Túl magabiztossá teheti a Fideszt a kétharmad - külföldi lapok a magyar választásról

Vágólapra másolva!
A kétharmados többség adna a Fidesznek elég felhatalmazást, hogy alkotmányos reformokba kezdjen - írja a Financial Times a magyar országgyűlési választásokról. A Wall Street Journal által megszólaltatott elemző azt mondta: jobb, ha a Fidesz nem szerez kétharmados többséget, mert az túl magabiztossá teszi a pártot. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Orbán Viktor pártelnökben van elég szufla a kormányfői feladathoz, bár az egymást maró MSZP-vel és Jobbikkal művészet lesz kormányozni. A BBC kitért a késő estig nyúló szavazásra, és az emiatti zűrzavarra is. A Daily Telegraph a Jobbik felemelkedéséről és a szélsőjobb térhódításáról ír választási elemzésében.
Vágólapra másolva!

Földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a jobbközép Fidesz - kezdi a magyarországi parlamenti választásról szóló cikkét a Financial Times. A tekintélyes gazdasági lap a nyolcéves szocialista kormányzásba és a gazdasági válságba belefáradt szavazókkal magyarázza az elsöprő Fidesz-győzelmet.

Az újság idézi a győzelmet késő este bejelentő Orbán Viktor Fidesz-elnököt és jövendőbeli kormányfőt, aki szerint Magyarország "legyőzte a reménytelenséget". A Financial Times úgy jellemzi Orbánt, mint aki elkötelezte magát a foglalkoztatás és versenyképesség fellendítése mellett. A kétharmados többség fel fogja hatalmazni rá a Fideszt, hogy nagy alkotmányos reformokat hajtson végre - írja a lap. Elemzőkre hivatkozva azt írják, egy komoly felhatalmazással bíró Fidesz-kormány újraalapozhatja a bizalmat a magyar gazdaságban.

A Fidesz több mint 52,7 százalékot szerzett listán, a második az MSZP lett 19,2 százalékkal, a harmadik helyet a 16,71 százaléknyi voksot szerző Jobbik húzta be, míg az LMP 7,42 százalékkal jutott be az országgyűlésbe. A választási végeredményekről szóló cikkünket itt olvashatja.

A Financial Times ismerteti a Fidesz gazdasági programjának főbb elemeit: az egymillió új munkahely teremtését a következő 10 évben és az adócsökkentést. Hozzáteszik, hogy a Fidesz szerint a 3,8 százalékos költségvetési célhiány nem tartható. A lap szerint a pénzügyi piacok sem hagynak majd teret a Fidesznek, hogy alap nélkül költekezzen. Az Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett 20 milliárd eurós kölcsönről és Bajnai Gordon válságkezelő - és a forintot stabilizáló - kormányáról is szót ejt a lap cikkében.

A jobboldalra történő eltolódás "drámai mértékét" külön kiemeli a Jobbik szereplése, amelyet szélsőjobboldali, radikális és nacionalista pártnak nevez a Financial Times. A lap szerint a Jobbik most vasárnap elég szavazatot szerzett, hogy bebiztosítsa a parlamenti helyét - először története során. Később arról is említést tesz a Financial Times beszámolója, hogy a Fidesz elkötelezte magát amellett, hogy nem fog együttműködni a Jobbikkal. A lap alig ejt szót az MSZP-ről és az LMP-ről, megszerzett parlamenti helyeik számát ismerteti csupán.

A Financial Times cikke megemlíti az egyes szavazókörök előtt hosszasan kígyózó sorokat, amik miatt csúszott az eredményhirdetés is. Hozzáteszik, hogy a végeredményről az április 25-i második forduló fog dönteni.

Wall Street Journal: Simor pakolhat

Az amerikai Wall Street Journal is azt írja, hogy a befektetői bizalom szempontjából kulcsfontosságú lehet, ha a Fidesz domináns erővé válik, és elkötelezi magát reformok mellett. A pénzügyi lap szerint sok választó meg akarta büntetni a szocialistákat, ezért kaphatott a jobboldal annyi szavazatot.

Hozzáteszik még, hogy a Fidesz azt ígérte, újratárgyalja az IMF-fel a szervezettől kapott hitel törlesztési feltételeit. Az amerikai lap idézi Kovács Györgyöt, a UBS gazdasági elemzőjét, aki szerint az IMF és az Európai Unió "hozzájárulása az új politikai intézkedésekhez erősítheti a program hitelességét, és segíthet megfékezni a piac illékonyságát és bizonytalanságát a kezdeti időszakban". Több piaci elemző szerint a Fidesz menesztheti a Magyar Nemzeti Bank éléről Simor Andrást, aki a párt szerint nem csökkentette elég gyorsan az alapkamatot.

"A legjobb forgatókönyv a gazdaságnak, ha a Fidesz egy kényelmes, de egyszerű többséggel nyer" - mondta Raffaella Tenconi, a Wood & Co elemzője a Wall Street Journalnak. Szerinte ugyanis túlzottan magabiztossá tenné a Fideszt a kétharmados hatalom.

