Retkes és Bokros is felszívódott a választási vereség után

Vágólapra másolva!
Nem akar nyilatkozni a választások eredményéről Retkes Attila, az SZDSZ elnöke, de munkatársa szerint talán még a héten a nyilvánosság elé áll. Az SZDSZ és az MDF vasárnap mindössze 2,67 százalékot szerzett, a vereség miatt Dávid Ibolya MDF-elnök lemondott. Bokros Lajos Brüsszelbe utazott, ő sem kommentálja az eredményeket.
Vágólapra másolva!

Hétfőn biztosan nem nyilatkozik Retkes Attila, az SZDSZ elnöke, a hét folyamán talán - mondta az [origo]-nak Hanga László, a pártelnök sajtósa. A kérdésre, hogy Retkes nem érzi-e úgy, hogy a vasárnapi választási eredményekre reagálnia kell, azt válaszolta: lesz olyan pillanat, amikor erre sor kerül, de ez nem hétfőn lesz. Hozzátette, Retkesnek egész nap tárgyalásai vannak.

Az SZDSZ több megyében az MDF-fel választási szövetségben indult a választásokon, az MDF azonban kiesett a parlamentből, miután országosan mindössze 2,67 százalékot szerzett. A vereség hatására Dávid Ibolya pártelnök vasárnap este lemondott posztjáról, hétfőn pedig ugyanígy tett Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő.

Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje és európai parlamenti képviselője eddig nem értékelte az eredményeket, és bár vasárnap Dávid oldalán ott állt a pódiumon a vereség bejelentésekor, nem szólalt meg. Az MDF sajtóosztálya hétfőn az [origo] érdeklődésére annyit közölt, hogy Bokros nem nyilatkozik, és előre tervezett programja miatt Brüsszelbe utazott.

Bár Dávid elsősorban a pártját az elmúlt időszakban ért támadásoknak tulajdonította a "súlyos vereséget", korábban többször felmerült, hogy az SZDSZ-szel kötött választási szövetség stratégiai hiba volt az MDF részéről. Az együttműködés óriási ellenállást váltott ki a párton belül is, ennek ellenére az SZDSZ politikusai helyeket kaptak az MDF listáján - Retkes Attila az országos lista hatodik helyére került.

Az SZDSZ részéről eddig csak Skaliczki Andrea, a párt országos tanácsának elnöke reagált a kudarcra. Megállapította, hogy a választók "nem adtak esélyt a megújulásra a két rendszerváltó pártnak". Skaliczki szerint a két pártnak és Bokros Lajos programjának létjogosultsága lett volna a következő parlamentben. A politikus nem beszélt arról, hogy szerinte miért nem érték el az ötszázalékos küszöböt, csak annyit mondott, az SZDSZ a következő időszakban "értékeli és elemzi" majd az eseményeket, és végiggondolja, hogy "a liberális értékrendnek, világszemléletnek hol legyen a képviselete".