Dacos kirohanások helyett Orbánt terelgetné az LMP

Vágólapra másolva!
A Jobbikkal való együttműködést sem zárják ki kategorikusan, és nem tartanak attól, hogy egyes döntéseik miatt politikai támadások érik őket - a parlamentbe készülő LMP képviselői azt állítják, szeretnének szakítani az elmúlt 20 év rossz politikai beidegződéseivel. Abban nem reménykednek, hogy javaslataik csont nélkül átmennek a Fideszen, de azt ígérik, dacos kirohanások helyett arra figyelnek, hogy Orbán Viktort az általuk jónak tartott pályán tartsák.
Vágólapra másolva!

Az LMP arra helyezi majd a hangsúlyt, hogy témákat, ügyeket vigyen be a parlamentbe - mondta az [origo]-nak Vágó Gábor, a vasárnapi választáson a szavazatok 7,47 százalékát megszerző LMP választmányi tagja. Vágó szerint mivel kis frakciójuk lesz, ezért "üzenetcsomagokat" kell majd kiválasztaniuk, amelyeket hangsúlyosan próbálnak meg képviselni. Az [origo]-nak nyilatkozó minden LMP-s kijelentette, hogy kezdeményező szerepet akarnak vállalni az Országgyűésben.

A fontosabb ügyek között - ebben több, általunk megkérdezett LMP-s is egyetértett - az első helyen szerepel majd a párt- és kampányfinanaszírozás átalakítása, és a klímatörvény. Előbbiről a a Transparency International és a Freedom House készített kidolgozott javaslatot - amely a jelenlegi ciklusban nem ment át -, ezt Schiffer András, a párt listavezetője szerint lehetőleg az új Országgyűlés első ülésnapján benyújtják majd (a Trancparency International és a Freedom House törvénytervezetéről itt olvashat bővebben).

A megkérdezett LMP-sek közül többen említették a vidékfejlesztés és a mezőgazdasági támogatási rendszer átalakítását is, Vágó szerint ennek fontos eleme a termékláncok lerövidítése, illetve az a törekvés, hogy az élelmiszereket nagyobb arányban fogyasszák megtermelésük helyén. A titoktörvény felülvizsgálata is a fontos célok között szerepel.

"Csak kommentelési lehetőség"

Az LMP egyelőre nehezen tudja megsaccolni, hogy kormányzó, és valószínűleg kétharmados többséget szerző pártként hogyan viselkedik majd a Fidesz az Országgyűlésben. Szerintük nem lehet tudni, hogy a Fidesz egyszerűen lesöpri-e majd az ellenzéki javaslatokat, vagy komolyabban is foglalkozik-e velük.

Vágó Gábor szerint a lehetséges kétharmados többség miatt "lehet, hogy inkább csak kommentelési lehetőségeink lesznek". A kérdésre, hogy mi lesz, ha a Fidesz nem figyel az LMP által felvetett problémákra, azt mondta: "A felelősség Orbán Viktoré, hogy hogyan tudjuk őt minél jobb politikára sarkallni, az a miénk." Szerinte van arra utaló jel, hogy a Fidesz nyitott lehet az LMP több javaslatára: tavaly a Zöld Széchenyi terv bejelentésével gyakorlatilag az LMP javaslatait emelték át a saját ígéreteik közé - állította Vágó.

Jávor Benedek, a párt budapesti listavezetője szerint a lényeg, hogy az LMP ne dacból politizáljon. "Ha egy javaslatot demonstratív módon terjesztünk be, senki nem fogja megszavazni, erről szólt az elmúlt húsz év." Szerinte ezért mindenképpen az egyeztetésekkel kezdik majd, mielőtt bármit beterjesztenek. Szerinte vannak pozitív példák, például a ciános bányászat elleni javaslatukat korábban mind az öt parlamenti párt támogatta.

Minden eszközt bevetnek

Nem világos, hogy a Fidesz milyen, kétharmados többséget igénylő törvényekhez nyúl majd hozzá, de "bízunk benne, hogy lesz benne annyi bölcsesség, hogy mértéktartást tanúsít" - jelentette ki az [origo]-nak Schiffer András, a párt listavezetője. "Minden eszközt" be fognak vetni, ha Fidesz számukra elfogadhatatlan értékek alapján akarná átalakítani a közjogi rendszert - mondta Schiffer. Scheiring Gábor, a párt gazdaságpolitikai szakértője szerint ilyen esetben a közvéleményt is mozgosítanák, azt azonban nem akarta részletezni, hogy hogyan. Szerinte abban is bízhatnak, hogy egyes képviselőket meg tudnak majd győzni, "de ezek még csak elképzelések".

Scheiring szerint partnerek lesznek abban, ha a Fidesz egyszerűsíteni akarja az önkormányzati működést, és csökkenti a képviselők számát. Arról a megkérdezett LMP-sek egyelőre nem tudtak egyértelműen nyilatkozni, hogy az adócsökkentésről, vagy a kettős állampolgárságról szóló fideszes javaslatokat támogatják-e majd - ez utóbbiakat Orbán Viktor a Fidesz-kormány első tervei között említette (a Fidesz terveiről itt olvashat).

"Nem állunk be a sárdobálásba"

"A javaslatok tartalmi és szakmai minősége lesz a meghatározó, előterjesztőtől függetlenül" - mondta Jávor Benedek, az LMP budapesti listavezetője arról, hogy milyen javaslatokat tart támogathatónak az LMP. Több megkérdezett is utalt rá, hogy nem fognak különbséget tenni a javaslatok között a benyújtók szerint, és szövetséget vagy koalíciót sem kötnek majd más pártokkal a parlamentben.

Vágó Gábor szerint nem pártok lesznek az ellenfeleik, hanem "eddig a kiábrándultság, mostantól a kishitűség". Szerinte minden párttal képesek lesznek együttműködni, és még a Jobbiknak is van néhány olyan elképzelése - például mezőgazdasági témában -, amely egybecseng az LMP javaslataival. Jávor Benedek viszont azt mondta, gyanítja, hogy "kicsi az esély" arra, hogy szakmai szinten egyetértés alakuljon ki az LMP és a Jobbik között.

"Fel vagyunk készülve rá, hogy ha megszavazunk egy fideszes javaslatot, Lendvai Ildikó kétségbeesett sajtótájékoztatót tart majd, és fordítva" - jelentette ki Jávor arról, hogy nem tart-e az LMP attól, hogy egy-egy döntésük pártpolitikai támadásokat gerjeszthet. A megkérdezettek szerint nem lesznek sértett kivonulások, nem mennek bele rossz alkukba, és feleslegesen gesztusokat tenni sem fognak. A feladat az ország fenntartható pályára állítása, ezen túl az LMP-t nem érdekli a bulvárpolitizálás, a mocskolódással nem foglalkozik majd - mondta Vágó. "Nem állunk be a sárdobálásba" - tette hozzá Szabó Tímea, az LMP képviselőjelöltje, aki az európai parlamenti választáson a párt listavezetője volt.

Nem lesz frakciófegyelem

Az LMP-nek még nem készült el a frakciószabályzata, ehhez az alapszabályt is módosítani kell. Szabó Tímea szerint a frakció működésében is ragaszkodni akarnak ahhoz, hogy a tagság is részt vegyen a munkában, és folyamatos legyen a kapcsolat a választókkal. Szerinte biztos, hogy nem lesz szigorú frakciófegyelem, a képviselőik inkább próbálnak majd egyetértésre jutni minden kérdésben. "A közpolitikai állásfoglalásaink eddig is hosszú viták után alakultak ki, ez a jövőben is így lesz" - mondta Scheiring.