A munkanélküli párt és a megszerzett megyék - érdekes eredmények

Vágólapra másolva!
Hevesben lakik a legkevesebb fideszes, Borsodban él a legtöbb jobbikos. Az MSZP szavazóinak felét vesztette el négy év alatt, a Jobbik a dupláját szerezte egy év alatt. Az LMP a városi fiatal férfiak pártja, a Fidesz a falusi, templomba járó nőké. Választási meglepetések, érdekességek és statisztikák.
Vágólapra másolva!

Kik szavaztak a pártokra?
A Jobbik a munkanélküli fiatal férfiak, az MSZP a jobbmódú nyugdíjasok, a Fidesz a községi, alacsonyan képzett, templomba járó nők pártja, az LMP városi, dolgozó fiatal férfiak között erős. Mi jellemző az egyes pártok szavazóira? Erről szól a Medián az [origo] számára végzett kutatása.

A Fidesz mindenkin túltett, az MSZP-s szavazók fele eltűnt
Nem kapott még ilyen sok szavazatot egy párt sem 1990 óta, mint most a Fidesz, amelyre 2,7 millióan voksoltak vasárnap. Az MSZP szavazóinak több mint a felét elvesztette a 2006-os választáshoz képest, a Jobbik viszont tavaly óta megduplázta támogatóit.

Presztízskörzetek: 18-1 a Fidesz javára
Egyes választókerületekre különösen figyeltek a pártközpontokban, a helyi küzdelmeknek itt országos jelentőségük is lehet. A legérdekesebb körzetek közül csak egyben nyert és egyben még van esélye MSZP-s jelöltnek, mindenhol máshol a Fidesz tarolt.

Budapesten az LMP verte a Jobbikot
Az LMP és a Jobbik budapesti harcában a választókörzetek zömében az LMP került ki győztesen. A 32 körzetből 21-ben szerzett a Lehet Más a Politika jelöltje több szavazatot, mint a Jobbiké, pedig hat körzetben nem is indult LMP-s jelölt.

Kilenc megyében megverte az MSZP-t a Jobbik
Húszból kilenc megyében több szavazatot kapott a Jobbik, mint az MSZP. A Jobbik a legjobban Hevesben, Jász-Nagykun-Szolnokban, Szabolcsban és Borsodban kapta a legtöbb szavazatot, utóbbiban a voksok több mint negyedét szerezte meg.

A Fidesz kezében a megyék
A Fidesz-KDNP valamennyi megyében nagy fölénnyel nyert, Vas megyében például majdnem 63 százalékot kapott. A legrosszabbul Hevesben szerepelt a párt, de itt is 45,77 százalékos a támogatottsága.

Budapesten a Fidesz és az LMP tarolt
Összehasonlítottuk a fővárosi eredményeket a korábbi választásokkal és a trendekkel. Budapesten 11 fideszes jelölt már az első fordulóban mandátumot szerzett, átlagosan 46 százalék szavazott a Fideszre, míg az MSZP-t csak a budapestiek 25 százaléka támogatta. Budapesten az LMP több szavazatot szerzett, mint a Jobbik. Előbbi 12,8, utóbbi 10,83 százalékot kapott.

Ahol pár tucat szavazaton múlott a mandátum
Tucatnyi olyan választókerület van az országban, ahol csak egy hajszálon múlt, hogy nem szerezte meg az első fordulóban a szavazatok legalább felét a fideszes jelölt. Viszont csak két olyan körzet - mindkettő a XIII. kerületben - maradt, ahol a szocialisták meg tudták szorongatni a Fideszt, és reális esélyük maradt arra, hogy nyerjenek a második fordulóban.