A fideszmentes Orbántól az alkoholmentes MDF-ig - a 2010-es választási plakátok

Vágólapra másolva!
A Fidesz öt, az MSZP négy óriásplakát-sorozattal bombázta a választókat a kampányban, de megmutatta magát a Jobbik, az LMP, és kifejezetten aktív volt a parlamentből végül kiesett MDF is. A választási plakátok szinte mindent uraltak az elmúlt 1,5-2 hónapban. Az MDF a szavakkal zsonglőrködött, Orbán Viktor levetette fideszes gúnyáját, a Jobbik pedig börtönráccsal üzent. Önnek melyik tetszett a legjobban?
Vágólapra másolva!

A csúsztatásoktól sem mentes látványkampánytól az ellenfelekkel való ijesztgetésig szinte minden stílusban megnyilvánultak a pártok a választási kampányban. A Fidesz lassan irányította magára a figyelmet, hogy elhalássza a radikálisokkal is szimpatizáló szavazókat, az MSZP-nek pedig annyi ötlete maradt a végére, hogy állítása szerint még mindig jobb, mint a Fidesz. Az MDF mindent megpróbált, az LMP volt a legvisszafogottabb. Nézze végig, hogyan próbálták meggyőzni önt a pártok az elmúlt hónapokban!

Fidesz-KDNP

"Tegyétek, amit tennetek kell!"

Az országos listát állított pártok közül a Fidesz szerezte a legtöbb szavazatot április 11-én, a választók 52,7 százaléka szavazott a pártra. A Fidesz vetette be a legtöbb óriásplakátot kampányában. "Tegyétek, amit tennetek kell!" - ajánlotta a Fidesz az MSZP több politikusának és Bajnai Gordon kormányfőnek egy olyan plakáton, ami megjelenésében az MSZP sorozatát idézte. A plakátok tavaly novemberben - a választási kampány hivatalos kezdete előtt két hónappal - jelentek meg, válaszul a szocialisták "Tesszük, amit tenni kell" kampányára.

Fotó: Ránki Dániel [origo]

232401outform.html400350

A nagy hívószavak

A következő Fideszes plakátsorozat február végén jelent meg, bár a párt korábban bejelentette, hogy csak március 15-e után kezdi a kampányt. Ezen bukkant fel először a Fidesz fő kampányszlogenje: "Itt az idő!"

Forrás: MTI/Földi Imre

232402outform.html400350

Megjelennek a jelöltek

Ezt követte a jelöltek bemutatása a plakátokon március közepétől. A plakátok választópolgárok gyűrűjében ábrázolták a Fidesz és a KDNP egyéni jelöltjeit. A sorozat minden képviselőt ugyanolyan helyzetben ábrázolt, bár volt olyan jelölt, aki önálló arculatot választott: Rogán Antal belvárosi polgármester és képviselőjelölt saját jelszót is választott magának.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

232403outform.html400350

"Csak a Fidesz!"

Március végén jelent meg a Fidesz kampányvégi üzenetét sújkoló plakát, amelynek fő üzenete a "Csak a Fidesz!". A sorozat lényege az volt, hogy erősítse Orbán Viktor pártelnök figyelmeztetését, aki több nyilvános beszédében arra buzdította a Fidesszel szimpatizáló szavazókat, hogy egyéni és listás szavazatukat is a pártra adják.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

232404outform.html400350

Csak Orbán Viktor

Az utolsó sorozat március végén jelent meg: a nemzeti zászlók előtt pózoló Orbán Viktor pártelnök látható a plakáton, amelyen csak a felirat ("Itt az idő, Magyarország!") utal arra, hogy fideszes plakáttal van dolgunk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

232405outform.html400350

MSZP

"Tesszük, amit tenni kell"

Vasárnap a szavazatok 19,3 százalékát megszerző MSZP négy plakátsorozattal próbálta meggyőzni a választókat, hogy rá szavazzanak. A szocialisták szintén a kampány hivatalos kezdete előtt indították a plakátolást. Ez volt az első szocialista plakátsorozat, amely a Bajnai-kormány eredményeit mutatta be. A plakátok 2009 novemberében tűntek fel az utcákon. A "Csökkentjük a távhő áfáját" vagy épp a "Csökkentjük a jövedelemadót" mondatok álltak a plakátokon, alattuk az MSZP logójával.

