A politika állt a pesti és a győri gördeszkások közé

Vágólapra másolva!
Gördeszkás demonstrációt szerveznek a hétvégére Győrbe, miután egy helyi rendelet értelmében május elsejétől kitiltják a deszkásokat a tavaly felújított belvárosból. A tiltakozók, egy fővárosi székhelyű gördeszkás csoport szerint elfogadhatatlan a tiltás, mivel a város nem nyújt alternatívát a gördeszkásoknak. Az ügyet azonban bonyolítja, hogy a helyi deszkásokat képviselő egyesület elhatárolódott a tiltakozástól, mert már egyeztetnek a városvezetéssel.
Vágólapra másolva!

Több mint száz gördeszkást és szimpatizánst várnak a szervezők szombaton Győrbe, hogy tiltakozzanak a helyi önkormányzat egyik rendelete ellen, amely május elsejével megtiltja a gördeszkázást a történelmi belvárosban. A budapesti székhelyű Deszkás Piknik civil mozgalom szerint úgy tiltották meg a gördeszkázást, hogy nincs egyetlen erre alkalmas pálya sem a megyeszékhelyen, és a rendelet sérti a szabad mozgásra való jogot is, mivel az adott területen gördeszkával még átgurulni sem szabad majd. A tiltás megszegőit május elseje után 30 ezer forintos bírság fenyegeti.

A szombat délutáni tüntetésen rendőri kísérettel vonulnak majd a gördeszkások a Városháza térről a Széchenyi térre, mindkét helyen petíciót és nyílt levelet olvasnak fel.

Az önkormányzat értetlenül áll a demonstráció előtt, mivel szerintük már folynak az egyeztetések a helyi gördeszkásokat képviselő Utcai Sportok Egyesületével (USE) arról, hogy hol legyen a majdani, extrémsportoknak alkalmas pálya. Bakács László, a polgármesteri hivatal médiareferense az [origo]-nak azt mondta, hogy a múlt héten kezdődtek a megbeszélések Borkai Zsolt polgármester és az egyesület között, korábban nem kaptak ilyen jellegű megkeresést. Az önkormányzat a választások második fordulója utánra várja a pálya helyére vonatkozó konkrét javaslatokat az USE-től.

"Felesleges hisztériakeltés"

Bakács szerint az USE el is határolódott a rendezvénytől. Tóth Dénes, az USE elnöke az [origo] megkeresésére a jövendőbeli pályáról folyó tárgyalások érdekében az önkormányzatnak tett ígéretére hivatkozva nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Az egyesület honlapján olvasható közlemény szerint az egyesület valóban elhatárolódott a demonstrációtól, mint írják, őket egyedül egy extrémsportolásra alkalmas pálya érdekli, amely egyaránt szolgálná a sportolók és a város érdekét. A honlapon a pályával kapcsolatos, az önkormányzatnak benyújtott anyagaik is megtalálhatók. Az egyesület összesen öt helyszínt vetett fel mint lehetőség, ezek között vannak meglévő sportpályák, illetve amúgy kihasználatlannak tűnő területek, mint egy aluljáró alatti rész vagy egy Duna-parti töltés melletti terület.

Az önkormányzat politikai okokat sejt a szombati demonstráció mögött, Bakács szerint a tiltakozás szervezői nem a gördeszkás fiatalok érdekeit képviselik, és a megmozdulás a választási kampányban akár "felesleges hisztériakeltés is célja lehet". Ha a helyiek nem akarják, mi indokolja azt, hogy más városból valakik tiltakozzanak? - kérdezte.

Mindenképpen fellépnek ellene

Galkó Máté, a budapesti székhelyű Deszkás Piknik mozgalom egyik szervezője szerint tőlük távol áll a politika, a győri önkormányzat "lehet fideszes, MSZP-s, jobbikos vagy LMP-s vezetésű", ha ilyen tiltó rendeletet fogad el, az ellen mindenképpen fellépnének. Galkó azt állítja, hogy a győri egyesület évek óta próbálja elérni az önkormányzatnál, hogy összehozzanak egy extrémsportpályát, ám eddig legfeljebb üres ígéreteket kaptak. Szerinte az USE azért határolódott el, és azért vállalta, hogy nem vesz részt a megmozduláson, mert az önkormányzat jelezte nekik, hogy ha nem így tesznek, akkor nem lesz pálya.

Galkó ugyanakkor úgy véli, hogy a pályáról folyó egyeztetés az önkormányzat részéről csak "választások körüli szédítés", amely politikai oldaltól független. Emlékeztetett, hogy Gyurcsány Ferenc volt MSZP-s kormányfő már sportminisztersége idején is arról beszélt, hogy támogatni kell többek között a gördeszkázó fiatalokat, és arra is, hogy 2004-ben a fideszes Szijjártó Péter (a Fidesz jelenlegi szóvivője, korábban a Fidelitas elnöke) és Schneller Domonkos (fővárosi és XI. kerületi fideszes önkormányzati képviselő) gördeszkával tartott sajtótájékoztatót a fővárosi XI. kerületben, hogy jelezzék a városrész szocialista vezetésének a fiatalok gördeszkapálya iránti igényeit. Kíváncsi vagyok Borkai Zsolt (Győr fideszes polgármestere, olimpiai bajnok tornász) mit mondana Szíjjártó Péternek, ha a tiltott területen szeretne átgördeszkázni - mondta Galkó.

Szíjjártóék 2004 novemberében ötmillió forintot kértek a XI. kerülettől gördeszkapályára, de felvetésüket a szocialista vezetés lesöpörte. Akkor kísértetiesen hasonló volt a helyzet, mint most Győrben, ugyanis a frissen felújított kelenföldi Kosztolányi Dezső teret birtokukba vették a gördeszkások, de a helyi vezetés táblával tiltotta ki őket onnan. Szíjjártóék ezért lobbiztak a gördeszkapálya mellett. "A jövő évi gyermek- és ifjúsági költségvetés azt mutatja, hogy ez a kormány hadat üzent a fiataloknak" - kommentálta akkor az elutasítást Szíjjártó, aki gördeszkával érkezett a sajtótájékoztatóra.

Az [origo] szerette volna megkérdezni a Győrben nevelkedett, a választáson a párt megyei listáján induló Szíjjártót a mostani győri ügyről, de a politikus munkatársai útján azt közölte, hogy nem tud róla.