Fico találkozna az új magyar kormányfővel

Vágólapra másolva!
Kész találkozni az új magyar kormányfővel szlovák kollégája - jelentette ki maga Robert Fico kormányfő. A magyarellenes kijelentéseiről is ismert Szlovák Nemzeti Párt szerint viszont egy erős, önálló és saját nemzeti érdekeit védő Szlovákiával kell válaszolni a magyarországi eredményekre. Ivan Gasparovic szlovák államfő ugyanakkor közölte: Szlovákia kész az őszinte párbeszédre.
Vágólapra másolva!

Robert Fico szlovák miniszterelnök kijelentette, hogy kész bármikor találkozni az új magyar kormányfővel, akár még a júniusi szlovákiai parlamenti választás előtt is. "Továbbra is érvényes, amit korábban mondtam. Bárhol és bármikor kész vagyok találkozni magyar kollégámmal, és bármely témát megvitathatunk, amely mint szomszédokat, mint a NATO és az Európai Unió tagjait mindkettőnket érdekel" - jelentette ki a külügyminisztérium évzáró konferenciáján Pozsonyban hétfőn. "Természetes érdekünk az állandó párbeszéd minden szinten a jó kapcsolatokról minden olyan kormánnyal, amely a demokratikus választás alapján alakul meg a Magyar Köztársaságban" - tette hozzá Fico.

Ivan Gasparovic szlovák államfő azonban hétfőn Pozsonyban közölte: "Szlovákia készen áll arra, hogy minden előzetes feltétel nélkül tisztességes és őszinte párbeszédet folytasson, a jó szomszédok és szövetségesek párbeszédét, olyanokét, akik tisztelik és tiszteletben tartják egymást és a jövőbe tekintenek".

Slotáék szerint rossz hír a Fidesz győzelme

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) keményebb hangon szólt a magyarországi választás eredményéről, ami rossz hír Szlovákia számára, és újabb bizonyítéka annak, hogy Magyarországon erősödik a radikalizmus - jelentette ki Anna Belousovová, az SNS első alelnöke pozsonyi sajtóértekezletén hétfőn. Az SNS elnöke a magyarellenes kijelentéseiről is ismert Ján Slota. Belousovová szerint Magyarország "szélsőségességet" exportál az egész Kárpát-medencébe. "Nekünk erre csak egy feleletünk lehet: az erős, önálló, saját nemzeti érdekeit védő Szlovákia" - jelentette ki.

A sajtóértekezleten felolvasott több magyar-magyar kapcsolatokat érintő idézetet Orbán Viktor régebbi beszédeiből, amellyel azt akarta érzékeltetni, hogy Orbán veszélyt jelenthet a szomszédos országok számára. Belousovová szerint Orbán a kampányban szándékosan visszafogta magát, de - ahogy azt állítólag az idézetek is bizonyítják - "szóhasználata nem sokban különbözik a Jobbikétól". Magát a Jobbikot ugyanakkor "szélsőséges és fasiszta pártnak" nevezte.

Belousovová felhívta a szlovák állampolgárokat, hogy a júniusi parlamenti választáson ne voksoljanak a magyar pártokra (a Magyar Koalíció Pártjára és a Híd-Mostra), mert azok Magyarország "ötödik hadoszlopát" alkotják Szlovákiában. Ugyancsak eltanácsolt a szlovák ellenzéki pártoktól is - a Kereszténydemokrata Mozgalomtól (KDH) és a Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniótól (SDKU) - amelyek "kollaborálnak" a magyarokkal.

Az SNS alelnöke szerint Robert Fico miniszterelnöknek nem szabadna találkoznia a jövőbeni magyar miniszterelnökkel, amíg az nem kér bocsánatot a korábbi szlovákellenes kijelentéseiért. Pártja jövőbeni, egyik legfontosabb feladatának Belousovová azt nevezte meg, hogy "gátat szabjon a Magyarországról terjedő szélsőségességnek és fasizmusnak".

A magyar országgyűlési választást a Fidesz fölényesen nyerte. A párt több mint 52 százalékot szerzett listán, az MSZP lesz a második legnagyobb párt, de alig 3 százalékkal előzi meg a Jobbikot. Az LMP több mint 7 százalékot ért el. A választásra jogosultak 64 százaléka ment el szavazni. A választások eredményéről szóló cikkünket itt olvashatja.