Ledöntötték az ovizsarut a felpörgött óvodások

Vágólapra másolva!
Rosszcsont Ricsi nem, a szirénázás annál jobban érdekelte azokat az óvodásokat, akik csütörtökön ismerhették meg a rendőrség Ovizsaru programját. Az óvodai foglalkozáson kiderült, hogy ha elég sokan vannak, még a nagycsoportosok is földre tudnak teperni egy rendőrt.
Vágólapra másolva!

Bűnöző vagy! - üvöltött rá egy csapat óvodás egy nagycsoportos fiúra, majd kergetni kezdték az újpesti Pozsonyi lakótelepi óvoda udvarán a mászóka körül. A Pozsonyi lakótelepi óvoda középsősei és nagycsoportosai nem sokkal korábban találkoztak rendőrökkel, erről jutott eszükbe, hogy a fogócskát a rendőrös játékra alkalmazzák.

Az óvodába csütörtökön rendőrök érkeztek, hogy óvatosságra és szófogadásra tanítsák a gyerekeket két bábfigurával, Rendőr Robival és Rosszcsont Ricsivel. Az Ovizsarunak elnevezett programot a Fejér megyei rendőrök találták ki, de annyira bevált, hogy most az egész országra kiterjeszti az ORFK, ebből az alkalomból kamerák előtt tartottak egy csoportfoglalkozást az újpesti ovisoknak.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Bábfigurákkal a bűnmegelőzésért - még több képért kattintson!

Bár színes ceruzát osztott a gyerekeknek és figyelmeztette is őket egy szőke, kissé kopaszodó rendőrzászlós, hogy "Rendőr Robi mérges lesz, ha rosszalkodtok", leginkább az érdekelte őket, hogy beülhettek egy rendőrautóba, egy pillanatra felpróbálhattak egy rohamsisakot, és még a villogót is bekapcsolták a kedvükért. "Figyelem, rendőrség" - mondta be cérnahangon a hangosbemondóba a középsős Zsombor - aki rendőr szeretne lenni -, mire a többiek boldog sikoltozásban törtek ki. Később tudósítónk kérdésére bevallotta, nem hiszi, hogy túlságosan meg tudott volna ijeszteni egy betörőt.

A gyerekek akkor kezdtek el igazán tombolni, amikor a sziréna hangját kellett utánozniuk, ebbe a játékba már a legfélősebbek is beszálltak. Közben vagy tizenöten ráugrottak az egyik rendőrtisztre, és sikerült is a földre vinniük, egyikükre az óvónő rá is szólt, hogy "engedd el a rendőr bácsi fenekét".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A rohamsisak a gyerekek kedvence - még több képért kattintson!

Az óvodásokkal foglalkozó zászlós, Rostás Ottó azt mondta, tizenkét éve rendőr, ennek egy részét közterületen, egy részét pedig a bűnmegelőzési osztályon töltötte, de inkább az előbbi során tanult meg a gyerekekkel kommunikálni. "Nincsenek módszereim, nem végeztem tanítóképzőt" - mondta, hozzátéve, hogy a közvetlenség a fontos, mert akkor nem ijednek meg az óvodások az egyenruhától. Nem a büntetést kell sugallni, hanem el kell érni, hogy a gyerekek elfogadják, amit a rendőr mond - magyarázta. Arra szeretné megtanítani az óvodásokat, hogy ne rosszalkodjanak, vigyázzanak magukra otthon is, az utcán kettesével járjanak, és rájöjjenek, kikkel nem teremthetnek kapcsolatot.

A Fejér megyei rendőrség előtt akkor lett világos, hogy a gyerekeknek meg kell mutatniuk magukat, amikor eltűnt egy kisgyerek a megyében. A rendőrök láncban keresték az erdőben, de sokáig nem mert előjönni, mert a szülei arra tanították, hogy ha rosszul viselkedik, elviszi a rendőr - mondta a Fejér megyei rendőrség illetékese az [origo]-nak. Szerinte a szülők sokszor bele sem gondolnak, mennyire elijeszthetik ezzel a gyerekeiket a rendőröktől. A programot eddig 54 megyei óvodába vitték el, és a hatáselemzés szerint megfogta annyira a gyerekeket, hogy még otthon is beszélgetni akartak a felvetett témákról.