Már csak két képviselőjelöltet véd a mentelmi jog

Vágólapra másolva!
Kilenc képviselőjelölt mentelmi joga miatt volt korábban eljárás az Országos Választási Bizottság előtt, közülük már csak kettő maradt versenyben a választások második fordulójában. Így csak kettőjüket védi addig is a mentelmi jog. Közben az első fordulóban területi listán vagy egyéniben megválasztott képviselőkre már vonatkozik a mentelmi jog.
Vágólapra másolva!

A parlamenti választáson elinduló kilenc képviselőjelölt közül, akiknek a mentelmi jogát korábban tárgyalta az Országos Választási Bizottság, már csak két képviselőjelöltnek van mentelmi joga. Nekik még a második fordulóban esélyük van a mandátumszerzésre és így arra, hogy képviselőként tovább védje őket a mentelmi jog. A kilenc jelölt közül egyikből sem lett képviselő az első fordulóban.

Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője pénteken jelentette be, hogy a területi listás és az egyéni képviselői eredmények jogorvoslatai lezárultak, így azok jogerősek. Így az akár területi listán, akár egyéniben megválasztott képviselőkre már vonatkozik a mentelmi jog, akik viszont nem maradtak versenyben a második fordulóban sem, azokat már nem védi.

A versenyben maradt két képviselő egyike az MSZP-s Hatvani Csaba, aki egyéni képviselőjelöltként visszalépett ugyan a VI. kerületi 8-as választókerületben, de pártja fővárosi listáján a 23. helyen szerepel. A másik jelölt Egyed Zsolt, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei listavezetője, aki még versenyben van Miskolcon. Egyed az első fordulóban a második helyen végzett, így felkerülhet a második fordulós szavazólapra.

Hatvani Csaba ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja (egy Andrássy úti palota értékesítése) miatt nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség. Az OVB azonban úgy döntött, hogy nem függeszti fel a mentelmi jogát.

Amíg ki nem esett az első fordulóban, mentelmi joga volt a Debrecenben független jelöltként induló Leinemann Zsoltnak, a ScienNet törzsvásárlói rendszert működtető cég vezetőjének is, akit különösen nagy összegű adócsalással gyanúsít a vám- és pénzügyőrség.

Haladékot jelentett a képviselőjelöltség a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 9. választókerületben, a Magyarok Egymásért Szövetsége (MESZ) jelöltjeként induló Tőzsér Józsefnek is. Ellene jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás bűntettének vádjával folyik büntető eljárás a Budaörsi Városi Bíróságon, de ezt az OVB határozata értelmében a választásokig felfüggesztették.