A jobbikos sikerembereket nem zavarta a sok ellenfél

Vágólapra másolva!
A Fidesz és az MSZP rutinos, ismert politikusai tudtak kiugró eredményt elérni az országgyűlési választások vasárnapi első fordulójában. A három legsikeresebb jobbikos jelölt egykori MSZP-s körzetekben tarolt, az LMP pedig ott érvényesült a legjobban, ahol más kispárt nem indult, és az MSZP erősebb volt az átlagnál. Kik a pártok legsikeresebb egyéni jelöltjei?
Vágólapra másolva!

Kik voltak a pártok legsikeresebb jelöltjei a vasárnapi választásokon? Kik voltak a négy parlamentbe jutó párt legsikeresebb egyéni képviselőjelöltjei, azok az emberek, akik saját pártjuk többi indulójához képest sokkal jobb eredményt értek el? Arra voltunk kíváncsiak, van-e bennük valami közös, van-e a választókerületüknek vagy vetélytársaiknak valami olyan jellegzetessége, amely magyarázza kiemelkedő eredményüket.

A Fidesz legjobban szereplő politikusa a Kiskőrösön induló Font Sándor volt, aki a szavazatok 71,95 százalékát szerezte meg, míg pártja országos átlaga 52,73 százalék volt. A második legsikeresebb Fidesz-jelölt V. Németh Zsolt, akire a körmendi választópolgárok 70,77 százaléka szavazott. A harmadik Bóka István balatonfüredi polgármester, aki választókerületében a szavazatok 69,8 százalékát szerezte meg.

Mindhárman ismert politikusok: 1998 óta parlamenti képviselők, és 12 éve minden országgyűlési választást megnyertek választókerületükben. V. Németh és Font MDF-esként kezdtek politizálni, az úgynevezett Lakitelek-munkacsoport tagjai voltak, de 2004-ben kiléptek az MDF-ből, és rövid ideig tartó független politizálás után igazoltak át a Fideszbe. Mindhármuknak sikerült magasan túlszárnyalni 2006-os eredményüket: több mint 10 százalékkal magasabb szavazati arányt értek el, mint négy éve. Egyiküknek sem volt sok riválisa a vasárnapi választáson: Körmenden, Kiskőrösön és Balatonfüreden is csak a Jobbik és az MSZP indult a Fideszen kívül.

Forrás: MTI
Font Sándor 70 százalék fölötti eredményt ért el

A vasárnapi választás legsikeresebb szocialista egyéni jelöltje Tóth József volt, aki a budapesti XIII. kerületi 20-as választókerületben az egész országban egyedüliként győzött a fideszes ellenféllel szemben. Tóth a szavazatok 44,71 százalékát szerezte meg, míg fideszes riválisának 36,37 százalék jutott. A 60 éves Tóth 2002 óta MSZP-s országgyűlési képviselő, és 1994 óta Angyalföld polgármestere: összesen négyszer választották meg erre a tisztségre.

Megszorongatta fideszes riválisát a XIII. kerület másik szocialista jelöltje, Szanyi Tibor is, aki egy ideig vezetett is, de végül megfordult az eredmény, és Szanyi 36,79 százaléka csak a második helyre volt elég a fideszes Szalay Péter 38,33 százalékával szemben. Szanyi Tóthhoz hasonlóan ismert politikus a kerületben: 1998 óta mindig nyerni tudott választókerületében.

Forrás: MTI
Tóth József Mesterházy Attilával beszélget

A harmadik kiemelkedően szereplő MSZP-s politikus a 36 éves Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, aki ugyan nem tudta megközelíteni fideszes riválisát a Csongrád megyei 3-as választókerületben, Szegeden, de magasabb százalékot (39,54) ért el Szanyinál. Ujhelyi a harmadik országgyűlési választásán indult. 2002-ben és 2006-ban is győzött ugyanebben a választókerületben. Az MSZP-s sikerkörzetekben sem indult sok jelölt, a Fideszen és a Jobbikon kívül más riválissal - az MDF-SZDSZ-szel - egyedül Szanyinak kellett megküzdenie.