Forrás: MSZP

232406outform.html400350

Saját szlogennel

Január közepén jelent meg az MSZP egyéni jelöltjeit bemutató sorozat. A jelöltek saját szlogent választhattak, és gyakran megjelent mellettük Mesterházy Attila kormányfőjelölt is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

232407outform.html400350

"Új jelölt, új program"

A jelöltek bemutatását a párt miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila követte az utcákon. A plakát üzenetével ("Új jelölt, új program") próbálta azt sújkolni, hogy nem a nyolc kormányzás alatt elhasználódott MSZP támogatását kérik a választóktól. Április legelején Mesterházy újra megjelent, csak az üzenet változott: "Nagy a tét. Szavazzon az MSZP-re!".

Forrás: MSZP

232408outform.html400350

A "Ha"-kampány

Az utolsó MSZP-s sorozat a Fidesszel szembeni fenntartásokra próbált rájátszani. "Ha félti a szabadságát, az MSZP a választás!" - hangzott az egyik üzenet.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

232409outform.html400350

Jobbik

"20 évet a 20 évért"

Nem szállt be az óriásplakát háborúba a vasárnap 16,7 százalékot szerző Jobbik. A rendszerváltás óta eltelt 20 év meg nem nevezett bűnöseinek felelősségre vonását ígérte a Jobbik első sorozata "20 évet a 20 évért" felirattal. Az üzenetet azzal nyomatékosította a párt, hogy a felirat egy börtönrács előtt látható.

Forrás: Jobbik

232410outform.html400350

"Radikális változást!"

Március végén jelent meg a másik jobbikos sorozat, amelyen a Jobbik húzóarcait szerepeltették: Vona Gábor kormányfőjelöltet, a gárdista egyenruhás Pörzse Sándor képviselőjelöltet, illetve két jobbikos EP-képviselőt: Morvai Krisztinát és Balczó Zoltánt. A plakáton feltűntek a párt legfontosabb kampányüzenetei: "Radikális változást", "A nép nevében".

Forrás: Jobbik

232411outform.html400350

LMP

"Szerintünk..."

A 7,5 százalékos eredményével az utolsó parlamentbe jutó párt az LMP lett. A párt két hullámban plakátolt: egy sorozat plakát került ki a kopogtatócédulák gyűjtése idején, egy pedig magát a választási kampány végén. Az első, február végén megjelent sorozaton a párt neve, tagjai és jelöltjei voltak láthatók. A plakátot a "Szerintünk lehet más a politika!" felirat uralta.

fotó: [origo]

232412outform.html400350

"Lehet...?"

A második sorozat is a párt nevébe is beépített reménységet próbálta erősíteni, a plakát arról szólt, hogy mi mindent "Lehet" Magyarországon, ha az LMP bejut a parlamentbe. A plakát a megoldást is megmondta, hogy lehet megvalósítani a felvetett lehetőségeket: "Az ön szavazatával!".

Fotó: Hirling Bálint [origo]

232413outform.html400350

MDF

Pulcsis ifjak

Hiába dobott be négy plakátsorozatot is az MDF, a párt a vasárnapi választáson kiesett a parlamentből, mindössze 2,7 százalékot ért el. A párt első plakátsorozata két változatban készült, az egyiken három MDF-es lány, a másikon négy fiatalember volt látható. A plakát legfontosabb feladat az volt, hogy feloldja az MDF és az SZDSZ különös szövetségében rejlő ellentmondásokat. A plakáton a Magyar Demokrata Fórum helyett azzal oldották fel az MDF-et, hogy "Magyarok. Demokraták. Függetlenek", és hogy egyértelmű legyen az üzenet, odaírták a sarokba még azt is: "Új MDF 2010 - A minőség".

Forrás: MDF

232414outform.html400350

"Mindenki hozzáad Magyarországhoz!"

A második március elején megjelent sorozaton bukkant fel a párt miniszterelnök-jelöltje, Bokros Lajos. Az üzenet ismét az új MDF és a nehezen megfejthető "Mindenki hozzáad Magyarországhoz".

Forrás: MDF

232415outform.html400350

"Csak az ország!"

Az utolsó március végén megjelent sorozatot már Bokros uralta, a platák válasz volt a Fidesz a "Csak a Fidesz!" üzenetére. Az MDF fricskája a "Csak az ország!" szöveg volt.

Forrás: MDF

232416outform.html400350

Cigis-italos plakátok

Az MDF utolsó húzása a többi párttal szemben táplált ellenérzésekre játszott rá. A Fidesz, a Jobbik és az MSZP nevét egy-egy cigarettás dobozra, illetve alkoholos üvegre montírozták rá. Az ezek alatt szereplő szöveg pedig az "államfüggőség" veszélyeire figyelmeztetett.

Fotó: Mudra László [origo]

232417outform.html400350