Az LMP-vel szeretne szövetkezni a második fordulóra Lendvai

Vágólapra másolva!
Az LMP-vel szeretne együttműködni a választások második fordulójában az MSZP, hogy minél több körzetben le tudják győzni a Fidesz jelöltjeit - közölte hétfőn Lendvai Ildikó pártelnök. A szocialisták visszalépésekről szeretnének tárgyalni az LMP-vel, és Lendvai szerint arra is hajlandók lennének, hogy ők lépjenek vissza az LMP javára.
Vágólapra másolva!

Akár visszaléptetni is hajlandó lenne néhány jelöltjét az MSZP az LMP javára - közölte hétfői sajtótájékoztatóján Lendvai Ildikó szocialista pártelnök. Lendvai közölte: az LMP-vel kapcsolatban minden gesztusra, minden megoldásra nyitottak, és minden típusú megegyezésre készek a választások második fordulójában.

Bár az LMP vezetői korábban már jelezték, hogy az ő jelöltjeik nem fognak visszalépni senki számára, Lendvai továbbra is azt kéri tőlük, hogy gondolják végig a dolgot. A pártelnök szerint most nyolc körzeten múlik a Fidesz "kontrollálatlan túlhatalma", miközben az LMP már biztonságos arányban bent van a parlamentben, jelöltjeik pedig többnyire a harmadik helyen állnak.

"Az MSZP nem ellendrukkere, hanem kikövetelője a jó kormányzásnak" - mondta Lendvai, hozzátéve: elő akarják segíteni, hogy legyen a parlamentben demokratikus ellensúly és kontroll (vagyis hogy ne legyen a Fidesznek kétharmados többsége - a szerk.). "Az MSZP kell ehhez, de nem vagyunk elegen" - hangoztatta.

A párt ezért a választás második fordulójában számít az LMP-sek, az MDF-esek és az otthon maradottak szavazataira is. Lendvai kérdésre válaszolva közölte: az MSZP egyeztetne az LMP vezetőivel is az esetleges visszalépésekről.