Elhunyt Popper Péter pszichológus

Vágólapra másolva!
Elhunyt Popper Péter, az ország egyik legismertebb pszichológusa, számos könyv és újságcikk szerzője és tévéműsor szereplője. Popper 76 éves volt és ugyan a Népszabadság szerint az utóbbi időkben folyamatos orvosi kezelésre szorult, az utolsó napig dolgozott.
Vágólapra másolva!

76 éves korában elhunyt Popper Péter pszichológus - írja a Népszabadság Online és az Ideál Magazin honlapja is, amelynek Popper húsz éve állandó szerzője volt. Az MTI-nek a halálhírt megerősítette Popper könyveinek kiadója, a Saxum Kiadó. A Népszabadság szerint a pszichológus az utóbbi időben folyamatos orvosi kezelés alatt állt, de mindvégig dolgozott.

Az 1933-as születésű pszichológus, pszichoterapeuta és egyetemi tanár évtizedek óta Magyarország egyik legismertebb pszichológusa volt. Számos újságban, rádióban és televízióban adott rendszeresen tanácsokat, tucatnyi könyvet adott ki, a kutatási területe a pszichoterápia, a társadalmi beilleszkedési zavarok és a valláspszichológia voltak. Közéleti kérdésekben is gyakran megnyilvánult, nyíltan vállalta baloldali szimpátiáját, és tanácsadóként segítette Horn Gyulát miniszterelnöksége idején.

Popper az ELTE-n és a moszkvai Lenin Intézetben tanult, és filozófia-logika-pszichológia szakos középiskolai tanári diplomát szerzett. Az ötvenes évek végén a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán helyezkedett el, később dolgozott az ELTE-n és a SOTE I. sz. Gyermekklinikáján. Utóbbi helyen 1969-ben a pszichológia tudományok kandidátusává nyilvánították - olvasható Popper több életrajzában.

Poppert 1980-tól kinevezték docensnek, 1984-ben egyetemi tanárnak, és a SOTE orvospszichológiai oktatási csoportjának vezetője lett 1992-ig. 1992-1994 között az izraeli Bar Ilan Egyetem vendégprofesszora volt, miután visszatért, 1994-1996 között Horn Gyula miniszterelnök egyik személyes tanácsadója lett. Azóta rendszeresen megfordult különböző budapesi egyetemeken.

Szerkesztette a Magyar Pszichológiai Szemle című szakfolyóiratot, volt az MTA Pszichológiai Bizottságának tagja és a Népjóléti Minisztérium Klinikai Pszichológiai Kollégiumának elnöke. Szabadidejében szívesen foglalkozott szépirodalommal, maga is írt néhány színdarabot. A különböző lapok felkérésére cikkeket írt, és műsorokat készített a Magyar Televíziónak is.

Könyvet írt például a kriminális személyiségzavarról, az orvosi pszichológiáról, kiadott egy Rorschach-szótárt. Egyes köteteiben a halál pszichológiáját, a gyermekek és zsülők kapcsolatát, a vallás, a sajtó, a hazugság pszichológiáját vizsgálta. Utolsó könyve Válság és megújulás kívül és belül: Siva nevető tánca címmel 2009-ben jelent meg.

Popper 2004 óta rendszeres előadója volt a Mesterkurzus című, a magánéleti problémákat többnyire ismert pszichológusok segítségével körüljáró előadás-sorozatnak. A szervezők honlapjukon április 4-én arról tájékoztatták a közönséget, hogy a pszichológus április 9-ére tervezett előadása a betegsége miatt elmarad.

A sulinet.hu-n a pszichológus hetvenedik születésnapjára megjelent méltatása szerint "előadásaira nem lehet beférni a tanterembe. Valami olyasmit képvisel, ami hiánycikk a mai világban. Amire nagyon vágyunk, amilyenek szeretnénk lenni, de nem mindig merünk, s amilyenek lennénk, ha nem félnénk a következményektől."

A Népszavának adott 2008-as interjújában többek között a diszkriminációról beszélt, de kifejtette véleményét a Magyar Gárdáról és a cigánykérdésről is. "A politika tele van középszerű és az alatt levő emberekkel, gondosan kinyírnak mindenkit, akinek van valami spiritusz a fejében, akiben van valódi politikai elkötelezettség, túl a saját zsebén" - foglalta össze véleményét a politikáról.

Többek között ezen az oldalon Popper Péter rendszeresen válaszolt olvasóinak, tanácsokat adott pszichológiai problémáik megoldására. Ez az oldal egy idézetgyűjtemény a pszichológustól.