A három legsikeresebb LMP-s körzet adatai alapján az LMP-s jelölteknek is kedvezett, ha nem indult sok jelölt az adott választókerületben. Az LMP is olyan helyeken szerepelt a legjobban, ahol a Fideszen, az MSZP-n és Jobbikon kívül más riválisuk nem akadt. A legjobb eredményt a párt a budapesti VII. kerület 9-es választókerületében érte el. Itt Csiba Katalin Gyöngyvérre a választópolgárok 17,47 százaléka szavazott, ami több mint kétszerese az LMP 7,48 százalékos országos eredményének. Nem sokkal maradt el tőle Kaszics Bálint a budapesti 8-as választókerületben 16,74 százalékkal, a harmadik pedig Ertsey Katalin a fővárosi 1-es választókerületben 16,35 százalékkal.

Forrás: MTI

Csiba Katalin Gyöngyvér jobbra

A fővárosi 9-es és a 8-as választókerületben 2002-ben és 2006-ban még MSZP-s jelöltek nyertek, az 1-esben viszont 1998 óta mindig - ahogy most is - a fideszes Nagy Gábor Tamás volt a befutó. Az MSZP vasárnap mindhárom LMP-s sikerkerületben jobban szerepelt a saját átlagánál, a Jobbik pedig sokkal gyengébben.

A három legsikeresebb LMP-s jelölt közül csak egyvalaki, Ertsey Katalin politizált korábban, ő a rendszerváltás előtt két éven át a Fidesz tagja volt. Csiba Katalin biológus, Kaszics Bálint fényképész és szociológus, Ertsey pedig egy kutató-tanácsadó cégben dolgozik.

Egyedül a Jobbikra nem igaz, hogy kevés rivális mellett szerepelnek a legjobban a képviselőjelöltjei. A Jobbik legjobb egyéni eredményét Tiszavasváriban érte el, ahol a szavazatok 33,05 százalékát megszerző Császár Attilának az MSZP-n és a Fideszen kívül Tiszavasvári függetlenként induló polgármesterével és az Összefogás megyénkért - MDF jelöltjével is meg kellett küzdenie.

A második legsikeresebb jobbikos választókerületben, Ózdon is sokan indultak: a Jobbik mellett a Fidesz, az MSZP, az MCF Roma Összefogás színeiben Kolompár Orbán OCÖ-elnök, a Munkáspárt és a Független Kisgazdapárt. Ózdon a jobbikos Kisgergely András 32,07 százalékot ért el.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kisgergely András

Tiszaújvárosban a jobbikos Balla Gergőnek hat ellenfele volt: a Fidesz, az MSZP, az MSZDP, az MDF és a Munkáspárt jelöltje, valamint itt indult a kertjét árammal védő gazda, Szoboszlai Barna is az Összefogás Párt jelöltjeként. Balla Gergő a szavazatok 30,58 százalékát szerezte meg.
A Jobbik számára legsikeresebb három választókerület mindegyikének MSZP-s képviselője volt korábban, a szocialisták mindhárom helyen magabiztosan, első fordulóban nyertek még 2006-ban.

A Fidesz ózdi jelöltje, Riz Gábor korábban az [origo]-nak azt mondta: szerinte a szocialisták ózdi szavazóbázisa tolódott át jobbra, és ennek a magyarázata az Orbán-ellenesség, ami arra ösztönöz sok helyit, hogy a Jobbikra szavazzon. Az ózdi jelölt, Kisgergely András szerint pártja egyszerűen azért sikeres Ózdon, mert "a jelenlegi elit nem talált választ azokra a problémákra, amelyek a térséget gyötrik". (Az ózdi kampányról készült riportunkat itt találja.)