átadott milliókról, rutinszerűen folytatott vesztegetésekről beszélnek az egyik honvédelmi minisztériumi cégnél folyó nyomozás gyanúsítottai a Magyar Nemzet által idézett vallomásokban. A lap szerint a jegyzőkönyvekből az derül ki, hogy a korrupciós ügyekben más honvédelmi cégek is érintettek.
Vágólapra másolva!

A Magyra Nemzet azt írja, hogy birtokába kerültek olyan kihallgatási jegyzőkönyvek, amelyek a Magyar Honvédség tulajdonában álló, HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-nél történt, állítólagos visszaélésekre irányuló nyomozás alatt készültek. A kft. több, katonai rendfokozattal is rendelkező tisztviselője ellen február óta nyomoz a Budapesti Katonai Ügyészség vesztegetés gyanúja miatt.

A lap idézi az egyik alacsonyabb beosztású tisztviselőnek a vallomását: "O. dandártábornokkal az egyik alkalommal a lakásán, vagy valami vendéglátóhelyen leültünk beszélgetni, ahol O. dandártábornok puhatolózott, hogy mennyi pénzt lehet kivenni a kft.ből. Arról beszéltünk, hogy egyeztetni kellene L. ezredessel, hogy ezt milyen módon lehetne megoldani, egyáltalán milyen összeget lehetne a cégektől visszakérni. Gyakorlatilag arról volt szó, hogy a HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-vel szerződésben álló cégek milyen összegben, esetleg százalékában tudnának pénzt visszajuttatni".

A lap azt írja, hogy 2007 elején a térképészeti cégnél született egy olyan döntés is, hogy a nyomdaipari karbantartásról szóló szerződést az addigi, havi 80 ezerről 130 ezerre emelték, és ebből havi 40 ezret visszaadtak a cég vezetőjének. A Magyar Nemzet szerint az egyik gyanúsított beszámolt arról is, hogy egy alkalommal személyesen kellett átadnia egymillió forintot egy szolgálati autóban, egy másik honvédelmi minisztériumi cég vezetőjének.

A Magyar Nemzet ezeknek a vallomásoknak az alapján azt írja, hogy a HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft. mellett a HM Rekreációs Kht. és a HM legnagyobb hadiipari cégének számító, HM EI Zrt. is érintett lehet a vesztegetési ügyekben. A közbeszerzéseket elnyerő magáncégek, a valós árnál 6-10 százaléknál többet kértek - írja lap.

Az ügyben több vezető beosztású tisztet már ki is hallgattak, többüket őrizetbe vették, vagy kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. Azzal gyanúsítják őket, hogy pénzt kértek a beszerzéseknél, az egyik honvédségi tulajdonban lévő gazdasági társasággal szerződő külsős cégtől. A gyanúsítottak több millió forintot vettek át, amit egymás között elosztottak - közölte az ügyészség februárban.