Másodszor is börtönt kapott a vesztegető kőbányai MSZP-s

Vágólapra másolva!
Vesztegetés miatt másodszor is börtönre ítélte a Fővárosi Bíróság Kőbánya korábbi MSZP-s alpolgármesterét, Kaszab Csabát. A politikus 2005-ben 17 millió kenőpénzt kapott, amiért egyszer már jogerősen két évre ítélték, egy bírósági döntés miatt azonban az ügyet újra kellett tárgyalni. Kaszab most majdnem két évvel többet kapott, mint 2007-ben, amikor először ítélték el törvénytelen ügyletei miatt.
Vágólapra másolva!

Másodjára is börtönre és pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság Kőbánya korábbi MSZP-s alpolgármesterét, Kaszab Csabát, akinek vesztegetési ügyét évek óta tárgyalják a különböző bíróságok - írja honlapján a HírTV. A politikus, akit egyszer már első és másodfokon is elítéltek, a Legfelsőbb Bíróság küldött vissza az ítélőtáblára, amely aztán az első fokú ítéletet is hatályon kívül helyezte, így Kaszab ügye most ismét a Fővárosi Bíróságra került. A volt szocialista alpolgármester a második elsőfokú ítéletben az elsőnél súlyosabb büntetést kapott.

Kaszabot szerdán 3 év 10 hónap börtönre ítélte, és kötelezték annak a 17 millió forintnak a visszafizetésére, amelyet a vád szerint kenőpénzként vett fel. A férfit vezető beosztású hivatalos személy által folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettében találták bűnösnek.

Az MSZP-s politikust azzal vádolták, hogy a kőbányai vagyonkezelő igazgatósági elnökeként felújítási megbízásokat szerzett egy ismerősének, amelyek után kenőpénzt kapott. A Kaszabbal együttműködő vállalkoző az önkormányzattól felvett pénzek után több szerződést is kötött egy, az alpolgármester érdekeltségébe tartozó céggel, és annak számlájára részletekben 17 millió forintot utalt át.

Kaszab Csaba az első eljárásban két év börtönbüntetést kapott, négy évre eltiltották a közügyektől, és egyben 4,43 millió forint megfizetésére kötelezték (erről itt olvashat részletesen). A második tárgyaláson tehát majdnem két év börtönnel és 12,5 millió forinttal súlyosabb büntetést szabtak ki rá. Kaszab Csaba és ügyvédje meg sem jelent a megismételt elsőfokú eljárás ítélethirdetésén, a politikus telefonja az ítélethirdetés után pedig ki volt kapcsolva.

A volt X. kerületi alpolgármestert még 2005-ben vádolták meg vesztegetéssel, a feljelentő az a vállalkozó volt, aki a 17 millió forint kenőpénzt kifizette neki. A vállalkozó korábban azt vallotta, hogy még 2000 nyarán megkereste Kaszabot, és arra kérte, hogy szerezzen neki építési megbízást. Kaszab a vállalkozó szerint a rendelkezésre bocsátotta azoknak a társasházaknak a címét, amelyek tervezett felújítási költségei a legmagasabbak voltak, és megállapodtak abban, hogy ha megkapja a munkákat, az utánuk járó díjak felét visszautalja a politikusnak.

A vállalkozó vélhetően azért tett feljelentést egykori jó ismerőse ellen, mert egy korábbi büntetőeljárásban nyomozás indult ellene. Akkor a férfi a Kőbányai Vagyonkezelőnek okozott 30 millió forintos kárt megfizette, és Kaszab Csaba nevét sem említette meg. Később - egy, korábban az [origo] birtokába került ügyészségi irat szerint - a vállalkozó összeveszett a jelenlegi alpolgármesterrel, és szóvá tette neki, hogy "ő is benne volt a cégével együtt".