Üdítőt osztanak és koncentrálnak a második fordulóban is káoszt váró jegyzők

Vágólapra másolva!
Üdítőosztással, kordonokkal és erős koncentrációval próbálnak küzdeni a második fordulóban a hosszú sorok és a káosz ellen azok a jegyzők, akik a zsúfolt választókerületekben a szavazást szervezik. Négy olyan választókerület van - mind Budapesten -, ahol várhatóan újra tömegek áraszthatnak el egy-egy szavazókört a második fordulóban. Aki szeretne gyorsan haladni, annak érdemes előre bejelentkeznie a szavazásra.
Vágólapra másolva!

Nagy lélekjelenlétet követel majd a választások második fordulója a III., a X., a XIII. és a XIV. kerület jegyzőitől, ugyanis a legnagyobb káosz az átjelentkezett szavazók miatt ezekben a kerületekben várható. A budapesti 3-as, 14-es, 19-es és 21-es választókerületben az első forduló eredménytelensége miatt második fordulót is tartanak, ráadásul ezekben a kerületekben ezernél több ember jelenik majd meg, hogy lakóhelyétől távol szavazzon.

A választási törvény 2007-ben elfogadott módosítása szerint a lakóhelyüktől távol, vagyis igazolással szavazók csak egy kijelölt választókörzetben szavazhatnak. Ez több helyen óriási káoszt okozott a vasárnapi első fordulóban (erről itt olvashat részletesen), este hét órakor még százak álltak sorban. A legkésőbb, hétfőn hajnali negyed kettőkor Budapest XI. kerületében fejeződött be az igazolással szavazás. Virág Szabolcs, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője szerint a törvény köti a választási szervek kezét, ezért gyorsítani alig lehet a voksoláson. A második fordulóban is hosszú sorok várhatók ott, ahol százával jelennek meg az igazolással szavazók.

Székek és üdítőosztás

A III. kerületbe a második fordulóra 1277 ember jelentkezett be igazolással, nekik egyetlen szavazókörben kell majd szavazniuk, és egy szavazóhelyiséghez eleve 600-800 ember tartozik a lakhelye szerint. Miután Sárádi Kálmánné kerületi jegyző szerint egy óra alatt 50-60 ember tud szavazni, a legjobb esetben is csak mintegy 800-an szavazhatnak egy nap alatt.

A jegyző szerint neki nincs hatásköre, hogy egyszerűsítse az adminisztrációt, és ezzel időt spóroljon. Szerinte nem segít, hogy ha több szavazófülkét állítanak be, mert az igazolással szavazókat egyenként át kell vezetni az úgynevezett segédjegyzékből a névjegyzékbe, márpedig abból csak egy van. Bár vasárnap is voltak segítők a megrohamozott szavazókörben, egy-egy választási bizottság létszáma is kötött, a kerületben összesen hét ember.

Sárádiné szerint a sorbanállást azért igyekeznek megkönnyíteni, "komfortosabbá tenni": a tervek szerint kordonokat állítanak majd fel vagy sorszámot osztanak, esetleg székeket tesznek ki és üdítőt osztanak majd.

Hiába állnak majd sorba

A III. kerület jegyzője szerint a sorbanállásnál is nagyobb problémát okoz majd, hogy a második fordulóban sokan nem szavazhatnak majd az átjelentkezettek közül, így ők "hiába fognak sorban állni". Ha ugyanis a választó az első fordulóban olyan választókerületben szavazott, ahol eldőlt a küzdelem - tehát valamelyik jelölt 50 százaléknál többet szerzett -, akkor a második fordulóban nem szavazhat. "Még nem tudjuk, hogy ez kiket érint, csak akkor, ha megszülettek a segédjegyzékek", ami az április 25-i második forduló előtt 1-2 nappal várható - mondta. A jegyző hozzátette, sajnálja azokat, akik feleslegesen állnak majd sorba.

A X. kerület aljegyzője, Hegedűs Károly szerint ez "kezelhetetlenné" teszi majd a helyzetet. Tovább bonyolítja majd az adminisztrációt, hogy a helyszínen kiderítsék, hogy a sorbanállók közül ki nem szavazhat. Ráadásul ott kell majd meggyőzni az állampolgárokat, hogy nem jogosultak a szavazásra, "szóval küzdelmek lesznek" - mondta. Hozzátette, hogy reméli, hogy az OVB megfelelően tájékoztatja majd a lakosságot a szavazás módjáról.

Egy kerületben megvan a megoldás

A X. kerületben az igazolással szavazók számára kijelölt körzetben mintegy 1400 ember szavazott Hegedűs szerint (a második fordulóra ebbe a kerületbe 1222-en kértek igazolást). Hegedűs szerint ennek ellenére úrrá lettek a helyzeten, a szavazás napján napközben sikerült olyan munkamegosztást kitalálni, ami segített. Miközben délelőtt még mintegy százan álltak sorba, délután már csak ötvenen, és a hétórás urnazárás előtt már csak mintegy tizenöten várakoztak - mondta.

A módszerükre vonatkozó kérdésre annyit mondott: többfelé választották a segédlistákat, így végezték a szavazók érkezése utáni adminisztrációt, és ez segített annak ellenére, hogy névjegyzékből csak egy van. Az egyeztetésnél lehetett gyorsítani - magyarázta. "Iszonyú koncentrálást igénylő munka" volt - tette hozzá.

Hátha az OVB kitalál valamit

A XIV. kerületben is problémát fognak okozni az igazolással szavazók - közölte kérdésünkre Deák Erzsébet jegyző. Zugló szavazókörébe 1957 ember kért igazolást a valasztas.hu szerint. Deák szerinte egy módszerrel lehet felgyorsítani a szavazást: ha az igazolással szavazók már a választás napja előtt névjegyzékbe vetetik magukat. Ez azt jelenti, hogy nem április 25-én, helyben kell átvezetni őket a névjegyzékbe, ezért gyorsabban szavazhatnak. "Az előzetesen névjegyzékbe vett választópolgár értesítővel érkezik, őket külön sorba irányítjuk, így gyorsabban végezhetnek a szavazással" - közölte a jegyző.

A XIII. kerületben 1976 ember jelentkezett igazolással szavazásra a valasztas.hu adatai szerint. Gellért Lajos, a kerület szóvivője azt mondta, a jegyző később ad tájékoztatást az ügyben.

A jegyzők remélik, hogy az OVB vagy az OVI kitalál valamilyen megoldást, hogy a törvény keretein belül hogyan lehet egyszerűsíteni az adminisztrációt.