Feljelentette az MSZP-t választási adatbázisa miatt az OVB

Vágólapra másolva!
Nem talált bizonyítható jogsértést, de bűncselekmény gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett az Országos Választási Bizottság az MSZP választási adatbázisával kapcsolatban. Az MSZP szóvivője közölte: nincs titkolni valójuk, és állnak a nyomozás elébe. Közben a Legfelsőbb Bíróság megváltoztatta az OVB korábbi döntését, amely a Fidesz állítólagos adatbázisát marasztalta el.
Vágólapra másolva!

Büntetőfeljelentést tesz az MSZP pártpreferenciákat nyilvántartó állítólagos adatbázisával kapcsolatban az Országos Választási Bizottság (OVB) - döntött a testület kedd esti ülésén. Az OVB 5:4 arányban döntött a feljelentés mellett, egy az adatbázis ügyében benyújtott kifogást ugyanakkor elutasított.

Az MSZP adatbázisának létére az után derült fény, hogy az interneten egy videót tettek közzé róla. A videón egy besötétített szobában egy számítógép monitora előtt nyilatkozik egy eltorzított hangú férfi: ő arról beszél, hogy az MSZP központi online adatbázist állított fel, amelyben a választópolgárok személyes adatait (nevét, személyi azonosítóját, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét) folyamatosan gyűjtik és kezelik. A videó szerint az MSZP az ajánlószelvény gyűjtésekor kapott adatokat rögzítette, amelyhez nyilvános és titkos adatbázisokból mindenkihez telefonszámot rendelt.

A videón hallható, hogy az anonim aktivista szerint a szocialisták az elmúlt nyolc év összes választásáról rendelkeznek az ajánlószelvények adataival, ezeket fel tudták használni a kampányban. A videó nyilvánosságra kerülése után Szigetvári Viktor, az MSZP kampányigazgatója elismerte egy adatbázis létezését, és meg is mutatta azt a sajtónak, de azt mondta, ez az adatbázis nem sért törvényt (erről itt olvashat).

Az OVB kedden egyhangúlag úgy döntött, a bizonyíték alapján nem állapítható meg a jogsértés, ugyanakkor 5:4 arányban úgy határoztak, a bizonyíték megalapozza bűncselekmény alapos gyanúját, így a testület feljelentést tesz. Korábban a testület a Fidesz ellen is feljelentést tett a miatt a felvétel miatt, amelyen Kubatov Gábor pártigazgató beszél egy hasonló, fideszes adatbázisról (erről a feljelentésről itt olvashat).

Állnak elébe

A Fidesz állítólagos adatbázisával kapcsolatban az OVB korábban megállapította, hogy a Fidesz jogsértést követett el, ezért a keddi ülésen több tag az MSZP elmarasztalását is megszavazta volna. A Fidesz elmarasztalásáról szóló döntést azonban kedden megváltoztatta a Legfelsőbb Bíróság (LB), amely szerint még nem lehetett bebizonyítani, hogy valóban megvalósult-e az adatbázis kiépítése és felhasználása, amelyről a felvételen Kubatov beszél. Az LB döntése után a bizottság úgy határozott, hogy az MSZP ügyében jogsértést nem állapítanak meg, csak feljelentést tesznek (az LB határozatáról itt olvashat részleteket).

Nyakó István, az MSZP szóvivője a döntésre reagálva közölte: az MSZP áll az adatbázisával kapcsolatos vizsgálat elé, nincs titkolnivalója, és ahogy az adatvédelmi biztosnak, úgy a büntetőfeljelentés nyomán eljáró hatóságoknak is azonnal, illetve maradéktalanul rendelkezésére bocsát minden adatbázist. Nyakó azt mondta, nincsenek pártpreferencia szerint nyilvántartott illegális adataik, náluk "nincsenek Kubatov-listák".

Az MSZP közben kedd este benyújtotta a választások előtt vásárolt névjegyzék megsemmisítéséről készített jegyzőkönyvét az Országos Választási Irodához: a jegyzőkönyv szerint a törvénynek megfelelően megsemmisítették a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától vásárolt névjegyzéki adatokat, azok írásos és elektronikus változatát is. A választási névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét az áprilisi országgyűlési választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek március 22-étől kaphatták meg, amennyiben ezt kérték és fizettek érte.

Újra végigbeszélték a választási káoszt is

Az OVB keddi ülésén a testület tagjai ismét elemezték azt is, hogy mi vezetett a vasárnapi választási felforduláshoz, amely miatt több szavazókörben késő éjszakáig folytatódott a szavazás, a nyilvánosság pedig a kampánycsend meghosszabbítása miatt nem ismerhette meg a választás részeredményeit (az esetről itt olvashat részletesen). Az OVB tagjai lényegében korábbi álláspontjaikat ismételték meg: Szigeti Péter elnök a törvényt és a rendszert hibáztatta, és azt ismételte meg, hogy az OVB a vasárnap "bizonyos döntések esetében" alulinformált volt.

Szigeti szerint a kampánycsend kitolása ellenére az előzetes eredmény nyilvánosságra hozatala "semmit sem késett", 23 órára már ismert volt. Az elnök kérdésként vetette fel, az adott törvényi szabályozás keretei között lehet-e másként lebonyolítani a második fordulót, hogy elkerüljék a tömegjeleneteket.

Halmai Gábor, az OVB elnökhelyettese szerint ha a voksolás előtt egy héttel tudják, hogy ilyen probléma várható, akkor azt "teljes egészében meg lehetett volna oldani". Halmai megoldása az lett volna, hogy előre jelzik: hosszabb lesz a kampánycsend, és nem lesznek részeredmények késő éjszakáig. Bordás Vilmos választott tag szerint ugyanakkor félreértés, hogy az OVB vasárnap állásfoglalást adott ki a kampánycsend meghosszabbításáról. Mint mondta, jegyzőkönyvi döntés volt arról, hogy az OVB azt javasolja, az előzetes eredményeket ne kezdjék el közölni, és hogy a kampánycsendet is "jó lenne fenntartani", de nem hoztak kötelező érvényű döntést, így Virág Rudolf, az OVI vezetője elindíthatta volna a tájékoztató rendszert, és a médiumok is dönthettek arról, tiszteletben tartják-e a jegyzőkönyvi döntést.