Orbán történelme, Vona szöge, Mesterházy vitája - első reakciók az eredményhirdetés után

Vágólapra másolva!
Mihez hasonlította a Fidesz vasárnapi választási győzelmét Orbán Viktor? Kit győzött le a Fidesz Mesterházy Attila szerint? Hová verne be egy utolsó szöget Vona Gábor? Hogyan ünnepelte eredményét az LMP? Itt elolvashatja és megnézheti, mit mondtak a pártok vezetői az eredmények nyilvánosságra kerülése után.
Vágólapra másolva!

Orbán: Életem legnagyobb feladata előtt állok
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint 1956 vagy 1990 jelentőségéhez hasonlítható történelmi győzelmet aratott a Fidesz a 2010-es országgyűlési választásokon. Orbán azt mondta, bár nagy a siker, tudja, hogy élete legnagyobb feladata előtt áll. "Ez a győzelem nem a Fideszé, ez a győzelem az önöké, Magyarországé" - mondta Orbán az eredményhirdetés után. Beszéde elején minden állampolgárnak gratulált.

Mesterházy: Leváltották az MSZP által támogatott kormányt
Új időszak kezdődik, mindenkinek másként kell ezentúl politizálnia Mesterházy Attila szerint. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt mondta, a következő két hétben az állva maradt körzetekben megpróbálnak fordítani az eredményen, aztán a kampány után értékelik az elmúlt 4, 8 és 20 évet, majd új baloldalt kezdenek építeni.

Vona: Április 11. a nemzeti áttörés napja
Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint jelentős eredményt ért el a választáson a Jobbik, amely a szavazatok közel 17 százalékát szerezte meg - jelentette ki a választási eredmények nyilvánosságra kerülése után. Vona szerint a Jobbik jelentős erővel lesz ott a parlamentben, ugyanakkor még nem sikerült beverni az utolsó szöget a kommunizmus koporsójába, de mint mondta, hamarosan ezt is megteszik.

Schiffer: Félre lehet dobni a régi igazságokat
Schiffer András az eredményekről azt mondta, hogy "az LMP történelmet írt", illetve a 7,5 százalékos eredmény felülmúlta a várakozásokat. Az LMP-ről elmondta: semmiből jövő párt iratkozott fel a politikai térképre, amely szerény infrastruktrúrával és szerény anyagi forrásokkal csinálta végig a kampányt.

"Csak ez a pici kis este maradt" - fideszes politikusok a győzelemről
Nem feszegetnék a kétharmad kérdését az [origo] által megkérdezett fideszes politikusok, akik szerint a kampánynak még nincs vége azzal sem, hogy a párt már biztos kormányzati többségre tett szert. Tarlós István már a főpolgármesteri tervekről is beszélt, Balog Zoltán pedig sajnálta, hogy rövidebb idő maradt az ünneplésre a szavazási káosz miatt.