Az amerikai lap pontosan felsorolja a választásokon elért százalékos eredményeket, kiemelve a "kisebbségben kormányzó" MSZP-ét. A lap "az antiszemita és romaellenes nyiltakozatairól ismert" Jobbikról azt írja, hogy parlamentbe kerülése azért jelenthet problémát, mert akadályozhatja a gazdasági reformokat.

BBC: több órányi zűrzavar a szavazóköröknél

A BBC szintén a Fidesz nagyarányú győzelmét és Orbán Viktor "legyőztük a reménytelenséget"-kijelentését emelte ki cikkében. Hosszan idézik Orbán győzelmi beszédét, és a Fidesz adócsökkentési ígéreteire is kitér a hírportál. Megemlítik az IMF-től a súlyos válság miatt felvett óriáskölcsönt is, amivel a Fidesznek kell majd megküzdenie.

A BBC idézi Sólyom László köztársasági elnököt, aki azt mondta értékelésében: az eredmények "alapvető változásokat" hoznak a magyar politikában. Idézik még Sólyom kijelentését, miszerint példátlan, hogy "a győztes párt ilyen tiszta és széleskörű mandátumot biztosítson magának". A BBC budapesti tudósítója szerint a Fidesz legfőbb célja, hogy a második fordulóban megszerezze a kétharmados többséget. Ez elősegíthetné a nagy reformok végrehajtását.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Wall Street Journal: túlzott magabiztosságot hozhat a Fidesz-kétharmad

Bajnai Gordon válságkezelő kormányára is kitér a BBC, megjegyezve, hogy az adók növelése, illetve a bérek és nyugdíjak megnyirbálása tette különösen népszerűtlenné a kormányt. Lendvai Ildikót, az MSZP elnökét is idézi a BBC: "Ha az eredmények nem változnak meg lényegesen, akkor egy dolog világos: a Magyar Szocialista Párt elvesztette a lehetőséget, hogy kormányozzon". Lendvai azt is hozzátette, hogy az MSZP akar a legerősebb ellenzéki párt lenni - írja beszédéről a BBC, amely megdöbbentőnek nevezi a szocialisták nagy vereségét. Külön említést tesz a parlamentbe először bekerülő Jobbikról, ami "a semmiből kinőve" már a tavalyi EP-választásokon is 15 százalékot szerzett.

A BBC sem hagyja szó nélkül a "több órányi zűrzavar"-t, ami az eredmények kihirdetését megelőzte. A szavazókörök késő estig nyitva voltak, hogy a sorban állók is szavazhassanak - ismerteti a történteket a BBC.

FAZ: Orbánban biztos, hogy van elég szufla

"Aki 46 évesen, nyolc éves ellenzéki időszak után a második miniszterelnöksége elé néz, abban lennie kell szuflának" - írja Orbán Viktorról a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A tekintélyes német lap szerint Orbánnak nemcsak a legnagyobb frakció lesz a "parancsnoksága alatt", de pártjának az az előnye is meglesz a következő években, hogy egyedüli nagy erőként középre helyezkedhet, és egyenlő távolságot tarthat a két közepes párttól, az MSZP-től és a Jobbiktól is.

A két közepes párt ráadásul egymással is konkurálnak majd, ami a FAZ szerint olyan helyzet, ami a Pártpozícionálás és a kormányzás művészete című képzeletbeli képeskönyv lapjaira kívánkozik.

Daily Telegraph: a világháború óta nem volt ilyen

Ugyan a Fidesz győzelmének ismertetésével kezdi cikkét a brit Daily Telegraph, a cikk további része mégis a Jobbik megerősödéséről szól. A lap szerint a második világháború óta először fordul elő, hogy a szélsőjobb ilyen sok parlamenti helyet szerez. Idézik "Magyarország legnagyobb zsidó szervezetét", ami szerint a nyíltan antiszemita nézeteket valló párt a választási eredménnyel egy lépést tett a hatalom felé.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Daily Telegraph: a válságot használta ki a Jobbik

A Jobbik felemelkedését az európai szélsőjobb népszerűsűgűnek növekedésével is magyarázza a cikk. A magyar párt a Telegraph szerint a mélyülő válságot használta ki, és hogy bűnbakot találhatott a zsidó és cigány kisebbségekben. A cikk említi a nyilasokéra hajazó szimbolikával működő Magyar Gárdát is, aminek uniformisában akar majd első parlamenti ülésnapján megjelenni Vona Gábor pártelnök.

A Gárda mellett a Jobbik csendőrség felállítására vonatkozó elképzeléseit is vázolja a Telegraph, hozzátéve, hogy a csendőrségnek is szerepe volt mintegy félmillió magyar zsidó koncentrációs táborba hurcolásában. Végül a Barikád című radikális hetilap címlapját ismerteti a cikk, amelyen egy menórát tartó Szent Gellért szobor látható, amint Budapest fölé magasodik. Mellette az a cím olvasható, hogy "Ébresztő Budapest! Ezt akarjátok?"