Halottakkal együtt adtak el egy lezárt temetőt Hajdú-Biharban

Vágólapra másolva!
Egy régi temetőn vitáznak a Hajdú-Bihar megyei Szentpéterszegen, amit az önkormányzat 350 ezer forintért adott el egy helyi vállalkozónak - írja a Népszabadság. A 3,5 hektárnyi temető hivatalos besorolása erdő, rét, legelő. A földet egy helyi vállalkozó vette meg azzal a céllal, hogy ősi magyar állatfajták bemutatótelepét hozza létre.
Vágólapra másolva!

Harc folyik az ősök csontjaiért a Hajdú-Bihar megyei Szentpéterszegen, miután az önkormányzata eladta a falu lezárt, régi temetőjét, ahová az 1940-es években temettek utoljára - írta a Népszabadság.

A lap szerdai száma szerint a helyiek által csak "ócska temetőnek" hívott régi temetkezési hely hivatalos besorolása erdő, rét, legelő, így fordulhatott elő, hogy az önkormányzat értékesítette egy vállalkozásnak 350 ezer forintért. A 3,5 hektárnyi földet Ékes Gyula helybéli mezőgazdasági vállalkozó vette meg a lap szerint azzal a céllal, hogy ősi magyar állatfajták bemutatótelepét hozza itt létre, sőt a hasznosításra azóta külön gazdasági társaság is alakult, a Malomvég Kft., amelynek ügyvezetője Tornyi Lajos szentpéterszegi alpolgármester.

Egy helyi önkormányzati képviselő, Bereczkiné Balogh Erika lassan fél éve harcol annak érdekében, hogy a tervezett beruházás kegyeleti okok miatt ne valósulhasson meg, hiszen nem történt meg az elhunytak exhumálása. A képviselő feljelentést is tett az ügyben, de a hatóságok bűncselekmény hiányában lezárták a nyomozást, a nyomozást megszüntető határozat elleni panaszának elbírálása folyamatban van - írja a Népszabadság.

Ékes a lapnak azt mondta, el tudja képzelni, hogy a területen emlékművet állítsanak az elhúnytak tiszteletére. Erre akkor kerülhet sor, ha a csaknem 22 millió forintos turisztikai fejlesztésükre pályázati forrást tudnak szerezni.