"Nem tudom, melyik kapun kell bemennem" - hogyan készülnek munkájukra az új képviselők?

Vágólapra másolva!
Van, aki már jól ismeri a Parlamentet, van, aki még csak egyszer járt az épületben az [origo] által megkérdezett új képviselők közül. Az LMP-s jelölt reméli, meg tudja oldani ugyanabban a ruhában a biciklizést és a képviselőséget, a jobbikos tanulmányai szüneteltetésén gondolkozik, az MSZP-s tudja már, hol fog aludni, a fideszes még nem keresett lakást.
Vágólapra másolva!

Jelentős vérfrissülés várható a májusban megalakuló új parlamentben. Húsz év után kiesett a parlamentből az MDF és az SZDSZ, az MSZP frakciója pedig 186-ról 55 fősre fog csökkeni az [origo] mandátumbecslése szerint. A távozó képviselőket a Fidesz és a két, először parlamentbe jutó párt pótolhatja: az [origo] becslése szerint a Fidesz frakciója 101 fővel nőhet, a Jobbik 49, az LMP pedig 17 mandátumot szerezhet.

Az [origo] - miután korábban olyan képviselőket keresett meg, akik már biztosan nem kerülhetnek be az új parlamentbe - a négy parlamentbe jutó párt egy-egy olyan jelöltjét kereste meg, akik már az első forduló után biztosították a helyüket az Országgyűlésben, és korábban még soha nem voltak parlamenti képviselők.

Akinek nem lesz meglepetés a parlament légköre

"Ismerem a parlamentet, az elmúlt négy évben majdnem minden hétfőn megfordultam az Országházban" - mesélte az [origo]-nak Harangozó Tamás szocialista politikus, aki szekszárdi választókerületében csak 20 százalékot szerzett, de a Tolna megyei lista első helyezettjeként sikerült mandátumot szereznie. Harangozó jelenleg Mesterházy Attila kabinetfőnökeként dolgozik, korábban pedig 5 éven át az igazságügyi minisztériumban dolgozott politikai tanácsadóként. Végzettségét tekintve jogász, ennek megfelelően legszívesebben az igazságügyi vagy a rendészeti bizottság munkájában venne részt.

"Budapesten is van hol álomra hajtanom a fejem" - mondta Harangozó, aki Tolna megyei MSZP-elnökként eddig is sokat tartózkodott Budapesten a munkája miatt, így nem okoz számára nagyobb változást, hogy a parlamentben fog dolgozni. "Eddig is heti 1000 kilométert vezettem, és ez ezután is így lesz" - mondta a politikus, de hozzátette, hogy a Parlament és a Képviselői Irodaház közötti távolságot gyalog fogja megtenni. Első felszólalását helyi vagy szakpolitikai ügyekben tervezi, és aktív képviselőként kíván majd dolgozni.

Aki biciklivel fog bejárni

Harangozóval ellentétben az LMP országos listájának harmadik helyén álló Szabó Rebeka még csak egyszer járt a Parlamentben. "Nem tudom, melyik kapun kell majd bemennem, de emiatt nem aggódom, mert jól tájékozódom" - mesélte az [origo]-nak a növényökológusként dolgozó Szabó. "Az egyik kutatóintézetben végzett munkámat valamennyire redukálnom kell, de nem akarok elszakadni a civil munkámtól, mert az ott szerzett tapasztalataimat is fogom tudni hasznosítani képviselőként" - beszélt a terveiről Szabó, akinek feltett szándéka, hogy zuglói lakhelyéről biciklivel menjen új munkahelyére.

"Remélem, hogy nem kell annyira elegánsan megjelenni és meg tudom oldani ugyanabban a ruhában a képviselőséget és a biciklizést" - válaszolta Szabó Rebeka arra a kérdésre, hogy tervez-e váltóruhát vinni a parlamentbe. Legszívesebben a környezetvédelmi, a mezőgazdasági vagy az európai ügyek bizottságában dolgozna, de erről még folyik az egyeztetés a leendő frakciótagokkal. Nem tudja még, hogy miről lesz szó első felszólalásában, de a pártfinanszírozásról benyújtandó javaslatuk mellett nagy valószínűséggel először a Fidesz törvényjavaslataira kell majd reflektálniuk. "Ilyen kis frakcióban jól el kell osztani a szerepeket, és én el tudom képzelni magam olyannak, aki rendszeresen hallatni fogja a hangját" - latolgatta jövőbeni szerepét.

Aki igyekszik elmélyülni az intézményrendszerben

"Több alkalommal jártam a Parlamentben, a könyvtárban és magában az országgyűlésben is" - állította Bana Tibor jobbikos képviselőjelölt, aki az országos lista 28. helyéről fog mandátumot szerezni (egyéniben 16 százalékot szerzett a körmendi választókerületben). A 25 éves Bana Balczó Zoltán belföldi asszisztenseként dolgozott, jelenleg a Buadpesti Corvinus Egyetem politológus PhD-hallgatója. "A kampányt nehéz volt összeegyeztetni az iskolai kötelezettségeimmel, jelenleg is gondolkodom azon, hogy szüneteltessem-e tanulmányaimat, de most azon az állásponton vagyok, hogy megpróbálom a kettőt párhuzamosan csinálni" - mesélte Bana.

A hétköznapokat eddig is Budapesten töltötte, hétvégéken pedig általában haza szokott vonatozni Szentgotthárdra, és ezen a jövőben sem tervez változtatni. "Rövid távon továbbra is tömegközlekedéssel fogok járni a Parlamentbe" - mondta Bana, aki legszívesebben az európai uniós vagy gazdasági ügyekkel foglalkozó bizottságban venne részt. Jelenleg képviselői munkájára készül, próbál minél jobban felkészülni és "elmélyülni a parlament intézményrendszerében".

Aki még nem tudja, hol fog lakni

A Fidesz-KDNP színeiben induló Tiffán Zsolt a siklósi választókörzet megnyerésével szerzett mandátumot. Az országosan ismert borász korábban 2-3-szor járt a Parlamentben látogatóként, és állítása szerint minden megfelelő instrukciót meg fog kapni az épületben való eligazodáshoz. "Minden hétvégén igyekszem majd hazamenni Villányba, persze amennyire képviselői munkám ezt engedi" - mondta Tiffán, aki még nem tudja, hol fog lakni Budapesten. A politikus családja bortermeléssel foglalkozik (erről itt olvashat bővebben), de új munkahelye miatt édesapja és fia fogják vezetni a borászatot, aminek az irányításába Tiffán szabadidejében tervez besegíteni.

Forrás: MTI
Tiffán Zsolt (középen) az Ormánság problémáin enyhítene

Tiffán a környezetével kapcsolatban akar először felszólalni a parlamentben. "Fontosnak tartom a körzetemben lévő, mélyszegénység által sújtott Ormánság helyzetén javítani" - jelentette ki, és emellett a körzetében élő borászokról és a turisztikai lehetőségekről tervez még felszólalást. A parlamenti bizottságok közül a mezőgazdaságiban kíván tevékenykedni.