Fokozatosan hagyja el az országot a hamufelhő

Vágólapra másolva!
A széttartó áramlatok miatt a Magyarország légterét lefedő hamufelhő fokozatosan hígul és déli irányban halad. Az ország északi részén már kevésbé érezhető az OMSZ munkatársai szerint a szennyeződés, amely várhatóan vasárnap hagyja el az országot. A magyar légteret előbb szombat este 7 óráig zárták le, majd a korlátozást vasárnap délig meghosszabbították.
Vágólapra másolva!

"A műholdképen nehéz követni a vulkáni hamufelhőt, mert teljesen fel van hígulva. A felvételek szerint a hamufelhő zöme a déli országrész felé ért, de folyamatosan hígul, egyre nehezebben lehet követni" - mondta az [origo]-nak Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) repülésmeteorológusa.

Bozó szerint a hamufelhő annyira felhígult, hogy szinte láthatatlan. Az egész országot beterítette, de főleg a déli részeken észlelhető a műholdfelvételek szerint. "A széttartó áramlatok miatt fokozatosan dél felé tart" -mondta Bozó. A hamufelhő várhatóan estére 6000 méter fölötti részeken már teljesen fel lesz hígulva, ezért csak a repülőgépek fel- és leszállásánál jelenthet problémát. Várhatóan vasárnap reggelre fogja elhagyni teljesen Magyarország légterét a szennyeződés.

Bozó közölte azt is, hogy az izlandi vulkán továbbra is működik, ontja magából a füstöt és a hamut. "A most kilövellt hamufelhő azonban a jelenlegi modellezés szerint dél felé indul, majd nyugatra fordul, és várhatóan nem jön Európa felé. A bizonytalanság azonban továbbra is fennáll" - tette hozzá.

A szakember szerint az áramlási sajátosságok miatt azonban Magyarország érintett térség marad. A meteorológus elmondta, hogy az újabb kitörésekből származó hamufelhő a következő két-három napon szinte biztosan nem éri el Magyarországot.

A hamufelhő, amelynek a legutóbbi adatok szerint 58 százaléka kéndioxid, nagyon finom por szerkezetű. A legsűrűbb része mintegy 8 kilométeres magasságban található. Változatlanul arra lehet számítani, hogy a vasárnap megváltozó széljárás hatására hagyja majd el végleg az ország légterét. A magyar légteret pénteken este 7 órakor zárták le 24 órára, szombat délután azonban a bíztató jelek ellenére meghosszabbították a légtérzárat vasárnap délig (erről itt olvashat).

Folyamatos az egyeztetés az Országos Meteorológia Szolgálattal - mondta az [origo]-nak Szabó Aliz, a Nemzeti Közlekedési Hatóság kommunikációs referense, majd hozzátette, hogy még nem született döntés arról, hogy meghosszabbítják-e a légtér lezárását.

A ferihegyi tranzitváróban csak egy család tartózkodik

A ferihegyi repülőtéren üresek a várók mindhárom terminálon, miután péntek este 7 óra óta teljes légtérzár van érvényben az országban - közölte Hardy Mihály, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) vállalati és közkapcsolati igazgatója az MTI-vel szombaton reggel.

Az utolsó repülőgép, egy Szentpétervárról Németországba tartó Lufthansa járat péntek este 7 óra előtt két perccel landolt Ferihegyen. A mintegy 130 utas egy részét szállodákban helyezték el, más részük, akik megfelelő uniós vízummal rendelkeztek, továbbutaztak szárazföldi járműveken - mondta el az igazgató. Hozzátette, hogy egy moldáviai család várakozik a 2B terminál tranzitvárójában, nekik ugyanis nincs megfelelő vízumuk.

A légi mentés és a kutatásmentés számára feloldotta a légtérzárat a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága - közölte a hatóság az MTI-vel. A repülés számukra azonban kizárólag csak a saját kockázatelemzésük alapján lehetséges.

Sármelléken is áll a forgalom

Az egész országra kiterjedő légtérzár miatt az alig egy hete újból megnyitott sármelléki repülőtéren is leállt a légi forgalom - tájékoztatta a repülőtér üzemeltetője szombaton az MTI-t. Gubicza Ágoston, az FB Airport Kft. ügyvezetője azt mondta, hogy nem indul el szombaton a Lufthansa Düsseldorfból, Hamburgból és Frankfurtból induló, hetente egyszer közlekedő járata. A légitársasággal egyeztetések folynak, hogy ha az időjárási körülmények lehetővé teszik és a légtérzárat feloldják, vasárnapra átteszik az érintett járatokat.

A londoni meteorológiai központ legfrissebb tájékoztatása szerint a szerdán kitört izlandi vulkán, bár alacsonyabb intenzitással, de továbbra is működik, és nem tudni, hogy a kitörés mikor ér véget.

Többen utaznak vonattal

A MÁV nemzetközi járatain érezhetően megnövekedett a forgalom - mondta el Szabó Anett, a MÁV-START Zrt. szóvivője szombaton reggel az MTI-nek. A németországi és a prágai úti célok a legpreferáltabbak - tette hozzá.

A nemzetközi viszonylatokban átlagosan 80-90 százalékos helykihasználtsággal közlekednek jelenleg a vonatok, ahol a kihasználtság eléri a 100 százalékot, ott a MÁV plusz kocsikkal bővíti a szerelvényeket. A szóvivő tájékoztatása szerint pontos utasforgalmi adatokat hétfőn tud majd közölni a vasúttársaság.

A budapesti nemzetközi vasúti pénztárak meghosszabbított nyitva tartással várják az utasokat a pályaudvarokon. A központi MÁV-START menetjegyiroda a megszokottól eltérően szombaton is nyitva van, április 17-én 9-18 óráig várja az ügyfeleket.