Hirdetményben közlik a második fordulós szavazások színhelyeit

Vágólapra másolva!
Napokon belül közzéteszik a választási szervek, melyik választókerületben lehet a választás második fordulójában szavazni. Erről hirdetményt tesznek majd közzé az illetékes választási bizottságok.
Vágólapra másolva!

A választási szervek várhatóan a következő napokban tájékoztatják a választópolgárokat arról, hol lesz az országgyűlési képviselőválasztás második fordulója, azaz április 25-én melyik választókerületben lehet még szavazni.

A választási eljárási törvény az eljárás nyilvánosságáról szóló fejezetében azt írja elő, hogy "a választás második fordulójáról az illetékes választási bizottság a választópolgárokat közlemény, illetőleg hirdetmény útján tájékoztatja". Ez azt jelenti, hogy a helyi (országgyűlési egyéni választókerületi) bizottságok a választási irodák útján értesítik a polgárokat arról, szavazhatnak-e két hét múlva vasárnap.

Várhatóan, ahogy korábban is, az Országos Választási Iroda is szerepet vállal majd a tájékoztatásban, ám ennek mikéntjéről egyelőre nem döntöttek. Az országgyűlési választás vasárnapi első fordulójában 119 egyéni választókerületben dőlt el a mandátum sorsa, így az április 25-re kitűzött második fordulóban már csak 57 helyen - 36 vidéki és 21 fővárosi választókerületben - rendeznek szavazást.