Vágólapra másolva!
Az MSZP-nek nem tetszik, hogy a Legfőbb Ügyészség nem indított eljárást a Kubatov-felvétel miatt, ezért panaszt tesznek. Azt kérik, hogy utasítsák Központi Nyomozó Főügyészséget, hogy folytasson le eljárást az ügyben.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség szerdán elutasította a Kubatov-videóval kapcsolatos MSZP-s feljelentéseket, mert szerintük Lendvai Ildikó és Puch László feljelentése alapján nem állapítható meg bűncselekmény. Azt nem vizsgálták, hogy kinek a hangja hallható a felvételen.

Az MSZP a döntés ellen panaszt nyújt be a Legfőbb Ügyészséghez, és azt kérik, hogy utasítsák a Központi Nyomozó Főügyészséget, hogy folytasson le eljárást az ügyben. Budai Bernadett, az MSZP szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy értékelte: a Központi Nyomozó Főügyészség nem volt abban a helyzetben, hogy kétséget kizáróan minősíthesse büntetőjogi szempontból a kifogásolt cselekményt és nem tett meg mindent a megalapozott minősítés érdekében. Azzal indokolta a panaszt, hogy az MSZP jogászai úgy látják, a Kubatov-féle hangfelvétel alapján igenis felmerülhet a büntetendő cselekmény elkövetésének gyanúja. Ezek igazolásához azonban nyomozni kellett volna - vélekedett a szóvivő.

A múlt héten nyilvánosságra került több részlet egy felvételből, amelyen állítólag Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója beszél. Az egyik állítás az, hogy a Fidesz a pártvezetés tudtával online adatbázist épített ki a választók személyes adataiból és pártszimpátiájukra vonatkozó információkból, és a tavalyi pécsi polgármester-választáson voltak adataik a szocialisták támogatóiról (részletek itt). Később egy olyan részlet jelent meg a Kuruc.info nevű szélsőjobboldali portálon, amelyen egy szintén a pécsi választáson történt kampánycsend-sértésről van szó (erről részletek itt).

A Fidesz nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy a felvételen valóban Kubatov hallható (a Fidesz reakciójáról bővebben itt olvashat).